Jump to content

Welcome to Dopalamy.com!

You are currently viewing the forum as a guest, you do not have access to the full forum manual and a lot of material that can only be viewed by the registered new forum. Create an account and use a powerful knowledge source! By registering an account, you have a no-logs policy. We do not store private user data.

See what you gain by staying on our forum:

  • The ability to send private messages to other users
  • Participate in the full RC chat news
  • Access to partner subforum, contests, free samples

Don't wait, Sign Up today!


Sign in to follow this  
Guest Ko-Ko

Kącik kulinarny - pogaduchy

Recommended Posts

Guest kokoloco

Kącik Kulinarny

Czyli podzielmy swoimi pomysłami na jakies fajne potrwy ktore lubimy przyzadzac oraz jesc na gastro, na kolacji z ukochana kobieta lub na spotkaniach przy griilu ze znajomymi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Parówki zapiekane. Rozcinamy parówkę wzdłuż tak, żeby całkiem nie przeciąć, do środka żółty ser, posypuję chili, smaruję musztardą, zawijam w plasterki boczku i zapiekam w piekarniku. Druga opcja zamiast boczku daję ciasto francuskie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na szybko : Zapiekanki - Kupuje 5 bułek kajzerek poł kilo pieczarek ser złóty i szyneczke. Bułki kroje na pół nakładam wczesniej podsamżone pieczarki z cebulka na to szynka i ser i wkładam na pare min do piekarnika (nie mikrofali) wtedy są chrupiące i samczne idelane na gastro!

Gdy mamy wiecej czasu i chęci: Zapiekanka na ziemniakach. Kupujecie pare sztuk ziemkniaków, mięsko mielone, fix pomysł na zapiekanke z piekarnika, ser żółty, poł kg pieczarek i jedziemy. Potrzebne jest naczynie żaroodporne. Dno naczynia nacieramy masłem, na spodzie układamy wczesniej lekko podgotowane ziemniaki pokrojone w plastry, nastepnie przekladamy ziemniaczki miesem mielonym(wczesniej odpowiedni przyprawionym) nastepnie znów robimy warstwę z zniemniaków i przekładamy pieczarkami i tak na zmiane dopoki nie dotrzeby do czubka naczynia. Na każdym przełozeniu polecam pare plastrów sera zółtego dodać. Całośc zalewamy tym fixem z torebki i wkładamy na godzinke do piekarnika temp wedle uznania ale opcjonalnie 160-180 stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ja polece dla was najszybszy sposób na mini-pączki czyli jak zrobic coś z niczego! ot przepis(wymyślony na gastro na domówce gdy lodówka była prawie pusta)bierzemy:

-cukier(można robić bez,ja osobiście daje 2 małe łyżki)

-mąke(na oko,aby masa nadawała się do formowania)

-jajko(1 jajko)

-drozdże(ok 1 łyżeczki)

-mleko(jedna szklanka)

wszystko mieszamy w misce,w między czasie rozgrzewamy głęboki olej na patelni,gdy olej jest gorący wrzucamy ulepione kuleczki,podawać z dżemem,smacznego!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja to na gastro fazach najbardziej uwielbiam 2 rzeczy:

- ciacha z Cheesecake ( mniam :D )

- pizza ( najbardziej podchodzi mi Dominium lub Domino :D )

Samemu nie chce mi się nigdy nic przyrządzać, więc idę na łatwiznę, czyli gotowce :P

Edit:

Ale może w końcu coś przyrządę sobie samemu, tymbardziej, że pomysły tu fajne :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest kokoloco

Ja lubie tłuczone ziemniaczki z masełkiem i koperkiem do tego jaks piers z kurczaka w panierce tej nugetsy lub teraz co sa te woreczki do pieczenia papierowe i ta panieraka z nugetsow do tego suruweczka z kapusty pekinskeij, papryki, ogoreczka, pomidorka, kukurydzy, groszku zielonego, oraz czosnku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na szybkie i w miarę tanie gastro polecam pizze z biedronki, taka za 7,50 ale zajebista :) a jeśli jeszcze taniej to jajecznica na szynce czy kiełbasce z cebulką , do tego bułeczka z masełkiem czy tam margaryną, jak kto woli :D

