FORUM.DOPALAMY.COM: Narkotyki na własny użytek -od dzis wchodzą w życie nowe przepisy - FORUM.DOPALAMY.COM

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Narkotyki na własny użytek -od dzis wchodzą w życie nowe przepisy

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   zolwik na spidzie 

• swojak
  • Grupa: Members
  • Lokalizacjana zakręcie swoich mysli

Napisano 10 grudzień 2011 - 00:03

W niektórych przypadkach prokurator będzie mógł odstąpić od ścigania za posiadanie niewielkiej ilości narkotyków na własny użytek. Pozwala na to nowelizacja ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii, która w piątek wchodzi w życie. Sejm uchwalił ja w kwietniu .Prokurator jeszcze przed wydaniem postanowienia o wszczęciu śledztwa będzie mógł odstąpić od ścigania za posiadanie środków odurzających lub substancji psychotropowych - informuje tvn24.pl. Taka możliwość dotyczy posiadania nieznacznej ilości narkotyków na własny użytek, przy czym ich posiadacz nie może być dilerem.Niestety, w ustawie nie sprecyzowano znaczenia pojęcia "nieznacznej ilości".. W przepisach przewidziano również, że jeżeli będą zachodzić wątpliwości, czy sprawca jest osobą uzależnioną, prokurator zarządzi zebranie informacji przez specjalistę terapii uzależnień na temat używania przez oskarżonego środków odurzających lub substancji psychotropowych - podaje portal tvn24.pl. http://youtu.be/QWH02tx0KCU Dołączona grafika
[img]http://http://www.rotfl.com.pl/data/media/13/sex_zolwi.jpg[/img]
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Motorniczy 

• uzależniony od forum

Napisano 10 grudzień 2011 - 12:05

Wątpię, by chciał odstępować od sprawy, taka jego robota, za to ma płacone :/
Dołączona grafika
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   CinekMarcinek 

• Królik Doświadczalny
  • Grupa: Tester

Napisano 10 grudzień 2011 - 12:16

*
Popularny

Nie wiem czemu ale widze w tym wszystkim ogromne możliwości korupcyjne.

Siedzisz sam na sam z prokuratorem w zamknietym pokoju bez swiadkow i kamer. On może odstąpić a może nie odstępować. Może potrzebna mu jakaś drobna motywacja?

Podobnie jak cie złapie drogówka. Może ci dać mandat i pkty a może tylko pouczyć.
Dołączona grafika

1) Wszystko co pisze na forum jest tylko wspomnieniem moich snów i fantazji.
2) Nawet jeśli zapomne dodać ,że jest to sen to patrz pkt 1.
3) Traktowanie moich postów na poważnie jest jak wierzenie w wielkiego potwora pod twoim łóżkiem ,który tylko czeka aż uśniesz. Czeka spokojnie. Ma czas :)

Pomogłem? Kliknij plusik na dole.
3

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Ema Ziom Jestem Z tOnd 

• kozak

Napisano 10 grudzień 2011 - 13:55

to już było, masz niewiele to albo podpierdalasz dilera, i masz luksus i zgłaszasz się na leczenie, mając przy tym nawalone w papierach, ale mi ustawa, dziękuje postoje
1

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Fiesta 

• uzależniony od forum

Napisano 10 grudzień 2011 - 15:15

Bardzo rozsądne komentarze. Jest tylko jedno ale CHOLERA! Co kilka dni pojawia się taki sam kolejny temat. Co kilka dni ja w tych tematach pisałem podobne komentarze, więc teraz już trzeciego czy czwartego komentarza nie napiszę, bo dostaję nerwów. Do tego ta sprawa jest dla mnie kolosalnie ważna. Ale mało tego, bo najważniejsze jest to, że w tych poprzednich tematach zostały przerwane ważne wątki, oraz zostały postawione ważne pytania, które ktoś olał i nie odpowiedział na nie. Przez kilka dni tam wchodziłem by sprawdzić, czy ktoś odpowiedział na moje pytania.
.
Jednak może nie mam racji, bo z drugiej strony, to kolejny taki sam temat, to jednak nowa dyskusja, a każda kolejna dyskusja pogłębia nasze opinie, utwierdza nasze przekonania, tak że już w dzisiejszym temacie mamy dosłowie same sedno sprawy, że dzisiejsze komentarza są najbardziej trafne, są bardzo mądre. Jednak żal mi poprzednich dyskusji, szkoda mi moich komentarzy tam napisanych, oraz szlag mnie trafia, że pewne osoby nie odpowiedziały na pytania
1

