FORUM.DOPALAMY.COM: Nieodebranie przesyłki za pobraniem - co grozi - FORUM.DOPALAMY.COM

Skocz do zawartości

• 2 stron +
  • 1
  • 2

Nieodebranie przesyłki za pobraniem - co grozi Nigdzie nie widziałem takiego tematu więc pytam

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   HihU 

• pan Prezes
  • Grupa: Zasłużony

Napisano 26 grudzień 2011 - 01:38

*
Popularny

Typowe zachowanie niesłownego wyjebkarza :)

Ze strony prawnej? Nie grozi Ci nic. Teoretycznie mogliby się z Tobą szarpać o zwrot kosztów przesyłki, ale zapewne wyłożą na to laskę- za dużo zabawy.

A teraz podejdźmy do tego ze strony ekonomicznej. Kogo tak naprawdę robisz w chuja? Sklep? Po części tak, tracą na kilka dni towar, który mogliby sprzedać komu innemu. Tracą również czas na spakowanie i zaadresowanie paczki. Ale na tym się sprawa nie kończy, bo tak naprawdę robisz w chuja swoich kolegów. Spytasz dlaczego? Znam właścicieli wielu sklepów internetowych w PL i uświadomię Cię na jakiej podstawie jest wyceniany koszt przesyłki pobraniowej w danym sklepie.

Sprawa tak naprawdę jest banalnie prosta. Nikomu nie zależy na tym, żeby zarabiać na wysyłce paczki do klienta, ale jakby nie było kasa musi się zgadzać, jeśli klienci paczek nie odbierają, to trzeba to z czegoś potrącić. W 90% będzie to zwiększenie ceny przesyłki pobraniowej. W ten sposób uczciwi klienci składają się na wysyłkę do wyjebkarza, który swoje zamówienie oleje.

Pytacie o co chodzi? Opowiem Wam na prostym, zmyślonym przykładzie: jest klient danego sklepu, nazwijmy go sobie żeby było śmiesznie np. "Tramwajniczy". Pewnego pięknego dnia postanawia zamówić w sklepie dany produkt. Mija cały dzień, a nazajutrz, po tym jak sklep przyśle mu mailem info, że paczka została wysłana, przypomina sobie, że mógł sprawdzić opinie o danym sklepie. Niestety nie podoba mu się to co widzi. Trafia na opinię 3 niezadowolonych osób, zapominając jednak o tym, że najczęściej za 3 niezadowolonymi stoi 100 innych opinii wg której wszystko jest ok. Jest bardzo zmartwiony tym co przeczytał, już "WIE" że dostanie najgorszy rynkowy syf. Jest prawie pewny, że sklep chce z niego zrobić wała, ale jest cwańszy! Nie docenili go, więc kpi sobie publicznie ze sklepu, wstawiając przy tym śmieszne obrazki. Jest pewny, że czyni słusznie, nie ma w sobie na tyle przyzwoitości, żeby napisać do sklepu, że przykro mu, ale musi zrezygnować z zamówienia. Oczywiście nie zwróci również do sklepu tych 40zł, które zapewne stracą na nieodebranej przesyłce. W końcu: "Niech płacą skurwysyny, w końcu chcieli mnie wyruchać!"

A jak to wygląda z drugiej strony? No cóż, ekipa ze sklepu już nie dziwi się, że znalazł się kolejny typ co zamówienie złożyć potrafi, ale odebrać go już nie. Nawet się specjalnie nie wściekają, w końcu po co psuć sobie nerwy- zdrowia nie da się kupić. Drażni ich jedynie jedna rzecz- za jakiś czas znowu będą robili kwartalne podsumowanie odebranych i nieodebranych paczek pobraniowych i na jego podstawie najprawdopodobniej będą musieli znowu podnieść ich koszt. Niestety nie ma znaczenia, że wysyłka tak naprawdę kosztuje ich 20zł, sklep aby się utrzymać przecież nie może tracić, więc ktoś musi się złożyć na koszta poniesione przez wyjebkarzy/cwaniaków/żartownisiów...
"Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, dawka stanowi truciznę.."
Moje wypowiedzi na tym forum to fikcja literacka ;)

10

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   Niewinny 

• ~grzesznik~
  • Wyświetl blog
  • Grupa: Administrators
  • Opening hours:zamknięte do odwołania %-)

Napisano 26 grudzień 2011 - 01:44

Wyświetl postUżytkownik HihU dnia 26 grudzień 2011 - 01:38 napisał

Typowe zachowanie niesłownego wyjebkarza :)

Ze strony prawnej? Nie grozi Ci nic. Teoretycznie mogliby się z Tobą szarpać o zwrot kosztów przesyłki, ale zapewne wyłożą na to laskę- za dużo zabawy.