Pózniej żelki z Lidla takie jak Haribo niby :E opakowanie XXL. A potem ptasie mleczko :D waniliowe najlepiej :)

Jestem pewny, że pominąłem coś bo jestem w stanie trochę hmmm ;) jak sobie pózniej przypomnę to edytuje i dopiszę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja dodam jeszcze spaghetii z tuńczykiem. Zawsze gotuję zanim zapalę, żeby sie nie denerwować. Gotujemy makaron, ja preferuje tasiemki. Na patelni podsmażam jedną cebulę, 2 ząbki czosnku. Potem dodaję puszkę tuńczyka, następnie małą śmietanę i 20 deko sera żółtego startego. Doprawiam pieprzem i solą. Mieszam z makaronem i gotowe. Wychodzi 2 porcje i cenowo niedrogo jak sie kupi taniego tuńczyka, od biedy tuńczyka można zamienić filetem śledziowym w oleju z puszki, ale to już nie to samo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
a ja polece dla was najszybszy sposób na mini-pączki czyli jak zrobic coś z niczego! ot przepis(wymyślony na gastro na domówce gdy lodówka była prawie pusta)bierzemy:

-cukier(można robić bez,ja osobiście daje 2 małe łyżki)

-mąke(na oko,aby masa nadawała się do formowania)

-jajko(1 jajko)

-drozdże(ok 1 łyżeczki)

-mleko(jedna szklanka)

wszystko mieszamy w misce,w między czasie rozgrzewamy głęboki olej na patelni,gdy olej jest gorący wrzucamy ulepione kuleczki,podawać z dżemem,smacznego!

Jaki sens dodawać drożdże, które trochę czasu dla siebie muszą mieć ? :P Wydawało mi się, że muszą one trochę napuchnąć :cwany:

Kokoloko - 2 błędy w otwierającym wątek poście...

Osobiście na stuff wydaję wszystkie drobne - zawsze , grubych nie mam to mi łatwiej ;) . Dlatego na gastro wchodzi zawsze to, czym poratuje kumpel :cwany: . A tak, jak są możliwości, to makaron smażony z jajkiem - brzmi obscenicznie, ale wierzcie mi - rarytas :wub:

No i kluski typu : mąka, jajko, woda, to w mikser, gotujesz, smażysz cebulę drobno pokrojoną, jak kluski będą gotowe to odcedzasz je, w międzyczasie do cebuli na patelnię dajesz 2 jajka, jak się zetnie to wrzucasz kluski (sól, pieprz do smaku) i gotowe.

Wskazówka : kluski wychodzą na prawdę zajebiste, jak wrzucisz je na patelnie dokładnie odcedzone ze skrobii na świeżutko ścięte jajka wymieszane z cebulą. Bowiem mieszając zaś na patelni to wszystko , jajka dalej się smażą, potem są suche i niedobre.

Więcej prócz zup gotować nie umiem, żarcie prowizoryczne to moja specjalność :brawo:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest kokoloco

Ja wam podam przepis mojej zony na smalec taki co jest na weselach do smarowania chleba:

słoninke pokric w drobna kostke, wrzucamy do garnka i topimy na skwareczki

w miedzy czasie jak sie nam słoninka topi kroimy drobno duza ilosc cebuli i obieramy czsnek ilosc zalezy od tego czy lubimy duzo czy mało czosnkowe potrawy

pod koniec topienia jak zaczna sie robic skwarki w naszym garnku, dodajemy wczesniej pokrojna cebule i przecisniete ząbki czosnku, to nam w tym garku sie chwilke smarzy

potem sol pieprz do smaku , majeranek, ew. odrobina wegety. rozlewmy do mniejszych naczyn i odstawiamy na noc w chlodne miejsce i mozemy sobie robic pyszne kanapeczki np. z ogorkiem kiszonym w plasterkach ... :E

