FORUM.DOPALAMY.COM: Legalność marihuany w UK i Niemczech - FORUM.DOPALAMY.COM

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Legalność marihuany w UK i Niemczech

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Tenihairu 

• uzależniony od forum
  • Grupa: Members
  • Lokalizacja7 Heaven
  • Opening hours:48h/24h

Napisano 03 luty 2012 - 18:15

*
Popularny

Niemcy: Lewica domaga się 30 gramów i klubów konopnych!

Posłowie niemieckiej lewicy proponują depenalizacje posiadania do 30 gramów marihuany i stworzenie klubów konopnych zajmujących się uprawą marihuany. W środę tą propozycją zajęła się parlamentarna komisja zdrowia.

Niemiecka Lewica argumentuje w swoim projekcie, że obecnie obowiązujące zakazy są nieskuteczne w walce z nielegalnym handlem i konsumpcją przetworów konopi, mimo restrykcji coraz więcej osób sięga po te używki.

Jak podaje były policjant Frank Tempel, który sam nie pali trawki w przypadku marihuany zakaz nie jest konieczny, gdyż jej konsumpcja niesie za sobą ryzyko porównywalne, a nawet niższe niż ryzyko związane ze spożywaniem alkoholu i tytoniu.

Dołączona grafika

Posłowie domagają się, aby dozwolone było posiadanie 30 gramów konopi indyjskich na własny użytek. Handel pozostałby nielegalny. Dodatkowo według nich powinny powstawać kluby konopne...

...

czyli zarejestrowane stowarzyszenia pełnoletnich osób, które zajmowałyby się uprawą konopi na potrzeby konsumpcyjne własnych członków. W Polsce znamy podobny projekt, który usiłowano wdrażać pod nazwą Cannabis House, rozwiązania takie są dość powszechne na przykład w Hiszpanii.

Ekspert z komisji zdrowia Nicole Krumdiek z Uniwersytetu w Bremie przyznała, że na czarnym rynku nie ma żadnej możliwości kontroli ilości i jakości konsumowanej marihuany.

Niestety większość niemieckich partii podchodzi do pomysłu sceptycznie, publicznie potępiła go rządowa pełnomocnik do spraw walki z narkotykami Mechthild Dyckmans.

źródło:
polskieradio.pl

UK: posiadanie i uprawa na własny użytek bez kary!

Dołączona grafika

W Wielkiej Bytanii pod koniec lutego wejdą w życie (27.02.2012) przyjęte wytyczne, według których: (kompetentny komentarz Chris'a) "będzie można uprawiać do 28 roślin na własny użytek (możliwa kara to prace społeczne), lub do 9 (zwolnienie z kary, jeśli ktoś jest chory i potrzebuje w celach medycznych - również kiedy wydaje mu się, że pozytywnie wpływa na zdrowie).
Posiadać można nawet kilka kilogramów, jeśli to nie będzie na handel. Natomiast limit 100g jest w przypadku, gdyby ktoś miał zamiar sprzedawać - poniżej 100g jest mała kara np. prace społeczne. Rozporządzenie wprowadza także rozróżnienie użytku medycznego." Obniżone zostały także kary dla tzw. "social dealers" czyli ludzi kupujących dla siebie i udzielający znajomym. Podniesione zostały kary za hurtowe, komercyjne wytwarzanie narkotyków i Cannabis. Wytyczne obejmują wszystkie nielegalne substancje psychoaktywne.

Źródło
Dołączona grafika
5

#2 Użytkownik jest zalogowany   CinekMarcinek 

• Królik Doświadczalny
  • Grupa: Tester

Napisano 03 luty 2012 - 18:18

Wyświetl postUżytkownik Tenihairu dnia 03 luty 2012 - 18:15 napisał

W Wielkiej Bytanii pod koniec lutego wejdą w życie (27.02.2012) przyjęte wytyczne, według których: (kompetentny komentarz Chris'a) "będzie można uprawiać do 28 roślin na własny użytek (możliwa kara to prace społeczne), lub do 9 (zwolnienie z kary, jeśli ktoś jest chory i potrzebuje w celach medycznych - również kiedy wydaje mu się, że pozytywnie wpływa na zdrowie).
Posiadać można nawet kilka kilogramów, jeśli to nie będzie na handel. Natomiast limit 100g jest w przypadku, gdyby ktoś miał zamiar sprzedawać - poniżej 100g jest mała kara np. prace społeczne. Rozporządzenie wprowadza także rozróżnienie użytku medycznego." Obniżone zostały także kary dla tzw. "social dealers" czyli ludzi kupujących dla siebie i udzielający znajomym. Podniesione zostały kary za hurtowe, komercyjne wytwarzanie narkotyków i Cannabis. Wytyczne obejmują wszystkie nielegalne substancje psychoaktywne.

