Jump to content

Welcome to Dopalamy.com!

You are currently viewing the forum as a guest, you do not have access to the full forum manual and a lot of material that can only be viewed by the registered new forum. Create an account and use a powerful knowledge source! By registering an account, you have a no-logs policy. We do not store private user data.

See what you gain by staying on our forum:

  • The ability to send private messages to other users
  • Participate in the full RC chat news
  • Access to partner subforum, contests, free samples

Don't wait, Sign Up today!


NoMercy

!!! GASTRO CHALLENGE !! by DOPALAMY !!!

Recommended Posts

Chessburgery :E najprostsze co mozna zrobic.

na dwa SOLIDNE chessy potrzeba:

- 200 gramow mielonego wolowego miesa

- 2 plasterki sera, najlepiej topionego

- kilka plasterkow korniszonow

- cienkie plasterki pomidora

- bardzo cienkie plasterki cebuli

- bulki do burgerow

- przyparawy: sol, pieprz

 

SOS do chessow:

- Musztarda i keczup
-  majonez z musztarda i keczupem

-mozna tez dodac gotowy sos do Burgerow

 

Bierzemy 200 gramow miesa mielonego wolowego, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Wyrabiamy mieso z przyprawami, formujemy 2 kotlety na wielkosc bulek jakie posiadamy. Mozemy je (burgery) lekko przesmarowac olejem.

Smazymy okolo 4-5 minut z kazdej strony, jezeli zrobils tylko 2 burgery. W przypadku gdy podzielicie ilosc miesa na 3 albo 4 porcje, czas smazenia bedzie o wiele krotszy, lub zrobic 3 burgery zamiast 2.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak zrobić włoską frittatę?

Frittatta-3964-1170x1755.jpg

Włoska frittata to niezwykle proste i ciekawe danie. Lista składników jest otwarta, można ją też jeść na różne sposoby – na ciepło i na zimno, na śniadanie i jako antipasti, samą lub z dodatkami. We Włoszech spotkałam się także z robieniem z frittaty „wsadu” do kanapek. W każdym wariancie smakuje wyśmienicie.

Słowo frittata pochodzi od włoskiego frittare, czyli smażyć. Smażenie to tylko część naszego przepisu, ponieważ na ostatnie 5 minut frittata ląduje w piekarniku. Dzięki temu zabiegowi frittata „rośnie”, robi się bardziej puszysta i lżejsza niż gdyby była smażona z obu stron na patelni.  Do przygotowania takiej frittaty niezbędna jest patelnia żeliwna lub inna, w której można zapiekać w piekarniku. Frittaty nie róbcie na patelniach, które posiadają plastikowe elementy, one nie są przystosowane do zapiekania, mogą się stopić i wydzielać toksyczne substancje.

Klasyczna i najprostsza frittata zawiera zaledwie kilka składników – jajka, sól, pieprz, oliwę oraz parmigiano reggiano i pecorino. Składniki frittaty zależą tylko i wyłącznie od Twojej wyobraźni. Istotne jest, że z frittatą komponują się najlepiej wyraziste smaki, takie jak gorgonzola, oliwki, suszone pomidory, ser kozi czy świeże zioła. Dużo słabiej wypadają mniej wyraziste składniki jak pieczarki. Do frittaty zazwyczaj dodajemy sery (gorgonzola piccante, mozzarella, feta czy też parmezan), warzywa i świeże zioła. Z ziół najbardziej lubimy rozmaryn, świetnie wypada w połączeniu z suszonymi pomidorami, oliwkami czy też włoskimi serami. Oczywiście zamiast rozmarynu można też dodać świeżą bazylię lub oregano.

Z tego przepisu zrobisz jedną z naszych ulubionych frittat, ale pamiętaj, że nie musisz się sztywno trzymać wymienionych składników. Jeżeli masz ochotę na bazylię, dodaj ją zamiast rozmarynu. Zacznij od rozgrzania na patelni łyżki oliwy i zeszklij na niej posiekaną cebulkę. Równocześnie włącz piekarnik na 160 stopni (termoobieg), jest to ważne, ponieważ frittata zdjęta z gazu, musi od razu trafić do rozgrzanego piekarnika, w przeciwnym razie może opaść i nie być wystarczająco puszysta. Po 2-3 minutach smażenia dodaj do cebulki posiekanego pora i szklij cebulkę razem z porem. Kiedy cebulką i por będą miękkie, dodaj na patelnię posiekaną ostrą paprykę, smaż wszystko 1-2 minuty i przełóż z patelni na talerz. W międzyczasie rozbij i rozbełtaj jajka oraz przygotuj pozostałe składniki.