Share this post


Link to post
Share on other sites

Większość ludzi z forum dobrze wie, że Pan More lubi się zjarać i gotować, szczególnie po przypaleniu :)

Do podstawowych serwowanych przeze mnie dań należą:

- domowa pizza - wypiekana na ręcznie urobionym cieście ( 300g mąki, 30g drożdży, troche soli troche cukru, szklanka mleką lub wody, można dodać jajko jak i przyprawy do ciasta ), do tego wrzucam jak tylko to możliwe wiele dodatków - salami, boczek, pieczarki, dużo cebulki czerwonej jak i żółtej, papryka, kukurydza, czasem tuńczyk, oliwki, miks serów no i masa przypraw :)

- schabik zapiekany z serem

- filiety drobiowe faszerowane warzywami

- gulasz wołowy na ostro

- mielone

- warzywa ala chińskie 5 smaków

A jeśli chodzi o szybkie rzeczy, na zakąske to jak najbardziej tościki czy zapiekanki lecą z jakimś tam dodatkiem...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do mielonych napsize formę w której uwielbiam jeść tę potrawę. A będzie ona z ... pieczarkami. (Tak jestem obsesyjnym fanem grzybów :E - w tym przypadku pieczarek)

Kwestią najwazniejszą jest jedynie zrobienie dobrego sosu pieczarkowego zagęszczonego smażoną mąka i polanie kotletów oraz ziemniaczków wczesniej rozdziabanych. Na prawde polecam dodaje mielonym magii taki sos :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

dużo rzeczy robię, część pierwsza przepisów ode mnie:

"Carbonara" z mielonym - czyli mielone zamiast boczku w carbonarze. Mięso podsmażamy na patelni na oleju/oliwie/co kto tam używa koło 8-10min, aż będzie miękkie i troszkę przypieczone. W międzyczasie gotujemy makaron (klasyczne spaghetti albo jaki kto lubi), oczywiście al dente. Odcedzamy. Najważniejsza część, czyli sos, ja robię według schematu: mały kubek śmietany 30%, łyżka śmietany 18%/innej kwaśnej, jedno całe jajko, jedno żółtko, sól, pieprz, ODROBINA cukru i parę kropel z cytryny. Można oczywiście urozmaicić czosnkiem/papryką, ale to już "oryginalne" nie będzie. Całość mieszamy/miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Sos wlewamy do mięsa, na wolny ogień i chwilę mieszamy, żeby się przegryzło. Do całości dodajemy makaron, podsmażamy jeszcze ze 2min i gotowe. Czasami jadam to jeszcze z prażoną cebulką - ideolo :brawo:

Szaszłyki z kiełbasy - potrzebujemy kiełbasy (ja preferuję suchą, tzw. "z pieca"), papryki, słoniny, cebuli (w moim przypadku ta czerwona) i do marynaty oraz sosu: piwo (zwykły pilsner lub ciemne), oliwa z oliwek (2 łyżki), przyprawy (sól, pieprz, czosnek, może być jakaś mieszanka do kebaba czy do mięs ogólnie), sos teriyaki lub musztarda+ketchup (wystarczy). Na początek zaczynamy od zamarynowania kiełbasy - mieszamy ze sobą oliwę z oliwek (~1.5 łyżki), przyprawy oraz gdzieś 1/3 szklanki piwa. Całość nie powinna pływać, czyli lepiej dodać mniej piwa niż za dużo. Tak przygotowaną odkładamy do lodówki/na bok, minimalnie na 30min, a najlepiej jak ze wszystkim co się marynuje - na nockę do lodówki. Dalej, kiełbasę kroimy w krążki, jak na szaszłyka - tak samo z papryką, słoniną i cebulą. Całość nadziewamy na zwykłe patyczki do szaszłyka jadąc schematem papryka-cebula-kiełbasa-słonina. Wrzucamy na grilla albo po prostu do piekarnika (będzie gotowe w ~190*C bez termoobiegu w jakieś 20min). W trakcie grillowania/pieczenia, szaszłyki smarujemy glazurą, którą może być sam sos teriyaki lub musztarda+ketchup (po łyżce-dwie, 50/50) z przyprawami.