Źródło

O kurwa raj..... :D

Użytkownik Greenboy edytował ten post 03 luty 2012 - 18:25
Powód edycji Minus ode mnie za słownictwo. Po co to?

Dołączona grafika

1) Wszystko co pisze na forum jest tylko wspomnieniem moich snów i fantazji.
2) Nawet jeśli zapomne dodać ,że jest to sen to patrz pkt 1.
3) Traktowanie moich postów na poważnie jest jak wierzenie w wielkiego potwora pod twoim łóżkiem ,który tylko czeka aż uśniesz. Czeka spokojnie. Ma czas :)

Pomogłem? Kliknij plusik na dole.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Greenboy 

• Schizofrenik
  • Grupa: überModerator
  • gg:
    37750292

Napisano 03 luty 2012 - 18:23

Tak blisko... a jednak tak daleko.

Chociaż miło poczytać, jak innym się udaje. To daje wiarę w to, że MOŻNA.
"Każdy mądry i świadomy Polak powinien zrobić wszystko, aby nasze forum nie zgineło."
Fiesta
Dołączona grafika
Spoiler
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   incognito21 

• swojak
  • gg:
    6120948

Napisano 03 luty 2012 - 18:37

zostaje jedno wyjscie trza spierdalac z tego kraju
:biggreen:

Uwaga! (dodane przez: A.K.)
To samo, minusik za wulgaryzm.

0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Tenihairu 

• uzależniony od forum
  • Lokalizacja7 Heaven

Napisano 04 luty 2012 - 03:05

To trochę z innej beczki:
Po pozytywnych wynikach badań, brytyjski rząd zaaprobował dożylne podawanie heroiny i metadonu pod nadzorem, w sterylnych warunkach, ludziom uzależnionym od heroiny (lub innych opioidów), którym nie pomaga terapia abstynencyjna ani przyjmowanie metadonu oralnie

Źródło
Dołączona grafika
1

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Dr.Wiaderko 

• Member
  • PipPip

Napisano 04 luty 2012 - 14:02

To się nazywa realna walka z mafią a nie użytkownikami/uzależnionymi. ( W UK tak to się robi, a u nas nadal nikt nie widzi problemu)
1

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   pablomoore 

• Zielarz
  • Telefon:0-700-WAL-SIE
  • LokalizacjaKraina Tehace

Napisano 05 luty 2012 - 22:07

... Tak sie zastanawiam : po co bylo wracac do tej Polski? Nie mam pojecia. " Patriota ? Patriota - idiota! (...) "

No chyba trzeba bedzie znowu w tym roku wyjechac do Anglii , tyle ze tym razem zostac tam na stale i do Polski przylatywac jedynie na urlopy, lub swieta.
Wszystkie moje posty i wypowiedzi to fikcja literacka oraz bujna wyobraznia mojego umyslu :D
1

#8 Guest_flash_*

• Grupa: Guests

Napisano 06 luty 2012 - 03:58

Wiecie, ja szczerze nie rozumiem waszej postawy, w UK macie 89 sklepów RC z czego trzy sprzedają prawdziwe APB, a reszta to mieszanki oraz wynalazki typu "head fuck", które jest połączeniem ściemnionego apb z mdai. W Niemczech macie dopy w ogóle niedostępne na przykład. W dodatku w UK jest ten syfiasty koks z tym czymś czym się odrobacza zwierzęta i wszyscy tam to ćpają. Jakby tego było mało jest tam najbardziej bezwzględna bezpieka w Europie i kamery co trzy metry. W Niemczech z kolei radzę wam nie spotykać Turka. Świetne, wspaniałe kraje. Dodam, że ja bym wolał, żeby powalczono o legalne MDMA , bo tak w sumie nie bardzo mi pasuje psychotyczna marihuana.