A teraz podejdźmy do tego ze strony ekonomicznej. Kogo tak naprawdę robisz w chuja? Sklep? Po części tak, tracą na kilka dni towar, który mogliby sprzedać komu innemu. Tracą również czas na spakowanie i zaadresowanie paczki. Ale na tym się sprawa nie kończy, bo tak naprawdę robisz w chuja swoich kolegów. Spytasz dlaczego? Znam właścicieli wielu sklepów internetowych w PL i uświadomię Cię na jakiej podstawie jest wyceniany koszt przesyłki pobraniowej w danym sklepie.

Sprawa tak naprawdę jest banalnie prosta. Nikomu nie zależy na tym, żeby zarabiać na wysyłce paczki do klienta, ale jakby nie było kasa musi się zgadzać, jeśli klienci paczek nie odbierają, to trzeba to z czegoś potrącić. W 90% będzie to zwiększenie ceny przesyłki pobraniowej. W ten sposób uczciwi klienci składają się na wysyłkę do wyjebkarza, który swoje zamówienie oleje.

Pytacie o co chodzi? Opowiem Wam na prostym, zmyślonym przykładzie: jest klient danego sklepu, nazwijmy go sobie żeby było śmiesznie np. "Motorniczy". Pewnego pięknego dnia postanawia zamówić w sklepie dany produkt. Mija cały dzień, a nazajutrz, po tym jak sklep przyśle mu mailem info, że paczka została wysłana, przypomina sobie, że mógł sprawdzić opinie o danym sklepie. Niestety nie podoba mu się to co widzi. Trafia na opinię 3 niezadowolonych osób, zapominając jednak o tym, że najczęściej za 3 niezadowolonymi stoi 100 innych opinii wg której wszystko jest ok. Jest bardzo zmartwiony tym co przeczytał, już "WIE" że dostanie najgorszy rynkowy syf. Jest prawie pewny, że sklep chce z niego zrobić wała, ale jest cwańszy! Nie docenili go, więc kpi sobie publicznie ze sklepu, wstawiając przy tym śmieszne obrazki. Jest pewny, że czyni słusznie, nie ma w sobie na tyle przyzwoitości, żeby napisać do sklepu, że przykro mu, ale musi zrezygnować z zamówienia. Oczywiście nie zwróci również do sklepu tych 40zł, które zapewne stracą na nieodebranej przesyłce. W końcu: "Niech płacą skurwysyny, w końcu chcieli mnie wyruchać!"

A jak to wygląda z drugiej strony? No cóż, ekipa ze sklepu już nie dziwi się, że znalazł się kolejny typ co zamówienie złożyć potrafi, ale odebrać go już nie. Nawet się specjalnie nie wściekają, w końcu po co psuć sobie nerwy- zdrowia nie da się kupić. Drażni ich jedynie jedna rzecz- za jakiś czas znowu będą robili kwartalne podsumowanie odebranych i nieodebranych paczek pobraniowych i na jego podstawie najprawdopodobniej będą musieli znowu podnieść ich koszt. Niestety nie ma znaczenia, że wysyłka tak naprawdę kosztuje ich 20zł, sklep aby się utrzymać przecież nie może tracić, więc ktoś musi się złożyć na koszta poniesione przez wyjebkarzy/cwaniaków/żartownisiów...

... i warto to odnieść do wielu sytuacji w życiu, bo często podobny mechanizm ma miejsce.
Dołączona grafika
0

#23 Guest_flash_*

• Grupa: Guests

Napisano 26 grudzień 2011 - 02:17

Nie sądzę, żeby ktoś miał od razu składać pozew, ale kilka sklepów może dostać notkę, że ten i ten jegomość jest nieuczciwy.
0

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   Moonglum 

• uzależniony od forum
  • Grupa: Members

Napisano 26 grudzień 2011 - 02:40

... i warto to odnieść do wielu sytuacji w życiu, bo często podobny mechanizm ma miejsce.