Klasyka, czyli chleb w jajku - na gastro generalnie zajebiste, a szybkie i tanie :E Potrzebujemy tylko jakiegokolwiek pieczywa, nawet preferowane jest, żeby było wczorajsze - także nic się nie marnuje. W misce mieszamy/miksujemy dwa-cztery jajka w zależności od tego, ile tego będzie, odrobina mleka, trochę soli i pieprzu (łatwo przesadzić z przyprawami, jajka same w sobie w takiej formie są słone). Pokrojone pieczywo maczamy w jajkach i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (olej lub masło, oliwa z oliwek kiepsko daje radę w tym przypadku) i smażymy z każdej strony aż do zarumienienia. Podawać ciepłe ;)

Parówki w cieście francuskim - były już wspomniane, również banalne i tanie. Potrzebujemy ciasta francuskiego (np. z Lidla, ja raczej w domu swojego nie robię), parówek, odrobiny żółtego sera i przypraw. Z jednego płata ciasta, robimy pionowe paski, bodajże 8 z takiego dużego płata wychodzi. Parówki dobrze jest wcześniej podgotować, ale nie jest to konieczne. Parówki smarujemy keczupem/dowolnym sosem (który lubimy), posypujemy troszkę serem zawijamy po prostu w ciasto francuskie, tworząc "kieszonki" lub jak kto woli - widziałem wiele opcji zawijania już, nawet "w rogalika" :E. Wszystko wrzucamy do rozgrzanego do 200-200 (w zależności czy termoobieg/nie) i smarujemy z wierzchu zółtkiem jajka (żeby ciasto ładnie wyglądało i było chrupiące). Całość piecze się dosyć szybko, widać, kiedy ciasto francuskie jest gotowe. Ja najbardziej lubię na zimno :ok:

Makaron z brokułami i pieczarkami - w wersji podstawowej, bo można śmiało dodatkowo łączyć np z kurczakiem, mięsem mielonym. Będziemy potrzebować brokuła (czyli około 0.5kg, mrożony lub nie to zależy od Was, ja osobiście wolę świeże brokuły), pieczarek, makaronu (świetnie się nadają do tego pierożki tortellini z nadzieniem mięsnym :ok: ) i składników do sosu: trochę maki (typu tortowej), kostka rosołowa (najlepiej wołowa) / bulionu, mały kubek słodkiej śmietany (30%), przyprawy według osobistych preferencji. Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy do osolonego wrzątku na jakieś 10-15min. Pieczarki podsmażamy na oleju, aż do miękkości. Zdejmujemy je z patelni. Z pozostałego po nich tłuszczu, zrobimy sos. Do resztek tłuszczu dodajemy rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody kostkę rosołową lub odpowiednią ilość bulionu (u mnie się akurat bulionu nie zamraża, także z kostek korzystam). Chwilę gotujemy i zaczynamy dorzucać mąki, cały czas mieszając aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec tak samo robimy ze śmietaną. Powstanie nam pseudosos śmietanowy, ale o wyraźnym smaku pieczarek i mięsa wołowego (smak kostki, na drobiowych nie robię). Sosu już nie doprawiam, ewentualnie trochę świeżo mielonego pieprzu. Teraz wszystko zależy od użytkownika: albo wszystko można ze sobą zmieszać (z ugotowanym makaronem) i zjeść :E albo wyłożyć formę do pieczenia od spodu makaronem (tortellini/łazanki/płaty lasagne), następnie warstwą brokułów, pieczarek, zalać wszystko powstałym na patelni sosem i posypać np. parmezanem, piec aż do zrumienienia się sera. Tak jak wspomniałem na początku, każdy może z tego wymyślić coś innego ;)