#6 Guest_flash_*

• Grupa: Guests

Napisano 10 grudzień 2011 - 15:17

Masz rację Fiesta.
Poza tym, myślę, że tę ustawę najlepiej podsumował Ema Ziom.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Fiesta 

• uzależniony od forum

Napisano 10 grudzień 2011 - 17:21

W tym dzisiejszym temacie dla mnie nowym spojrzeniem, o którym mało myślałem, jest ogromna możliwość korupcji na policji i w prokuraturze! To jest rzeczywiście problem jak cholera! Już z założenia i z całą świadomością ustawodawca stwarza możliwość wprost niesamowitej korupcji. Na szali nie będzie marny mandat- jak w przypadku drogówki, tylko na szali będzie zmarnowane życie, więzienie, lub wielka łapówka... Tak to sobie ustawodawca wymyślił.
.
Jednak napisze to kolejny raz: wg ekspertów, np. wg Mateusza Klinowskiego z katedry prawa Uniwersytetu Jagielonskiego, to ta wielka liberalizacja ustawy spowoduje... WZROST OSADZONYCH W WIĘZIENIACH Z POWODU TEGO TOTALITARNEGO PARAGRAFU. Ja całkowicie się zgadzam z tą opinią, oraz wiem, jakie to mechanizmy będą powodować, że prokuratorzy będą teraz jeszcze bardziej beztrosko oskarżać ludzi za posiadanie.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Ema Ziom Jestem Z tOnd 

• kozak

Napisano 10 grudzień 2011 - 19:27

Widzę że tutaj chyba tak na prawdę nikt w przeciągu ostatnich lat nie był zatrzymany w charakterze oskarżonego, mało tego ziomki, nie mieliście przerypane, nie ma korupcji w momencie zatrzymania gdyż obecnie większość komisariatów posiada monitoring, nie wjebiesz mu łapówki w stylu masz 20 tysiaków i daj na luz, nie ma takiej opcji, mało tego zapominacie że to wy macie przerypane, przy takiej korupcji to wy macie przejebane jeszcze bardziej.

Główna zasada jest taka, jesteś winny a nie mają na ciebie haka, siedź cicho, choćby cię wpierdalał najbliższy przyjaciel w ich oczach, matka, sąsiadka a nawet sam pierniczony prezydent, stać cię na papugę, słowem się nie odzywasz, choćbyś miał wyłapać buta w ryj ( a często tak jest jeśli to nie prewencyjny to huja boli, chyba że walą cię przez szmatę) siedź cicho, większość już po przeczytaniu aktu oskarżenia mięknie i sra w gacie wiem to z doświadczenia, jeśli tutaj nie wymiękniesz pojawia się teraz dalsze działanie, jebią ci po rodzinie, znajomych, i dalej dopierniczają fikcyjnymi zagrożeniami, bo idiota nie wie nawet jak go zatrzymują ile i co mu grozi, potem działają na ciebie psychicznie, możesz nie dostać nic do picia, a najbardziej przejebane jak palisz, walą ci dymem w ryj, tu nie chodzi o korupcję ale o podpisanie papieru tylko i wyłącznie że ty i wtedy sprzedajesz takiego zioma, i nawet jeśli kłamiesz to jest pismo i ma on przejebane, pamiętaj, jeśli będziesz milczeć, dostaniesz mniej niż gdybyś się wyszczekał zawsze, zrozumncie to już nie przesłuchania w stylu bez monitoringu itd, większośc komend od 2 lat do 20 tysięcy mieszkańców posiada go, ale wy nawet będąc w roli świadka nie macie zielonego pojęcia gdzie on się znajduje, wiem to, bo i byłem tym który był przesłuchiwany , i tym który montuje