Zdecydowanie tak! Tego typu zachowania podwyższają ryzyko prowadzenia wszelkiej działalności przez co wiele usług ma w Polsce wyższe ceny niż zagranicą. Nie na darmo szacuje się ryzyko przedsiębiorcy rozróżniając co najmniej kilka rodzajów ryzyk, a wśród nich wyżej wymienione.
0

#25 Użytkownik jest zalogowany   Motorniczy 

• uzależniony od forum

Napisano 26 grudzień 2011 - 10:37

Prawdę powiedziawszy teraz nie wiem jak się zachować, czytając Twój post HihU trochę sobie uświadomiłem, że faktycznie byłoby z mojej strony nieładnie :torba:

Odbiorę tą przesyłkę, najwyżej znów będę w dupę bity... <_<

BO mi tak naprawdę nie zależy na tym, żeby nie wiem... Pokazać jaki to ja nie jestem kozak i że z siebie debila zrobić za nic w świecie nie dam, po prostu miałem już przykrą sytuację dawniej z bufem (niektórzy pewnie wiedzą o co chodzi) , i nie chcę, by znów mnie wyjebano w kosmos. Należę do tych, którym pieniądze się nie lęgną, stąd moje podejście do całej sprawy.

A najgorsze jest to, że jak faktycznie będzie lipa, to będę mógł podziękować tylko samemu sobie, oni powiedzą że innym pasuje a mi nie, i umyją ręce.

Jak mówiłem, paczkę odbiorę, TR napiszę, a jeśli i tym razem mnie wypierdolą, to wyjebie w dupę jakiegoś menela ze złości :tulimy:

I dzięki za w.w słowa, mogłem najpierw pomyśleć, potem działać.
Dołączona grafika
2

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   pablomoore 

• Zielarz
  • Telefon:0-700-WAL-SIE
  • LokalizacjaKraina Tehace

Napisano 26 grudzień 2011 - 12:56

" [...] mogłem najpierw pomyśleć, potem działać. " - niestety coraz wiecej osob, jak widac stosuje ta zasade na odwrot.
Wszystkie moje posty i wypowiedzi to fikcja literacka oraz bujna wyobraznia mojego umyslu :D
1

#27 Użytkownik jest zalogowany   Motorniczy 

• uzależniony od forum

Napisano 27 grudzień 2011 - 21:41

*
Popularny

Pragnę napisać sprostowanie

Paczka odebrana, towar pierwsza klasa, od siebie mogę dodać, że zachowałem się trochę jak szczeniak w ogóle zakładając ten temat, i przestrzegam:

Uwaga! (dodane przez: MOTORNICZY)
NAJPIERW MYŚL, POTEM RÓB!

Dołączona grafika
3

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   Fiesta 

• uzależniony od forum

Napisano 28 grudzień 2011 - 01:25

Są różne powody, że nie odbiera się zamówionego towaru. Nie zawsze to jest zwykle głupie rozmyslenie się, bo mogą to być naprawdę poważne wypadki losowe, bo np. może nagle nam zabraknąć kasy- przecież zdarzają się różne nieszczęścia! Można też poważnie na wiele dni zachorować i wtedy taka paczka staje się niepotrzebna, a kasa potrzebna jest na lekarstwa. Takich wypadków losowych może być więcej, a wtedy pozostaje pytanie- jak się zachować- GDY NIE MOŻEMY odebrać zamówionej paczki? Ja takich sytuacji nie miałem... :)
Ale tak na zdrowy rozum, pierwszym krokiem to zawiadomić sklep o zaistniałej okoliczności! To jest podstawa. Po drugie, można się zawsze dogadać, że zapłacimy tylko za przesyłkę?
0

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   nildur 

• swojak
  • gg:
    1331944

Napisano 28 grudzień 2011 - 01:30

Jak w internecie koło 2008 r. istniały tylko dopalacze.com to kiedyś nie odebrałem za pobraniem wysyłki, to nie dość, że następne zamówienie normalnie wysłali, to za to co nie odebrałem normalnie miałem punkty naliczone które oczywiście potem sobie wymieniłem hłe hłe hłe
-3

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   PhunFaktor 

• swojak
  • Opening hours:24/7

Napisano 28 grudzień 2011 - 15:47

Wyświetl postUżytkownik Fiesta dnia 28 grudzień 2011 - 01:25 napisał

Ale tak na zdrowy rozum, pierwszym krokiem to zawiadomić sklep o zaistniałej okoliczności! To jest podstawa. Po drugie, można się zawsze dogadać, że zapłacimy tylko za przesyłkę?