I nie czepiajcie się tak tej mafii, bo w Polsce to już żadnej realnej mafii nie ma, a przynajmniej w wawie, jak był ten cały Pruszków i Wołomin to fety w fecie nie było 5% tylko 60-80%, były też i inne rzeczy i miało się to dosłownie z dowozem, bo akurat mafia o to dbała. Teraz to ja z ulicy niczego bym już nie tkną, w dodatku i tak mało co jest, a dil z wielkiej łachy się z tobą ustawi. Zaraz zaczną łazić jakieś krokodyle, a w klubach sprzedaje się kota i wciska leszczom, że to koks. Serio, ale zanim złapali i wsadzili tych gangsterów, było naprawdę kozacko.
0

#9 Użytkownik jest zalogowany   CinekMarcinek 

• Królik Doświadczalny

Napisano 06 luty 2012 - 08:27

Wyświetl postUżytkownik flash dnia 06 luty 2012 - 03:58 napisał

Wiecie, ja szczerze nie rozumiem waszej postawy, w UK macie 89 sklepów RC z czego trzy sprzedają prawdziwe APB, a reszta to mieszanki oraz wynalazki typu "head fuck", które jest połączeniem ściemnionego apb z mdai. W Niemczech macie dopy w ogóle niedostępne na przykład. W dodatku w UK jest ten syfiasty koks z tym czymś czym się odrobacza zwierzęta i wszyscy tam to ćpają. Jakby tego było mało jest tam najbardziej bezwzględna bezpieka w Europie i kamery co trzy metry. W Niemczech z kolei radzę wam nie spotykać Turka. Świetne, wspaniałe kraje. Dodam, że ja bym wolał, żeby powalczono o legalne MDMA , bo tak w sumie nie bardzo mi pasuje psychotyczna marihuana.

Większość ćpunów jara MJ więc dlatego nam pasuje. Mówimy ,że fajne przepisy mają wejść. Co kogo sklepy rc obchodzą jak gadamy o MJ?
Dołączona grafika

3) Traktowanie moich postów na poważnie jest jak wierzenie w wielkiego potwora pod twoim łóżkiem ,który tylko czeka aż uśniesz. Czeka spokojnie. Ma czas :)

0

#10 Użytkownik jest zalogowany   Fiesta 

• uzależniony od forum

Napisano 06 luty 2012 - 11:00

Gadamy o legalizacji... Jeden chce trawy, inny ekstazy, a ja heroiny. Jednak zwolennicy jednej substancji patrzą na innych zwolenników jak na kosmitów i degeneratow. Napisze to tak- przez 30 lat czułem się w Polsce jak żyd w czasie wojny- z całym szacunkiem dla ofiar holocausu. Bo byłem prześladowany, a moi znajomi ścigani. Na przełomie 20 i 21 wieku nagle polscy heroinisci wylegli na ulice polskich miast by umrzeć, często z brudnym kartonem i z napisem- mam hiv. Tak w Polsce dokonała się eksterminacja ludzi uzależnionych od heroiny! Do końca zanim oni umarli, byli ścigani, robiono im procesy, wsadzano do kryminału. Uratowali się nieliczni, głównie przez szczątkowe programy metadonowe. A słowa -mafia i dealer narkotykowy- to są bardzo potrzebne aparatowi przemocy, bo one legitymują brutalne represje.
.
To nie jest temat o trawce, ale o legalizacji. Co ty zrobiłeś dla propagowania legalizacji???
1

#11 Użytkownik jest zalogowany   CinekMarcinek 

• Królik Doświadczalny

Napisano 06 luty 2012 - 11:17

temat ma nawet nazwe "legalność MARIHUANY w..." czyli temat o trawce więc nie gadaj ,że to temat o legalności ogolnie. Jest dokłądnie sprecyzowane ,że to temat o MJ w UK i niemczech.

