FORUM.DOPALAMY.COM: Wezwanie !! - FORUM.DOPALAMY.COM

Skocz do zawartości

• 2 stron +
  • 1
  • 2

Wezwanie !! Przesluchanie o tematyce handlu uzywkami

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   darqinshadow 

• kozak
  • Grupa: Members
  • LokalizacjaUnderworld
  • Opening hours:25h
  • gg:
    37129200

Napisano 16 listopad 2011 - 12:49

Znajomy, 16 lat( prawie 17) dostał wezwanie na komende. na przesłuchaniu nie bylo napisane w jakiej formie bedzie przesluchiwany, czy swiadka, czy oskarzonego. rozprowadzal( z tego co sie domyslam) maczanki wlasnej roboty. Co mu grozi?

Art.56.ust 1. Kto wbrew przepisom art. 33-35 37, wprowadza do obrotu środki odurzajace, substancje psychotropowe lub slome makowa albo uczestniczy w takimobrocie podlega grzywnie i karze pozbawienia wolnosci od 6 miesiecy do lat 8.

W wypadkumniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolnosci lub pozbawienia wolnosci do roku.

I kolejne pytanie do Was, jak dlugi okres czasu mija od np. zatrzymania osoby ze srodkami do otrzymania przez niego wezwania ? Lub ile czasu mija od otrzymania informacji przez policje od kapusia do otrzymania wezwania? chodzi mi o ustalenie przedzialu czasowego, w ktorym cala akcja mogla miec poczatek.
"TAKICH DWÓCH JAK NAS TRZECH TO NIE MA ANI JEDNEGO"
Kubuś Puchatek

ZOBACZ http://howhigheuropa.manifo.com
Dołączona grafikaDołączona grafika
0

#2 Guest_flash_*

• Grupa: Guests

Napisano 16 listopad 2011 - 13:11

34) wprowadzanie do obrotu - udostepnienie osobom trzecim odplatnie lub nieodplatnie srodków odurzajacych, substancji psychotropowych lub ich prekursorów;

Brzmi groźnie, co nie? Ale wszystko zależy czy dana subst. znajduje się na liście środków odurzających. Jeśli maczanki które wytwarzał kolega były na legalnych subst. tzn. nie wpisanych na listę środków odurzających grozi mu kara między 20.000-1mln zł za rozprowadzanie subst. zastępczych (każdy prawnik zniszczyłby ten przepis, bo subst. zastępczą może być równie dobrze klej). Debilizm kurwa wielki, ale czego się spodziewać w kraju, w którym 75% ludzi to kretyni? Sprawa druga, jeśli go tylko wzywają, a nie od razu zakuli w kajdany i wzięli na przemilusie przesłuchanie oraz kulturalnie nie przetrzepali mu chałupy tzn. że nie mają dowodów, a najwyżej poszlaki. Dlatego pewnie sami się nie mogą zdecydować, jako kogo go właściwie wezwać. Prawdopodobnie a wręcz na pewno ktoś go sprzedał na policji, że czymś handluje. Jeżeli mu udowodnią handle dopalaczami na legalnych subst. sprawa idzie do sanepidu, a ten wymierza karę. Ponieważ jest nieletni dodatkowo grozi mu kurator i przypał w szkole.

I kolejne pytanie do Was, jak dlugi okres czasu mija od np. zatrzymania osoby ze srodkami do otrzymania przez niego wezwania ?

