Jump to content

[poszukuję] Ciekawe przepisy z użyciem jajek


mojo
 Share

Recommended Posts

Witam,

 

Mam strasznie dużo jajek w lodówce i ciągle przybywa. Co ciekawego można z nich zrobić? Macie jakieś propozycje? Aktualnie robię sobie pasty jajeczne (ale przepisy na wasze również zobaczę). Możecie podać przepis na ławty placek :) Czekam na wasze propozycje!

 

Pzdr ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Strażnik Forum

Prawdziwa hiszpańska Tortilla :

Składniki :

- kilka ziemniaków

- cebula

- czosnek

- oliwa z oliwek (opcjonalnie olej)

- kilka jajek (w zależności od ilości użytych ziemniaków, powiedzmy na 40dag ziemniaków- 5 jajek)

- sól oraz pieprz

(można dodać ulubione dodatki, takie jak szynka czy kiełbasa, ale podaję przepis na tradycyjną tortille)

 

 Sposób przygotowania :

Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Następnie siekamy drobno czosnek oraz cebulę. Na rozgrzaną patelnię z oliwą, wrzucamy nasze ziemniaczki i smażymy około 20-25 minut mieszając aby się nie przypaliły. Po 15-20 minutach smażenia dodajemy do ziemniaków cebulkę oraz czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie rozbijamy jaja do miski, "roztrzepujemy" widelcem lub rózgą , dodajemy trochę soli i pieprzu.

 Przestudzone ziemniaki wrzucamy do naszych jajek, w między czasie rozgrzewamy oliwę na patelni. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy masę jajeczną z ziemniaczkami i smażymy kilka minut, aż jajka się zetną. Po chwili przewracamy nasz placek na drugą stronę i kontynuujemy smażenie do ścięcia jajek.

 Gotowy placek wykładamy na talerz i kroimy na porcje. Można spożywać z dodatkiem różnych sosów, wedle upodobania. Tortilla jest dobra na ciepło i na zimno i nadaje się do odgrzewania :)

 

Link to comment
Share on other sites

Ale nie wyrzucaj skorupek! Tzn bo to świetne źródło wapnia, masz tutaj przepis:

Cytuj

skorupki jaj pieczemy w piekarniku w najwyższej temperaturze przez ok. 8-10 minut. Kiedy ostygną, mielimy je na drobny proszek. Dodajemy raz dziennie jedną łyżeczkę do ulubionego koktajlu.

 

Chociaż po co się pierdolić i chyba prościej będzie zjeść ze skorupką a nie sugerować się radą croppera :E

Link to comment
Share on other sites

  • Strażnik Forum

Skoro mówimy o jajkach faszerowanych, to podam przepis bardzo prosty, wyborny w smaku i szybki w przygotowaniu.

Jajka faszerowane tuńczykiem

Składniki :

- 4-5 jajek (zależy od wielkości)

- puszka tuńczyka w kawałkach w oleju

- majonez

- sól i pieprz do smaku

- trochę posiekanego szczypiorku

 

 Sposób przygotowania :

Ugotowane na twardo jaja, obieramy i kroimy na połówki. Wyciągamy żółtka i odkładamy je do miseczki. Następnie rozgniatamy nasze żółtka, dodajemy odsączonego tuńczyka i mieszamy, aby powstała jednolita masa. Potem dodajemy do masy majonez, połowę naszego szczypiorku, przyprawiamy do smaku solą (uwaga, tuńczyk jest dość słony) oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.

 Następnie faszerujemy nasze wydrążone połówki jaj, masą przygotowaną wcześniej za pomocą np. łyżeczki :) Dekorujemy posypując resztą posiekanego szczypiorku i gotowe !

Link to comment
Share on other sites

  • Strażnik Forum

Dokładnie pycha :)

 A jeśli chodzi o jajka faszerowane pieczarkami, to też napiszę tu może jutro przepis, który jest równie pyszny jak ten z tuńczykiem ;)

Edit:

Jajka faszerowane pieczarkami

Składniki :

- 5 jajek

- około 25dag pieczarek

- cebula

- ząbek czosnku

- posiekana natka pietruszki

- sól i pieprz

- majonez

- masło, ewentualnie olej

 

Sposób przygotowania :

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na połówki. Wyciągamy żółtka i odkładamy do miski. Oczyszczone pieczarki, kroimy w maksymalnie malutką kosteczkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek siekamy jak najdrobniej.  Na patelni podsmażamy pieczarki, cebulkę i czosnek do lekkiego zrumienienia pieczarek i odparowania puszczonego soku, doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy na bok do przestudzenia.

 Nasze żółtka rozgniatamy/rozcieramy, dodajemy pieczarki, połowę posiekanej natki pietruszki a także majonez. Mieszamy dokładnie w celu uzyskania jednolitej masy, doprawiamy lekko do smaku solą oraz pieprzem.

 Wydrążone połówki jaj faszerujemy naszą masą pieczarkową. Dekorujemy resztą posiekanej natki pietruszki i możemy wcinać :)  Ja podaję te jajka z sosem czosnkowym i bagietką.

 Fajna jest też opcja podania tych jajek z "chrupiącą górą". Po prostu gotowe już nasze jaja obtaczamy delikatnie samą górę w bułce tartej, i smażymy lub pieczemy chwilę w piekarniku do zrumienienia bułki.

Edited by pablo
Link to comment
Share on other sites

Przypomniał mi się świetny przepis co do pieczarek! Z jajkami ma niewiele wspólnego, bo są wykorzystywane tylko do zrobienia panierki, ale są pyszneeee :wub:

Składniki:
- pieczarki
- ser feta
- jajko, bułka tarta
- pieprz, sól
- olej do smażenia

Pieczarki (najlepiej średniej wielkości żeby dość szybko zmiękły na patelni) obieramy ze skórki i usuwamy nóżki (które możemy wykorzystać w innym celu;))
W miejsce nóżek faszerujemy je serem feta
Do jednej miseczki nasypujemy bułki tartej a w drugiej rozmącamy jajko z przyprawami. Maczamy pieczarki najpierw w jajku, następnie w bułce. Stronę dolną panierujemy po raz drugi, żeby farsz został na swoim miejscu. Wrzucamy na rozgrzany olej na patelnie.
Pieczemy do złotego koloru, z obu stron, na małym ogniu ( uważając żeby panierka się nie przypaliła).

Delicje ! :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...