A ty ciągle z tymi swoimi opiatami wchodzisz. Prawda jest taka ,że helupiarze popełniają najwięcej przestępstw aby zdobyć kase na narkotyk. Jak sam słusznie zauważyłeś wylądowali w kartonach - tylko to nie wina państwa ani społeczeństwa tylko ich samych. DO tego ich popełnianie przestępstw jest gorsze z prostej przyczyny. Dla nich świat nie istnieje bez działki narkotyku i są zdolni do wszystkiego bo nie mają nic do stracenia poza swoim nic nie wartym życiem w kartonie z napisem 'mam hiv' jak to powiedziałeś.
Najłatwiej zrobić z siebie wielką ofiare i porównywać się do żydów w czasie wojny.

Odpowiadając z góry na twoje kolejne tezy i pytania powiem ,że nie jest mi żal ani jednego helupa co zdechł pod mostem albo na ulicy bo wiem dobrze ,że wszyscy zanim zaczeli ćpać mieli gdzie mieszkać i co jeść. To był ich wybór i postawili heroine zamiast na prace i normalne życie.

Idąc dalej uważam ,że wszystko jest dla ludzi i jak ktoś potrafi ćpać tak aby mieć gdzie pracować i jego ćpanie nie wpływa negatywnie na społeczeństwo (patrz nie wyskakuje na ulice z brudną strzykawką grożąć komuś ,że go zarazi HIV jeśli nie odda mu kasy itp) to niech sobie ćpa co chce i mam to zasadniczo w dupie.

Tylko nie mozesz porownywać heroiny do MJ ani nawet innych narkotyków. Porównania poprostu nie ma.

Cytat

Co ty zrobiłeś dla propagowania legalizacji???

Nie rzucałem sie w oczy publicznie naćpany i nie odpierdalałem żadnych krzywych akcji.
Uwierz mi ,że to jest lepsze nawet niż chodzenie na marsze i dawanie się łapać z towarem oraz robienie medialnych akcji z plackiem w sejmie jak pan Obara.
Bo pomimo robienia czegoś dla legalizacji (marsz) to wszystkie inne jego akcje przynoszą odwrotny wkutek od zamierzonego.
Dołączona grafika

1

#12 Guest_flash_*

• Grupa: Guests

Napisano 07 luty 2012 - 10:19

A niech sobie będzie legalna, w Polsce już są ludzie od robienia na tym kasy, mnie chodziło o to całe - o Boże zdepenalizowali marihuane w UK, ale tam super. W Singapurze jest legalny mefedron i co? Emigrujecie?
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   helix 

• Member
  • PipPip

Napisano 07 luty 2012 - 15:02

flash a dlaczego w szkoplandii lepiej turasów nie spotykac ??
0

#14 Użytkownik jest zalogowany   Fiesta 

• uzależniony od forum

Napisano 07 luty 2012 - 15:37

O czym ty piszesz? Szkocja??? W czasie 2 wojny światowej tam stacjonowali polscy żołnierze i byli tam mile przyjmowani.
.
Z innej beczki. Kilka dni temu w radiu TOK FM, na zakończenie wiadomości podano lekką wiadomosc- prezydent Kolumbi zastanawia się nad całkowitą LEGALIZACJĄ NARKOTYKÓW, jednak ma on takie wątpliwości, że nie wiadomo jak na to zareagowała by społeczność międzynarodowa? Tylko jakoś tej wiadomości nie podjęły inne media
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   helix 

• Member
  • PipPip

Napisano 07 luty 2012 - 17:45

to bym sie przejechal ;) po koksik swiezo z kopalni ;)
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Motorniczy 

• uzależniony od forum

Napisano 08 luty 2012 - 15:15

Wyświetl postUżytkownik helix dnia 07 luty 2012 - 15:02 napisał

flash a dlaczego w szkoplandii lepiej turasów nie spotykac ??

Podbijam
Dołączona grafika
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   MięsnyJesz 

• swojak
  • Lokalizacjaz mamy:)
  • gg:
    35363810

Napisano 08 luty 2012 - 23:49

W Niemczech dopy niedostępne...? Nieprawda, w pizde internetowych sklepów- wiem bo sam śniłem o zakupach w Berlinie, od polaka! :galy:
Tak dokładniej to produkty od firmy Maya :tulimy:

Co do turasów to i owszem, z tym że to oni najczęściej spotkają Ciebie a nie Ty ich :biggreen: Miałem kilka przypadów że wpierdalali mi się do auta na czerwonym świetle z weed-em i tanimi fajkami :okulary:

tak btw, bardzo niebezpieczny naród, chuj wie, co takim odbije jak idą grupą... coś w deseń cyganów w czechach :lol: %-)