Eee... jakiego wezwania? Jak cię zatrzymują z fetą np. to natychmiast jedziesz na komendę.
2

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Ksh 

• Member
  • PipPip

Napisano 16 listopad 2011 - 15:20

Flash, z całym szacunkiem, ale nie powinieneś wypowiadać się z punktu widzenia eksperta w dziedzinie, w której jesteś laikiem, bo po prostu pierdolisz głupoty ;) bez urazy.
Odnośnie problemu:
- jeżeli gość ma nieukończone 17 lat to nie ponosi odpowiedzialności karnej, co najwyżej odpowiada z ust. prawo o postępowaniu w sprawach nieletnich, więc opisana przez ciebie sankcja nie wchodzi w rachubę - zamiast tego środki wychowawcze albo poprawcze, czyli jak to nazwaliście problemy w szkole lub poprawczak
- na wezwaniu MUSI być napisane w jakim charakterze jest wzywany, nie ma takiej opcji, żeby nie było takiego wskazania
- przedziału czasowego nie ustalisz, bo nie ma na to reguły, zależy od tego jak sprawnie działa wasza komenda/prokuratura, ale jeśli znaleźliby przy nim substancje niedozwolone to pewnie zostałby od razu z miejsca zatrzymany
- jeżeli substancji nie ma na liście ustawowej to faktycznie wchodzi ten nowy przepis z karą pieniężną, ale trzeba mu udowodnić, że wprowadzał substancje do obrotu, co nie jest takie proste
- nie ma takiej możliwości, żeby "nie mogli się zdecydować" w jakim charakterze mają go wezwać, jeśli nie mają uzasadnionego podejrzenia to nie będą go wzywali. Sprawa może dotyczyć innej osoby - wtedy wezwą go jako świadka.
Bez paniki, żeby tylko sam się nie wsypał, jak coś niech odmówi składania wyjaśnień.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   darqinshadow 

• kozak
  • LokalizacjaUnderworld
  • Opening hours:25h
  • gg:
    37129200

Napisano 16 listopad 2011 - 15:32

Dzięki za dość dobre informacje. Maczanki ktore robil byly najprawdopodobniej z JWH 307 lub AM 2201. Z tego co zdazylem się zorientować, nie są na tej liscie, więc będzie kara pieniężna jesli mu udowodnia handel?
"TAKICH DWÓCH JAK NAS TRZECH TO NIE MA ANI JEDNEGO"
Kubuś Puchatek

ZOBACZ http://howhigheuropa.manifo.com
Dołączona grafikaDołączona grafika
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Ksh 

• Member
  • PipPip

Napisano 16 listopad 2011 - 16:08

"dość dobre" :D to może już sobie odpuszcze dalsze porady, poczekaj na te bardzo dobre :D
grozi mu taka kara, ale:
1) wezwanie dostałby od sanepidu
2) wg mojej wiedzy (ale moge się mylić) w Polsce nie było jeszcze przypadku ukarania z tego nowego przepisu, czego najlepszym przykładem są funkcjonujące sklepy :)
0

#6 Guest_flash_*

Napisano 16 listopad 2011 - 16:45

Ksh nie wiem dlaczego od razu "pierdolę głupoty"? Owszem kara finansowa grozi mu, a że jest nieletni przechodzi na opiekuna prawnego czyli najczęściej rodziców. Tak przynajmniej było jeszcze parę lat temu. Jeśli twoje dziecko zniszczy ławkę na przystanku, płacisz za nią ty.

Nie twierdzę również, że mu cokolwiek udowodnią, pytał, co mu ewentualnie grozi, więc odpowiedziałem. Przecież napisałem, że nic na niego najpewniej nie mają, a jedynie jakieś poszlaki lub mało wiarygodnego świadka.

To z tym brakiem powodu wezwania, to oczywiście była ironia, jeśli nieczytelna to przepraszam.

I owszem przynajmniej jedna kara już została przez sanepid nałożona.
1

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Lyton 

• swojak
  • gg:
    18500044

Napisano 16 listopad 2011 - 17:03

dzisiaj w gazecie czytałem że policja jest bezradna z dopalaczami które nie są na liście zakazanych substancji
0

#8 Guest_flash_*

Napisano 16 listopad 2011 - 17:05

No bo jak egzekwować przepis, który został napisany na kolanie przez bandę debili? :okulary:
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Ksh 