Z praktyki powiem, że bardzo rzadko bywa tak, aby klient dał znać, że nie może odebrać przesyłki.

Jak jest wobec nas chociaż częściowo fair i się skontaktuje, to nie ma żadnego problemu. Ale jak wysyłamy i się paczka odbija, bo ktoś odmówił przyjęcia albo się przez 2 tygodnie nie miał czasu po przesyłkę zgłosić, to wrzucamy delikwenta na czarną listę (przy każdym kolejnym zamówieniu na takie same dane mamy ostrzeżenie, że coś nie zagrało poprzednio) i/lub włączamy możliwość robienia zakupów tylko po przedpłacie.

W sumie trzeba by jakąś bazę "wyjebkarzy" zrobić i na dzień dobry "rabat" +25% w każdym sklepie :)
Funny-Factory - najlepsze imitacje.

Aktualne promocje.

Nowości w naszej ofercie.
0

#31 Użytkownik nie jest zalogowany   Moonglum 

• uzależniony od forum

Napisano 28 grudzień 2011 - 16:12

Wiadomo, przecież ponosicie koszty przesyłki, a to może zmniejszyć wam zwrot z prowadzonego interesu. Dla mnie sprawa oczywista: nie jestem pewien - nie zamawiam, nie narażam na koszty. Sektor i tak już nie jest ten, co poprzednio, nie ma co dobijać sklepów rękami użytkowników..
0

#32 Użytkownik nie jest zalogowany   HihU 

• pan Prezes
  • Grupa: Zasłużony

Napisano 28 grudzień 2011 - 20:49

Chyba ogarnę ten temat troszeczkę i go później przypnę- wyszło dokładnie tak jak napisałem- Motorniczy zamówił, nie chciał odebrać, a na końcu okazało się że pierwszorzędny sort. Niech to działa jako przestroga ;)
"Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, dawka stanowi truciznę.."
Moje wypowiedzi na tym forum to fikcja literacka ;)

0

#33 Użytkownik jest zalogowany   Motorniczy 

• uzależniony od forum

Napisano 28 grudzień 2011 - 20:51

No nie ma co, wypadałoby. Obym tylko nie robił za pośmiewisko %-)
Dołączona grafika
0

#34 Użytkownik nie jest zalogowany   Fiesta 

• uzależniony od forum

Napisano 29 grudzień 2011 - 05:21

Wczoraj spotkałem kumpla i on mi tak mówi- słyszałes o tym tramwajarzu co zamówił towar i nie odebrał? No, to go chłopaki dorwali i od razu odebrał towar, do tego jeszcze 200zl przeznaczył na sieroty. Po godzinie przysiadłem się do kolesi przy piwie, to oni też zaczęli o tym mówić: a ten z motorem co nie chciał odebrał towaru, bo mu się kozaczyć zachciało, to zmienił zdanie jak wszyscy dealerzy odmówili z nim kontaktu, to on potem ich błagał, że odbierze ten towar, a do tego jeszcze zamówi dodatkowy towar dla tych, co nie mogą na swój adres zamawiać! A potem wieczorem sąsiadka przyszla do mojej kobiety i tak zaczęła mówić: w wiadomościach podobno coś mówili, że jakiś konduktor nie chciał odebrać zamówionego towaru, więc chcieli go z pracy wyrzucić, ale związki zawodowe się za nim ujęły, a on sam poszedł na ugodę i wykupił tam całoroczny abonament. A dzis byłem na spacerze z dziećmi, to w piaskownicy dzieciaki tak mówiły: motorniczy tramwaja zamówił u św. Mikołaja towar podpalaczy- chyba to do grila, ale on nie wpuścił św. mikołaja do domu, przez co dzieci nie mogły dostać zabawek! Ale w końcu go wpuścił, ale musiał mu zapłacić za cukierki dla domu dziecka! Na to kilku starszych ludzi, co byli z tymi dziećmi, to zaczeli się śmiać, jak to dzieciaki wszystko przekręcają, a po chwili tak to wyjaśniali: ten motorniczy tramwaja zamówił jakieś narkotyki, ale potem wystraszył się monaru i nie chciał odebrać przysłanego towaru, ale listonosz był z mafi i przystawił mu pistolet do głowy, to żona tego motorniczego zaczęła błagać o litość i zapłaciła za towar. Jednak i tak ten motorniczy musiał iść na dwa lata do monaru, a jego żona zamieszkała u tego listonosza!
Ja już nie wiem, w którą wersję wierzyć? Dobrze by było, gdyby motorniczy nam napisał, jak to naprawdę było? Czy ten listonosz naprawdę miał broń?
2

