Jump to content

!!! GASTRO CHALLENGE !! by DOPALAMY !!!


NoMercy
 Share

Recommended Posts

Dzięki @NoMercy :D 

No więc:

Udko z kurczaka nacinam równolegle nożem (3-4 razy w zdłuż) polewam olejem i  używam przypraw,  wedle uznania w tym przypadku była to sól, pieprz, przyprawy greckie i tymianek. Dodatkowo udko ponakłuwałem i powbijałem w nie ząbki czosnku (czosnek najlepiej po obraniu rozgnieść wtedy uwolni swój aromat). Udka zostawiłem na dobe w lodowce. 

Na patelnie wlałem olej, po rozgrzaniu wrzuciłem udko, wcześniej pokrojoną w pióra cebule i dwa ząbki czosnku (drobno skrojone ) dorzuciłem gdy udko ładnie przypiekło się z obydwóch stron (po wrzuceniu cebuli i czosnku warto ubrać gazu pod patelnia i przykryć patelnie). Gdy cebula w jakiś sposób będzie na odpowiednim etapie przygotowania dolewamy trochę wody na patelnie (tak na oko chodzi o to by potrawa zaczęła się dusić i nabierać więcej smaku) i przykrywam znowu patelnie na jakąś minutę.  Po minucie wlałem pomidory z puszki i dusiłem tak przez  około 10 minut na małym ogniu.  Trzeba  co jakiś czas sprawdzać co tam u udka :D

No i w końcu mogę nominować : 

@horsii  ! :D 

Smacznego.. :E 



 

toto;D.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...