• Member
  • PipPip

Napisano 16 listopad 2011 - 18:01

"jeśli go tylko wzywają, a nie od razu zakuli w kajdany i wzięli na przemilusie przesłuchanie oraz kulturalnie nie przetrzepali mu chałupy tzn. że nie mają dowodów, a najwyżej poszlaki. Dlatego pewnie sami się nie mogą zdecydować, jako kogo go właściwie wezwać."
- chodziło mi o to stwierdzenie, jest niemądre, ale już nie chce mi się tłumaczyć czemu. Poczytaj o różnicach między odpowiedzialnością karną a cywilną. Pozdrawiam
0

#10 Guest_flash_*

Napisano 16 listopad 2011 - 19:20

Wiesz na prawie się może nie znam, aż tak dobrze jak ty, nie przeczę, ale z autopsji wiem jak to wygląda. I wygląda właśnie tak. Ale luz ksh nie chcę stroszyć piórek, po prostu, prawo jedno, a policja drugie i doskonale znam ich metody.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Fiesta 

• uzależniony od forum

Napisano 16 listopad 2011 - 23:26

Zaraz, ale czy nie jest tak, że gdy na wezwaniu nie jest podane, w JAKIM CHARAKTERZE SIĘ WZYWA, ORAZ W JAKIEJ SPRAWIE (NP. NUMER SPRAWY) TO TAKIE WEZWANIE JEST NIEWAŻNE?? Ja bym na takie pseudo wezwanie nie przychodził! Musi być napisana, czy w charakterze świadka, czy oskarżonego,lub poszkodowanego, oraz musi być napisane, w jakiej sprawie się go wzywa, czy aby pograć sobie w szachy, czy może na randkę, a może policja ma do niego sprawę urzędową, a jeżeli tak, to jaką, razem z podaniem numeru sprawy. Niech ten koles nie przychodzi na tak skandaliczne wezwanie. Ale moje informacje mogą nie być aktualne, bo pochodzą sprzed 20 lat
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Ema Ziom Jestem Z tOnd 

• kozak

Napisano 16 listopad 2011 - 23:58

Ja to nie rozumiem, na wezwaniu nie ma napisane w jakiej formie? a kto je odebrał? dają dziś nieletnim listonosze? jeśli nie ma żadnej sygnatury sprawy ani z jakiego powodu masz podane dane kontaktowe, wyciagasz telefon i dzwonisz, moze wtedy sie dowiesz, ale z tego co pamiętam jeśli świadek to nie muszą pisać, srasz ogniem a to może chodzi o kradzież piłki w szkole, miałem takie akcje idziesz nastawiony na najgorsze a tu nagle proszą cię jedynie czy kogoś widziałeś, jesli twój kolega strzelił z ucha, masz pewność że to tylko on, nie pierdol się, powiedz że to on tobie zaproponował, a z drugiej strony gimby zrozumcie jedno, dilerka wam huj w zyciu da, teraz jebną ci wyrok, dostaniesz nasrane w papierach, i już nawet nie idz na studia, tylko wypierdalaj z tego kraju, tu każdy karany jest niemal napiętnowany
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Fiesta 

• uzależniony od forum

Napisano 17 listopad 2011 - 02:11

Nie słuchaj takich rad! Jeżeli wezwanie jest źle wypełnione, TO NIE IDŹ TAM! Nie bez powodu policja wysłała jemu takie niepełne wezwanie, ZROBILI TO NAPEWNO NIE Z POWODU NIEUWAGI, tylko specjalnie, bo widocznie już planują wobec niego jakiś przekręt! Niech tam nie idzie!!!
.
Oto dane podane przez Mateusza Klinowskiego z wydziału prawa Uniwersytetu Jagielonskiego, że jak wynika z anonimowych ankiet, to: 49 procent policjantów i 43 procent prokuratorów anonimowo przyznaje się do łamania prawa, czyli działa bezprawnie, aby tylko komuś udowodnić przestępstwo z paragrafu o posiadanie narkotyków! Tych 48 procent policjantów i 43 procent prokuratorów łamie prawo, aby was zniszczyć, aby wasze życie zamienić w piekło. Dlatego nie ufajcie im, nie podkładajcie im się dobrowolnie, dlatego na wezwanie źle wypełnione się NIE PRZYCHODZI!
0