.. ciąg dalszy nastąpi :E

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest profanacja! :D Nie zauważyłem w Carbonarze jednego, najważniejszego składnika : parmezanu !!! :E

Pózniej napiszę fajny pomysł na obiad i ogólne gastro (ostatnio robiłem)

Szybki, smaczny i tani obiad na 2-3 dni : Pieczeń rzymska a`la pablo :) z sosem pieczarkowo-śmietanowym :

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest kokoloco

Pablo jak znajdziesz chwile to napisz:

Szybki, smaczny i tani obiad na 2-3 dni : Pieczeń rzymska a`la pablo :) z sosem pieczarkowo-śmietanowym :

bo chce to zrobic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czas ożywić ten zacny wątek.

Krewetki w sosie curry (Wielka improwizacja)

Krewetki to jeden z moich ulubionych głównych elemntów dań. Lubię też z nimi eksperymentować, a że wczoraj udało mi się zrobić ciekawe danie, i do tego proste w przygotowaniu, podzielę się przepisem. Podaję proporcje jakie sam wczoraj wybrałem.

Składniki:

0,5kg krewetek z ogonkami (nie koktajlowe) - w Kauflandzie za 0,5kg dałem 22zł

pół marchwi

pół korzenia pietruszki

jedna cebula

masło, oliwa z oliwek, śmietana 18%, sól, czosnek, papryka słodka, curry, mleko

Roztapiamy w woku łyżkę masła i 4 łyżki oliwy. Czekając aż składniki ładnie się połączą, wrzucamy rozmrożone krewetki do mleka w temp. pokojowej (na kilka minut). Dzięki temu nie będą "zalatywały" na rybę, czyli pozbędziemy się zapachu.

Cebulę kroimy w cienkie półksiężyce, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w cienkie paski, a następnie w nitki. Czosnek obieramy, rozgniatamy nożem. Do woka wrzucamy warzywa i czosnek. Na słabym ogniu podsmażamy, do uzykania miękkości (15-20 minut). Krewetki wyciągamy z mleka, wrzucamy do miski i przyprawiamy papryką słodką (łyżeczka), curry (pół łyżeczki). Wrzucamy do juz miękkich warzyw. Smażymy na średnim ogniu nie dłużej niż 8 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy 5 łyżek śmietany, i dalej smażymy na średnim ogniu kilka minut. Można dosypać jeszcze curry, gdyby komuś było mało.

Najlepiej jeść ze świeżą bagietką, tostami.

Danie jest gotowe do podania, smacznego :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest zolwik na spidzie

Polecam pare sprawdzonych przepisow na cos szybkiego,smacznego i w sumie nie drogiego.Przyznam sie bez bicia ze lubie stac przy garach,nawet wyreczam w tym czesto kobitke.

:okulary:
Parowki nadziewane serem zoltym i korniszonami w ciescie francuskim

:biggreen::brawo:

:biggreen: Ser topiony panierowany

Kupujemy gotowe ciasto francuskie w markecie-sztuka ok 3 pln,parowki,ser zolty.Ciasto rozwałkujemy,krojac na rowne prostokaty.Parowki przecinamy delikatnie,wkladamy do parowki ser,plasterki dobrych korniszonow i ewentualnie szynke.Kladziemy na jednym prostokatnym kawalku ciasta i przykrywamy z gory takim samym.Zlepiamy w calosc,robiac male naciecia z gory.I do piecyka na gora 20-25 min,w temp 180 C.Radze po 15 min sprawdzac zeby ciasto bylo rumiane i zeby sie nie spieklo.Podawac z sosem czosnkowym,chrzanowym lub ketchupem.