Jajka mieszaj energicznymi ruchami, dzięki temu do masy dostanie się więcej powietrza i frittata będzie bardziej puszysta. Rozbełtane jajka dopraw solą, pieprzu nie dodawaj, dodajemy go na samym końcu. Pomidory suszone, fetę i gorgonzolę pokrój na kawałki, mozzarellę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Rozgrzej na patelni łyżkę masła, kiedy masło się rozpuści i lekko zarumieni dodaj na patelnię masę jajeczną oraz składniki podduszone wcześniej na patelni, wymieszaj je. Następnie „porozrzucaj” na patelni fetę, gorgonzolę, suszone pomidory, kapary i oliwki (oliwki rozrywamy na pół przed dodaniem na patelnię). Posyp wszystko świeżym rozmarynem i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Na samym końcu oprósz frittatę mozzarellą i smaż do 5-6 minut na małym ogniu. Następnie przełóż patelnię do rozgrzanego piekarnika, piecz do momentu, kiedy mozzarella zacznie się rumienić, czyli przez 5-8 minut w zależności od piekarnika. Wtedy wyjmij frittatę z piekarnika i ciesz się~jej wspaniałym smakiem. Uwaga! Frittata szybko znika z patelni!

Frittatta2

Porcja: dla 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 20-30 minut

Złote proporcje:
– 6 jajek
– 1 duża szalotka lub zwykła cebula
– 5 cm kawałek pora
– 5 suszonych pomidorów
– garść czarnych i zielonych oliwek
– 1 ostra papryka
– 10 kaparów
– 50 g fety
– 50 g mozzarelli
– 1 gałązka świeżego rozmarynu
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżka masła
– sól, pieprz.

SMACZNEGO 😉

 

 

 

Edited by Hajt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hajt jaki niby cwaniak xD wziął skopiował przepis wraz ze zdjęciem z neta i zadowolony, że dał przepis. To już dużo bardziej szanuję, jak ktoś wrzucił przepis na coś tak prostego jak jajecznica, ale przynajmniej swoja i napisał kilka zdań jak ją robi po swojemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

    Przepis szybki i łatwy, akurat na nagle                           gastro. 

         SMAŻONE KABACZKI

Skladniki:

-kabaczki-ilość wedle apetytu 

-bułka tarta

-dwa jajka

-olej-ok 1/4 szklanki

-sól 

      PRZYGOTOWANIE

Kabaczka obrać ze skórki, pokroić w plastry ok 1 cm, posolić. Jajka rozbić do miseczki. Plastry kabaczka obtoczyć w jajku a następnie w bułce tartej. 

sve7FAX.jpg

Na patelnie wlać ok 1/4szklanki oleju, rozgrzać i poukładać plastry kabaczka. Smażyć parę minut na złoty kolor. 

PLws5Od.jpg

Smacznego;) 

P. S.moze przepis mało urozmaicony, ale na wakacjach wykwintnych i czasochłonnych dań nie robię 😉

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

Tags

Dopalamy.com


dopalacze sklepy, opinie o sklepach z dopalaczami, sklepy z dopalaczami, dopalacze sklepy internetowe, dopalacze sklep internetowy, dopalacze sklep, gdzie kupić dopalacze, research chemicals, research chemicals shop, research chemicals opinions, research chemicals reviews, buy research chemicals, buy research chemicals online, kopen research chemicals, winkel research chemicals, Meningen research chemicals, beoordelingen research chemicals, kaufen research chemicals, Geschäft research chemicals, Meinungen research chemicals, Bewertungen research chemicals, comprar research chemicals, tienda research chemicals, comentarios research chemicals, opiniones research chemicals, 3-CMC, 4-CMC, 4-CEC, 3-CEC, 4-MMC, 4-EMC, 4-MEC, 3-MMC, 3-MEC, alfa-PVP, alpha-PVP, α-PVP, HEX-EN, NEH, MDPHP, HEP, NEP, MDPEP, alfa-pihp, alpha-pihp, alfa-php, alpha-php, a-PVT, pentedron,

Main

helpful links


Chatbox Clubs Calendar Ranking

Important Links

Most Important Links


News Chat unban Rank Advertisement Hall of Fame

Staff Team

List With Staff Members


×
×
  • Create New...