#14 Guest_flash_*

Napisano 17 listopad 2011 - 09:41

Spoko Fiesta, jak on nie pójdzie do nich, to oni przyjdą do niego.
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Ema Ziom Jestem Z tOnd 

• kozak

Napisano 17 listopad 2011 - 11:04

Co ty pieprzysz Fiesta, musi się stawić, a jeśli nie ma sygnatury czy dlaczego jest wezwany to jest do kogo, się dzwoni i się dowiadujesz w jakiej sprawie, jak się nie stawi musi to usprawiedliwić, inaczej pizdziec, ktokolwiek stąd siędział lub miał problemy z prawem? dojebią ci grzywne, jako nastolatkowi, wezwanie jest obowiązkowe
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Fiesta 

• uzależniony od forum

Napisano 17 listopad 2011 - 11:32

Nie mogą -dojebać grzywne- jeżeli wezwanie było źle wypełnione. A po drugie- wezwania nigdy nie są -przypadkowo- źle wypełnione, bo policja zawsze ma w tym jakiś cel. Ja nie upieram się przy swoim zdaniu, dlatego najlepiej żeby wypowiedział się jakiś znawca, ale przecież wy tymi znawcami nie jesteście... Dalej mówię- NIE IDŹ! Sąd, prokuratura, policja to nie kluby dyskusyjne, czy kółka hobbystyczne, dlatego tam są ŚCIŚLE WYMOGI I TWARDE PROCEDURY. Każda ze stron musi się tych twardych procedur stosować, dlatego wezwanie MUSI BYĆ WYPEŁNIONE PRAWIDŁOWO. Dziwi mnie, że moja opinia jest tutaj odosobniona, przecież to są podstawy... Naprawdę o tym nie wiecie???
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Ema Ziom Jestem Z tOnd 

• kozak

Napisano 17 listopad 2011 - 12:54

walczyłeś w sądzie? siedziałeś? ile miałeś spraw? wymień doświadczenie? na huj pierdolenie o czymś o czym nie masz zielonego kurwa mać pojęcia, dostał wezwanie i musi się stawić, nie jest obowiązkiem napisanie sygnatury i w jakiej sprawie, rozumiesz? to jest świadek, ma podany nr telefonu by się odezwać i po to się dzwoni, z tego co pamiętam to jest taka zasada, jeżeli sprawa nie została jeszcze wszczęta ( chodzi o sprawę karną) to nie ma nadanej sygnatury RSD (Rejestr Śledztw i Dochodzeń) lecz jest nadana tzw liczba dzienna - L.Dz., kurwa mać znawcy spod celi.
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Fiesta 

• uzależniony od forum

Napisano 17 listopad 2011 - 13:35

Nie wiem co to jest to RSD i inne takie, ale wiem, że akurat w tej sprawie się mylisz. Jak to możliwe, że znasz takie szczegóły, a nie znasz podstaw??? Powtarzam, na źle wypełnione wezwanie się NIE PRZYCHODZI. Czy ktoś zna prawnika? A może jakąś stronę www, gdzie szybko można uzyskać poradę? Przecież to kanon, że na wezwaniu musi być podane, w jakim charakterze się wzywa, oraz w jakieś sprawie? Jak można tego nie wiedzieć... Nie rozumiem tej sytuacji, że nikt tutaj mnie nie popiera w tak oczywistej sprawie. Po prostu przerywam ten spór. Więcej do tego tematu nie będę zaglądać. A zainteresowany nich sam zadecyduje, co zrobić. Jednak szkoda mi go, bo wszystko świadczy, że będzie wrabiany i to przez zawodowców. W sumie zwykły człowiek nie ma szans w starciu z policją i ich metodami. Dlatego daje mu radę. Na policji każdy krok, każdą decyzję niech odłoży na jak najpóźniej, aby ją przemyśleć i aby przeczekać przebieg akcji. Policja będzie nalegać, będą ponaglać, będą naciskać, a ty mów, że musisz się zastanowić, że musisz się poradzić (najlepiej mamy). Aha. Gdyby jednak tam poszłes, TO NIGDY NIE IDŹ SAM! Weź name, tatę, brata, siostrę, sąsiadkę, wujka, kuzyna, ale nie sam! Im poważniejsza sprawa, tym bardziej nie idź sam. Oczywiście niekiedy jest to niemożliwe, ale policja wtedy zyskuje nad tobą dużą przewagę.
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Ema Ziom Jestem Z tOnd 

