Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Profesor GarryPerZatoki

Gotowanko z Garrym, czyli moje pomysły na PacMana

Polecane posty

Zamiast mleka kokosowego można by użyć słodkiej śmietanki 30% albo nawet jogurtu jakiegoś ale to już nie będzie wtedy prawdziwe tajskie curry, tylko smaczny sos jogurtowy/śmietankowy o smaku curry. :E 
Ale powinno być też smacznie. :) 


W gotowanku nie ma zasad, robisz z tego co masz pod ręką i wg własnego smaku. Wystarczy za każdym razem próbować i dodawać co tam masz pod ręką i co lubisz. ;) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wolny weekendzik, a co za tym idzie jest czas i ochota na gotowanko! :D 
Witam w drugim odcinku naszej kulinarnej podróży~!

Ostatnio przenieśliśmy się do Azji i pałaszowaliśmy Tajskie zielone curry. 
Dziś zabieram was do Meksyku, gdzie przyrządzimy "Enchilladę" :P 

Oczywiście czeka mnie jeszcze wyprawa do Biedry ale przepis już mogę tutaj sobie machnąć, coby potem mieć wszystko ładnie na ekranie. :) 

A pro po Biedronki...
Sponsorem dzisiejszego programu jest...

comment_CI0I7bzEpeZlwkrUnG3xrN9QX3WpxM70.jpg

 

Co będzie nam potrzebne do naszej Enchillady? 
Na pewno tortille!
Kupne? 

W żadnym razie, aż taki bogol nie jestem żeby wypierdalać 4-5zł na 4 placki. :E
Szczególnie, że zrobienie ich to groszowe sprawy.

Jak je zrobić? 

Składniki: Mąka-Olej-Woda. Tyle. No i sól do smaku. :E 
Do miski: Jeb szklanka mąki, jeb 2 łyżki oleju, dolewamy ciepłej wody po trochu i wyrabiamy aż zrobi się ciasto.

Potem wałkujemy, jeb na suchą patelkę, trzymamy aż zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza. Potem tyle samo czasu, może trochę krócej z drugiej strony i gotowe.

Jak już mamy tortillę to potrzebne będą:

- Mięso mielone
- Ser żółty, może być mozzarella ale ja wolę zwykły twardy, jakąś Goudę np.
- Passata pomidorowa, są takie fajne duże w szklanych butelkach w biedrze akurat. :)
- Kukurydza z puszki
- Czerwona fasola z puszki


I w sumie to tyle, jeszcze tylko jakieś przyprawy: sól, pieprz, suszona cebula, papryka w proszku i świeży czosnek.


1. Smażymy mięsko aż woda odparuje.
2. Dodajemy posiekany czosnek, doprawiamy suszoną cebulą, solą i pieprzem.
3. Odlewamy kukurydzę i fasolę z zalewy i dorzucamy do mięska.
4. Całość dusimy razem z parę minut.
5. Passatę doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i ziołami prowansalskimi.
6. Na dno naczynia żaroodpornego dajemy połowę naszej passaty.
7. Na tortillę kładziemy nasz przesmażony wcześniej farsz i zawijamy jak naleśniki.
8. Wykładamy nasze tortillę na passacie na dnie naczynia żaroodpornego.
9. Zalewamy drugą połową naszej passaty nasze tortille.
10. Posypujemy startym żółtym serem i wrzucamy do pieca.

Sam nie wiem, ja bym celował w jakieś 200 stopni na 20min. Trzeba obserwować. ;)

I voila~!
Smacznego! :E 

P.S: Można też dać część sera do środka tortilli, ja osobiście wolę ser tylko z wierzchu bo wtedy danie jest "lżejsze" ale jeśli ktoś woli to można dać też syr do środka w tortillę. ;)

#Gotowanko #KustoszTequila

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×