Zasada główna choć byś kogoś nienawidził za hujowy sort czy sztuki siedź cicho, ty poprzez swój podpis masz tylko uświadczyć władzę że nie złapali do statystyk ćpuna, tylko dillera, choćby ziom który ci sprzedawał, dzielił się sam z toba piątką jarania, chodzi o to, by ktoś potwierdził na piśmie przed sądem, ten i ten jest dilerem i od niego dostałem, on rozpowszechnia, wprowadza do obrotu itd żadna korupcja, nie stać was na nią, chodzi o statystyki ot cała magia
2

#9 Guest_flash_*

• Grupa: Guests

Napisano 10 grudzień 2011 - 21:48

Dokładnie tak. ^^
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Fiesta 

• uzależniony od forum

Napisano 10 grudzień 2011 - 22:32

Tutaj jest o czymś innym dyskusja... Poruszyłeś bardzo wielki temat- jak się bronić przed aparatem represji. Następna sprawa- ideą wprowadzenia monitoringu na policji było, ABY UKRÓCIĆ BEZPRAWIE W KOMISARIATACH. Monitoring powinien działać na korzyść zatrzymanego.
Natomiast w głównym temacie mylisz się jak cholera! Żaden monitoring nie powstrzyma korupcji- jasne? Prokurator może bardzo brutalnie oskarżyć kogoś za posiadanie np 0,5 grama trawki, natomiast ten sam prokurator może kogoś za posiadanie 15 gramów trawki nie oskarżyć, bo zakwalifikuje on ten przypadek jako -Mała szkodliwość społeczna czynu. Najważniejsze będzie tutaj uzasadnienia. Uzasadnieniem może być- wzorowe prowadzenie się i nie karalność, dobra opinia środowiskowa, ciężkie choroby, opieka nad bliskimi itd. Prokurator może znaleźć nawet u największego bydlaka i psychola jakąś choć jedną okoliczność łagodzącą i już ma prawo umorzyć postępowanie- ale i na odwrót- nawet u najbardziej niewinnego człowieka, prokurator może nie wziąć okoliczności łagodzące i oskarżyć go za posiadanie choć minimalnej ilości! Wszystko zależy, czy prokurator uzasadni to tak, czy siak. W ten sposób prokurator stał się panem życia i śmierci.
Około... tak może 7 lat temu policja zrobiła u mnie przeszukanie. Co prawda nie znaleźli dowodów produkcji narkotyków, jednak znaleźli kilka rzeczy i kilka tzw prekursorów. W czasie zatrzymanie świat mi się zawalił. Byłem w szoku. Policjantom też robiło się niedobrze i tłumaczyli mi, że wiedzą kim jestem, że nie mają do mnie nic, ale to jest ich praca, że mają rodziny i muszą wykonać rozkaz. Ja wiedziałem jedno- areszt znaczył dla mnie śmierć. Okoliczności były takie, że więzienie oznaczało praktycznie bardzo szybką śmierć. Policjanci pocieszali, że ponieważ dowody nie są straszne- np silne przesłanki na brak dealerki itp, oraz z powodu mego stałego zamieszkania, oraz z powodu na moją kobietę i urodzenia się dziecka- czyli małe prawdopodobieństwo ukrywania się i matactwa- to prokurator powinien nie wnosić o areszt. Jednak nikt na komendzie tego nie był pewny. Wszyscy na komendzie dobrze mnie znali, dobrze wiedzieli, że chodzi tutaj o moje życie. Czekano na decyzję prokurator. Nagle zakomunikowano mi, że muszą zawieźć mnie do prokuratora, bo prokurator się waha i chce że mną rozmawiać osobiście. Wszyscy wiedzieli, że to zły sygnał, a łzy mi kapały. Specjalnie do eskorty wyznaczono łagodnie wyglądających policjantów, aby nie pogłębiać grozy (cofnięto groźnie wyglądającego olbrzyma). Po wejściu do prokuratury zatrzasły się za mną kraty- tego nie przewidziałem! Myślałem, że prokurator pracuje w cywilnym budynku, bez zabezpieczeń, więc w razie czego będą walczył i prowokował do nieszczęścia, a tutaj się okazało, że to nieomal pełne więzienie! Każdy fragmen gmachu był oddzielony kratami, wszędzie wchodziło się za pozwoleniem- tutaj nie wytrzymałem. Gdyby to przedtem wiedział, to by nigdy żywcem mnie tam nie zawieźli! Byłem pewien, że za pół godziny będę wolny i zaraz będzie dobrze..., ale zawsze istniała możliwość, że prokurator wyda dla mnie areszt, a z aresztu nie wyjdę nigdy. Policjanci też czuli się źle, cały czas uspokajali, że będzie dobrze, ale gdy gliniarz wchodził do prokuratora, to było widać jego głupią minę. Sprawa była czysta, w tej sprawie byłem jedyną osobą, policja nie prowadziła żadnego dochodzenia, po prostu sąsiad zadzwonił, policja przyjechała i cała sprawa rozbijała o kwestie- jak ładnie stylistycznie będzie napisany na policji protokół, oraz co zrobi z tym prokurator- czy zarządzi sankcję czy nie? A tyle emocji... Od tamtej pory już wszyscy moi sąsiedzi wręcz mnie chronili i bardzo mi pomagali. Nie było już mowy, by ktoś zadzwonił na policję. Choć tam już nie mieszkam, to nie raz mnie odwiedzili mnie w nowym mieszkaniu, oraz bardzo pomagają mi aż do dzis. Tak jestem im wdzięczny
Wybaczcie mi te wspomnienia
-1