• kozak

Napisano 17 listopad 2011 - 13:52

twoje pierwsze słowa, nie wiem co, ale się mylisz, ziom, piszesz że jesteś wiekowy, bawiłeś się na jarocinach, a wielki huj wiesz o tym, jak wyglądają sprawy karne, ja wiem, ale widzę że ta rozmowa nie ma sensu, nie czytasz co się pisze, bo choć nie wiesz, to piszesz że kurwa wiesz, napisałem ci chyba, że nie musi być napisane w jakiej sprawie, jako świadka, to zanim prostymi słowami, zostanie wogole wszczęte postępowanie, bo nie wiadomo z jakiego paragrafu, rozumiesz, czy dalej udajesz mądrego, oni jeszcze nie wiedzą na jakiej podstawie go wzywają, kurwa, a [ierdolisz wciąż że muszą napisać, a może w innej niż dragi, może w innej niż myśli, może sąsiadke mąż napierdala jednak nie mają dowodów aby on miał przejebane, pomyśl dziadzia, wrabiany przez zawodowców, to on był kurwa amatorem, że kupował maczanki i sprzedawał dzieciakom, pewnie niewiele starszym czy młodszym jak on, nikomu źle nie życzę, ale ukrywanie się tego nie zmieni, przeżywać emocjonalnie to ja mogę jak widzę głodne dziecko na ulicy, a nie dzieciaka który robił na ludziach hajs a teraz sra portkami, tak to jest kurwa w dorosłym świecie, może to go czegoś nauczy
1

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Fiesta 

• uzależniony od forum

Napisano 18 listopad 2011 - 17:59

To trzeba było napisać w pierwszym komentarzu, że masz do tego człowieka same wąty i negatywne nastawienie. Ale w sumie co ma to do tego tematu, że go nie lubisz za to, że wyrabiał i handlował? Robił dla siebie, to dobrym znajomym mógł też zrobić, co w tym dziwnego? Do tego co ty na tym forum robisz, jeżeli tak nami gardzisz? Każdy ćpun jest w jakiejś tam mierze też i dealerem, mniej czy bardziej, ale jednak. Gdy ktoś kupuje towar, lub gdy ktoś robi towar dla siebie, to czasami też podzieli się z tym towarem ze znajomymi, często za kasę, dlatego każdemu ćpunowi można przypisać zarzut za handel. Powtarzam pytanie- co robisz na tym forum, jeżeli masz do nas aż tak negatywny stosunek? To tak wygląda, że człowieka nie lubisz, dlatego wysyłasz go na pewną minę przez dawanie mu mylnych rad. Z twoich komentarzy wynika, że masz drobiazgowe wiadomości o procedurach na policji, nawet wiesz co oznaczają te różne skróty i litery, ale podstaw i najważniejszego jakoś nie wiesz??? Napewno NIE przez przypadek, policja nie wypełniła tych rubryk, bo to jest łamanie prawa! Policja tak robi tylko wtedy, gdy chce kogoś zniszczyć nawet za cenę złamania prawa. Z tego wynika, że z całą świadomością wysyłasz go na minę, bo go nie lubisz?
0

Udostępnij ten temat:

• 2 stron +
  • 1
  • 2

Szybka odpowiedź