... turkom najlepiej wychodzą kebaby, są zajebiste :tulimy:
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Tenihairu 

• uzależniony od forum
  • Lokalizacja7 Heaven

Napisano 12 luty 2012 - 13:19

Przedstawiam nie moje tłumaczenie najważniejszych zdań wytycznych sądowych do ustawy która wejdzie w życie w Anglii 27 lutego 2012. Jest to poniekąd sprostowanie do newsa "UK 100g legalne na własny użytek".

Sądowe wytyczne ds. skazań.

Strona 1 - Akapit 2

Zastosowanie wytycznych.

Stosuje się wobec skazanych w dniu, lub po 27 Lutego 2012, nie zważając na datę popełnienia wykroczenia.

Strona 17 (posiadanie)

Sąd powinien określić rolę oskarżonego i szkodę przez niego wyrządzoną odnosząc się do tabelki poniżej.

Podczas określania roli oskarżonego, skazujący powinien wziąć pod uwagę wszystkie czynniki dotyczące sprawy i określić rolę. Kiedy różne cechy przypadają pod różne kategorie, sąd powinien zrównoważyć te cechy w celu dotarcia do sprawiedliwego określenia roli oskarżonego.

TABELA, Mniejsza rola, ostatni podpunkt.

Jeżeli jest to do osobistego użytku, bez jakiegokolwiek dochodu (zakup jointa nie dla zarobku, podzielenie się małymi ilosciami pomiędzy znajomymi na zasadach niekomercyjnych)

Kategoria 4

Heroina, Kokaina - 5g
Ecstasy - 20 tabletek
LSD - 170 kartoników
Amfetamina - 20g
Marihuana - 100g
Ketamina - 5g

STRONA 20 i 21(wyrok)

Klasa B, Kategoria 4, mniejsza rola

Punkt wyjściowy wyroku - praca społeczna niskiego stopnia
Zakres kategorii - Grzywna grupy B (75% - 125% dochodu tygodniowego), praca społeczna średniego stopnia

STRONA 22

Czynniki zmniejszające powage wykroczenia.

Poważna dolegliwość medyczna wymagająca natychmiastowego, intensywnego lub długoterminowego leczenia.

Jedyny, lub główny żywiciel rodziny.

Strona 23 - Krok Sześć

W każdym przypadku wymaga się od sądu rozpatrzenia możliwości konfiskaty. Oraz zastosowania nakazu pomocniczego.

Strona 25 i 26 - Uprawa Marihuany

Sąd powinien określić rolę oskarżonego i szkodę przez niego wyrządzoną odnosząc się do tabelki poniżej.

Podczas określania roli oskarżonego, skazujący powinien wziąć pod uwagę wszystkie czynniki dotyczące sprawy i określić rolę.Kiedy różne cechy przypadają pod różne kategorie, sąd powinien zrównoważyć te cechy w celu dotarcia do sprawiedliwego określenia roli oskarżonego.

TABELA, Mniejsza rola, ostatni podpunkt.

Własna uprawa w celach osobistych (zakładając rozsądność wszystkich okoliczności).

Kategoria 4

Heroina, Kokaina - 5g
Ecstasy - 20 tabletek
LSD - 170 kartoników
Amfetamina - 20g
Marihuana - 9 roślin (zakładając 40g plonu na roślinę)
Ketamina - 5g

STRONA 28 (wyrok)

Klasa B, Kategoria 4, mniejsza rola

Punkt wyjściowy wyroku - Grzywna grupy C (125% - 175% dochodu tygodniowego)
Zakres wyroku - zwolnienie do pracy społecznej średniego stopnia.

STRONA 29

Czynniki zmniejszające powage wykroczenia.

Poważna dolegliwość medyczna wymagająca natychmiastowego, intensywnego lub długoterminowego leczenia.

Jedyny, lub główny żywiciel rodziny.

STRONA 30 KROK 6

W każdym przypadku wymaga się od sądu rozpatrzenia możliwości konfiskaty. Oraz zastosowania nakazu pomocniczego.
Dołączona grafika
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź