Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Kierownik Budowy

Cebularze

Polecane posty

Chciałoby się powiedzieć, że Japonia to kraj kwitnącej wiśni, a Polska to kraj kwitnącej cebuli, ale nie o tym teraz  :E   skoro cebuli u nas mnóstwo i jest tania, to warto ją wykorzystać. Cebularze to proste i bardzo smaczne śniadanie, drugie śniadanie czy po prostu przekąska. Warto sprawdzić, kto nie jadł.

Cebularze

image.png.ca56035a22cd3e1b310eff73701644c7.png

Składniki:

- kilka szt. cebuli

- około pół kilo mąki

- 40-50g drożdży

- szklanka ciepłego mleka

- jajko

- łyżka cukru

- łyżeczka soli

- 1/4 kostki masła

- opcjonalnie mak (nie jest to konieczne)

 

Przygotowanie ciasta: 

W jednej misce mieszamy mąkę z solą. W drugiej drożdże z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka (ok. 1/3 szklanki), pozostawiamy do wyrośnięcia. W garnuszku rozpuszczamy masło z resztą mleka. Wyrośnięty rozczyn i ciepłe mleko z masłem dodajemy do mąki. Jajko roztrzepujemy za pomocą widelca i dodajemy do pozostałych składników zostawiając ok. 1 łyżki na posmarowanie brzegów cebularzy. Zagniatamy ciasto tak, aby odstawało od ręki, w razie potrzeby podsypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 40 minut – ciasto powinno podwoić swoją objętość).  Jak już ciasto wyrośnie, dzielimy je na równe kulki i za pomocą np. szklanki w każdej bułeczce robimy zagłębienie, do którego nakładamy farsz. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem. Cebularze pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 aż się zarumienią (w zależności jaki mamy piekarnik, czas pieczenia może być nieznacznie inny).

Przygotowanie farszu: 

Nadzienie najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem cebularzy,  jednak można też to zrobić tego samego dnia. Cebulę obieramy i kroimy w dość sporą kostkę, obgotowujemy we wrzątku (ok. 5 minut). Odcedzamy, przekładamy do miski, dodajemy mak (jeśli mamy) i 2 łyżki oleju, doprawiamy do smaku sola i mieszamy. Jeśli chcecie przygotować nadzienie tego samego dnia co cebularze,  to należy pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju. Do ciepłej jeszcze cebuli dodać mak, doprawić do smaku solą i odstawić na czas przygotowania ciasta.

 

 Bon Apetit!

 

 

*zdjęcie poglądowe z internetu.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A ja wole wlasnie te frytki mrozone z biedry domowe mi nie wyszly nigdy chyba ze ze starych ziemniakow trzeba miec dobrą patelnie do tego i takie tłuste są przynajmniej mi takie wychodziły

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×