Kupujemy w zaleznosci od potrzeb kilka serkow topionych,ale tych podloznych.Mi wystarczaja 4,5 sztuk.Kroimy na male kwadraciki i panierujemy w bulce tartej.Smazymy na rozgrzanym tluszczu na patelni(najlepiej teflonowej) do momentu gdy zaczna nabierac ladnego koloru i sie zrobia miekkie w srodku.Podajemy z pieczywem i ketchupem.Pychota,ale uwaga....To bomba kaloryczna

.SMACZNEGO

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zainspirowany dzisiejszym sniadankiem :

Jajecznica na kiełbasce w pomidorkach i ze szczypiorkiem.

Kazdy chyba wie jak takową zrobić, uważac na to aby nie była za bardzo ścieta (osobiscie lubie taka "latajaca" ale bez przesady)

Słoninke podsmazyc najpierw, pozniej dorzucic kiełbaske następnie wbic jajka , wrzucic pomidory a na koniec szypior dla dekoracji.

Bez gastra dziś ale postanowiłem sobie zmontowac zdrowe sniadanie. Polecam! Jest moc :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prosta akcja - nie wymaga chyba komentarza... :)

970523_10151511461463492_1151229077_n.jpg

Gdyby jednak coś było niejasne, to pod jajkiem, wewnątrz przekrojonej papryki znajduje się plasterek pomidora. Na wierzch koperek lub szczypiorek (oraz pieprz i sól oczywiście).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Ko-Ko

wymyśliłem fajny patent na szybko i tanio 1opcja to koszt 5zł

2opcja na bogato to 18zl

1 opcja.. Pół cebuli, 1 dorodny pomidor, 3plastry topionego sera zołtego, przyprawa gyros, sól, pieprz tymianek..

Cebule zeszklic na patelce z minimalna ilościa oliwy. Potem dodac zółty ser w plastrach ciagle mieszamy az sie rozpusci na koniec dodać pomidora pokrojonego w plastry lub kostke do smaku dodac przyprawy.. Całość na srednim ogniu smazyc az pomidor sie nie rozciapcia i stworzy jednolita mase.. Podawac ze swieżą buleczka

opcja 2 na bogato do opcji nr1 dodac makaron rurki i na góre dodac startego żóltego sera. Do tego robimy mieso jak na zwyklem mielone kupujemy 1 opakowanie sera feta. Kroimy w kostke fete otaczamy miesem na mielone i smazymy na głebokim oleju zeby otulał kotleciki zeby w nim pływały bo sie rozleca inaczej..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

Tags

Dopalamy.com


dopalacze sklepy, opinie o sklepach z dopalaczami, sklepy z dopalaczami, dopalacze sklepy internetowe, dopalacze sklep internetowy, dopalacze sklep, gdzie kupić dopalacze, research chemicals, research chemicals shop, research chemicals opinions, research chemicals reviews, buy research chemicals, buy research chemicals online, kopen research chemicals, winkel research chemicals, Meningen research chemicals, beoordelingen research chemicals, kaufen research chemicals, Geschäft research chemicals, Meinungen research chemicals, Bewertungen research chemicals, comprar research chemicals, tienda research chemicals, comentarios research chemicals, opiniones research chemicals, 3-CMC, 4-CMC, 4-CEC, 3-CEC, 4-MMC, 4-EMC, 4-MEC, 3-MMC, 3-MEC, alfa-PVP, alpha-PVP, α-PVP, HEX-EN, NEH, MDPHP, HEP, NEP, MDPEP, alfa-pihp, alpha-pihp, alfa-php, alpha-php, a-PVT, pentedron,

Main

helpful links


Chatbox Clubs Calendar Ranking

Important Links

Most Important Links


News Chat unban Rank Advertisement Hall of Fame

Staff Team

List With Staff Members


×
×
  • Create New...