#35 Użytkownik jest zalogowany   Motorniczy 

• uzależniony od forum

Napisano 29 grudzień 2011 - 13:07

Maczek? %-)

Obudź się stary, piszesz historie jak we śnie :tulimy:

Cytat

Obym tylko nie robił za pośmiewisko

Kurwa wiedziałem , że tak będzie %-)

Użytkownik flash edytował ten post 29 grudzień 2011 - 13:16
Powód edycji To nie maczek :)

Dołączona grafika
0

#36 Użytkownik nie jest zalogowany   Tor 

• kozak

Napisano 29 grudzień 2011 - 13:21

Mi jeden jedyny raz zdarzyło się nie odebrac przesyłki w lutym tego roku. Czekałem ponad tydzień na przesyłke od niesławnych- pyłki.com. W czwartek napisałem im że w sobotę wylatuje na dwa tygodnie za granicę i nie ma opcji żebym ja odebrał puźniej niż w piątek- bo nim wrócę to awizo bedzie juz cofnięte. Po powrocie- w skrzynce awizo- nr truckigu sprawdziłem- wysłali po otrzymaniu ode mnie emaila. Oczywiście po 2 tygodniach przesyłka była już zwrócona do nadawcy. Tak więc sklep zrobił to na własne życzenie. odebrałem spokojnie liczac z 50 przesyłek pobraniowych i nie odebrałem tylko ten jeden raz- mimo ze czasami były opuźnienia nawet tygodniowe- więc miałem moralne prawo nie odebrać, ale z powodów jakie podał HihU, odbierałem.
0

#37 Użytkownik nie jest zalogowany   Floodland 

• swojak

Napisano 29 grudzień 2011 - 17:52

Wyświetl postUżytkownik Tor dnia 29 grudzień 2011 - 13:21 napisał

Mi jeden jedyny raz zdarzyło się nie odebrac przesyłki w lutym tego roku. Czekałem ponad tydzień na przesyłke od niesławnych- pyłki.com. W czwartek napisałem im że w sobotę wylatuje na dwa tygodnie za granicę i nie ma opcji żebym ja odebrał puźniej niż w piątek- bo nim wrócę to awizo bedzie juz cofnięte. Po powrocie- w skrzynce awizo- nr truckigu sprawdziłem- wysłali po otrzymaniu ode mnie emaila. Oczywiście po 2 tygodniach przesyłka była już zwrócona do nadawcy. Tak więc sklep zrobił to na własne życzenie. odebrałem spokojnie liczac z 50 przesyłek pobraniowych i nie odebrałem tylko ten jeden raz- mimo ze czasami były opuźnienia nawet tygodniowe- więc miałem moralne prawo nie odebrać, ale z powodów jakie podał HihU, odbierałem.

Widzę, że przejawiasz żywą niechęć do u kreskowanego ;)
0

#38 Użytkownik nie jest zalogowany   kokoloco 

• swojak
  • LokalizacjaPL/EL
  • Opening hours:24

Napisano 01 styczeń 2012 - 11:17

widze ze publiczne biczowanie trwa nadal ;)
0

#39 Użytkownik nie jest zalogowany   CinekMarcinek 

• Królik Doświadczalny
  • Grupa: Tester

Napisano 13 styczeń 2012 - 01:43

Maczek wypierdalaj na swoją piaskownice a nie robisz syf. Jesteś tak chujowy ,że twoje posty chocbyś pisał z 1000000000000000000 kont i tak każdy wie ,że to ty. Taki kurwa jesteś chujowy ,mały pedałek. Zwykłe zero. Nic.

edit by Hihu: warn za wyjątkowe chamstwo w poście.
Dołączona grafika

1) Wszystko co pisze na forum jest tylko wspomnieniem moich snów i fantazji.
2) Nawet jeśli zapomne dodać ,że jest to sen to patrz pkt 1.
3) Traktowanie moich postów na poważnie jest jak wierzenie w wielkiego potwora pod twoim łóżkiem ,który tylko czeka aż uśniesz. Czeka spokojnie. Ma czas :)

Pomogłem? Kliknij plusik na dole.
-5

Udostępnij ten temat:

• 2 stron +
  • 1
  • 2

Szybka odpowiedź