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   ponury_sniffiarz 

• kozak

Napisano 11 grudzień 2011 - 19:11

wytłumaczcie, mi co to za usprawiedliwienie: "wykonujemy tylko swoją pracę" co do ch...????? jak można tłumaczyć się w ten sposób?!?!?!?, i jakiego rozajem człowiekiem być. A płatny morderca?, czy też jest ok, bo tylko wykonuje swoją pracę? przemytnik? złodziej? - no co? to przecież ich robota.
wszystko zmyślam.

"miasto, wciąga"

"And remember, respect is everything"
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Ema Ziom Jestem Z tOnd 

• kozak

Napisano 11 grudzień 2011 - 19:27

nie chce mi się dyskutować z panem który wypowiada się na temat monitoringu, korupcja wśród ćpunów i dillerów, chłopie, przestan szaleć z dopalaczami bo pierdolisz głupoty a co do wyłączenia monitoringu, to ty sie chyba zamieniasz w agenta Tomka, jak wiesz nawet komendant ot tak sobie nie może tego zrobić a archiwizacja takich materiałów najczęściej znajduje się w firmie zewnętrznej, przy przesłuchaniu masz kilka osób nie jedną, co ty pierdolisz o śmierci czy życiu na przesłuchaniu czy podczas zatrzymania, jebnij się w łeb, najpierw sprawdzają twoją poczytalność i stan zdrowia, potem ewentualnie kierują cię albo do aresztu albo do czubków, nie wiem skąd wy wyciągacie takie historie, czytam ciebie to byłeś całą sprawą osrany, coś ty myślał że zaq przestępstwo to cię do ZOO zaprowadzą, jak dostajesz czape to nie idziesz do sanatorium, a do celi gdzie często siedzisz sam, całymi dniami, kurwica strzela, psychika siada, i tutaj walczysz, jedna kawa, kilka petów, wyro i okno czasem masz szczęście to srajtaśmie otrzymasz, ty chyba masz coś na prawdę z dynią, coś mi się kurwa nie chce wierzyć że policja głaskała cię po głowie, jeśli wiesz, to jedna z zasad jest taka że nie mają oni prawa z tobą dyskutowac, policjanci czuli się źle? nie pasuje mi bo kurwa ci co cię przeszukują, ci co cię przesłuchują i ci co cię odwożą do prokuratora tu dla mnie też śmiech na sali, bo zazwyczaj to prokurator się stawia by cię zaskarżyć siedzisz na dołku i albo 3 miechy albo wypierniczaj zero logiki w tej twojej wypowiedzi, nie będę się już wpieprzał pamiętajcie jedno, jak wypierdolisz za dużo, to będą cię znać czy tu, czy w więzieniu, a wtedy przejebane
1

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Lifelover 

• uzależniony od forum

Napisano 11 grudzień 2011 - 20:19

Fiesta, to co ty zrobiłeś i komu, że więzienie oznaczało dla Ciebie śmierć?? :blink: Ostre wspomnienia jakieś masz :blink:
WBREW KARABINOM KRĄŻY HYDRO-CANNABINOL
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   jawamdam 

• Newbie
  • Pip

Napisano 11 grudzień 2011 - 20:38

Wyświetl postUżytkownik CinekMarcinek dnia 10 grudzień 2011 - 12:16 napisał

Nie wiem czemu ale widze w tym wszystkim ogromne możliwości korupcyjne.

Siedzisz sam na sam z prokuratorem w zamknietym pokoju bez swiadkow i kamer. On może odstąpić a może nie odstępować. Może potrzebna mu jakaś drobna motywacja?

Podobnie jak cie złapie drogówka. Może ci dać mandat i pkty a może tylko pouczyć.

Cinku Prokurator nie równa się 1.tyś zł łapówki a nawet 10.tyś he proszę Cie miej za grosz rozsądku i w razie co to nie proponuj ....
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Moonglum 

• uzależniony od forum

Napisano 16 grudzień 2011 - 13:24

Nie koniecznie musiał coś komuś robić. Wydaje mi się, że chodzi o ciężki nałóg i możliwość zejścia bez towaru w więzieniu.. Fiesta, tak było?
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Fiesta 

• uzależniony od forum

Napisano 18 grudzień 2011 - 05:47

Najwiecej chodzi o stan zdrowia. Po drugie, wtedy nie było żadnego śledztwa, policja nie prowadziła żadnego dochodzenia, tylko- było zgłoszenie sąsiadów, to była interwencja policji, a że znalazły się zakazane rzeczy, to prokurator musiał zadecydowac. Przecież całe miasto mnie zna i wie, że robiłem dla siebie, że byłem solo. Miałem wiele procesów, więc dla glin moja osoba nie była żadną niespodzianką. Nie było pytań- skąd masz, kto ci dał, bo wszystko w tym było jasne i proste- bierzesz na siebie wszystko od a do zet, bo zresztą taka była prawda. Co do wyjazdu do prokuratora. Policja czekała na decyzję prokuratora przy telefonie i było wyraźnie widać, że i dla nich było zaskoczeniem, że prokurator chce mnie widzieć przed podjęciem decyzji. Co do strachu- tak, bałem się strasznie. Nie byłem bohaterem, byłem w szoku. Żarty może sobie tam robić 18 latek, który nie jest na głodach, oraz któremu grozi góra rok czy dwa lata, bo dla takiego zdrowego młodzika, roczny czy dwuletni wyrok jest w sumie przygodą, jaką będzie karmił swoje otoczenie przez całe życie. Więzienne kraty inaczej zamykają się za człowiekiem starszym, na głodach, oraz bardzo chorym i z nie małym wyrokiem, a inaczej kraty zamykają się za 18 letnim zdrowym byczkiem z małym wyrokiem. To trzeba przeżyć. A jeżeli dla niektórych coś wydaje się dziwne i mało prawdopodobne, to już tłumaczę- bo takie jest życie. Jak ty to sobie wyobrażasz- zdobyłeś jakieś tam doświadczenie i... już nic cie nie zaskoczy? No to się mylisz. Też nie oceniaj źle ludzi
1

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź