Jakiś tydzień temu została do mnie wysłana paczka pocztą (1kg tytoniu) za tytoń zostało zapłacone przekazem pocztowym na adres domowy. Jako, że paczka od kilku dni nie przychodziła, zdecydowałem się sprawdzić co się z nią dzieje i jak się okazało została ona skonfiskowana bodajże przez służbę celną. Był nalot i miałem pecha, że akurat paczka do mnie się tam wtedy znajdowała, ale do rzeczy, konkretnie to chodzi o to co może mi grozić jako odbiorcy? Tysiące opinii w necie zrobiły mi mętlik w głowie także może ktoś miał podobną sytuację i może coś napisać na ten temat? Liczę na szybką odpowiedź bo nie wiem czy i kiedy spodziewać się wjazdu na chatę
Strona 1 z 1
Konfiskata paczki z tytoniem co robić
Napisano 12 październik 2011 - 03:38
Witam, nie bardzo wiedziałem gdzie napisać także proszę mnie zbytnio nie "chłostać"
Jakiś tydzień temu została do mnie wysłana paczka pocztą (1kg tytoniu) za tytoń zostało zapłacone przekazem pocztowym na adres domowy. Jako, że paczka od kilku dni nie przychodziła, zdecydowałem się sprawdzić co się z nią dzieje i jak się okazało została ona skonfiskowana bodajże przez służbę celną. Był nalot i miałem pecha, że akurat paczka do mnie się tam wtedy znajdowała, ale do rzeczy, konkretnie to chodzi o to co może mi grozić jako odbiorcy? Tysiące opinii w necie zrobiły mi mętlik w głowie także może ktoś miał podobną sytuację i może coś napisać na ten temat? Liczę na szybką odpowiedź bo nie wiem czy i kiedy spodziewać się wjazdu na chatę
Napisano 12 październik 2011 - 12:41
Kiedyś również zaginęła mi paczka z tytoniem, bez akcyzy (kiedyś było pełno aukcji na allegro z tym).
Skonfiskowana przez Urząd Celny.
Nie miałem absolutnie żadnych problemów - nikt nie dzwonił, nie przyszły żadne pisma, wezwania itd.
Musiałem tylko naciskać na sprzedającego żeby wysłał drugą paczkę bo de facto towaru z aukcji nie dostałem
.
Skonfiskowana przez Urząd Celny.
Nie miałem absolutnie żadnych problemów - nikt nie dzwonił, nie przyszły żadne pisma, wezwania itd.
Musiałem tylko naciskać na sprzedającego żeby wysłał drugą paczkę bo de facto towaru z aukcji nie dostałem
Wszystko co piszę to jedynie wytwór mojej wyobraźni :)
Napisano 13 październik 2011 - 09:32
Cytat
co może mi grozić jako odbiorcy?
W najgorszym wypadku dostaniesz jakieś pismo od U.C. o ile będzie im się chciało fatygować, w co szczerze wątpię. Ponieważ, gdyby mieli się czepiać każdej zatrzymanej paczki, musieli by powołać specjalny urząd w tym celu
NOT FOR HUMAN CONSUMPTION
Napisano 14 październik 2011 - 10:34
cale życie pod górkę
wszystkiego się czepiają
jak nie tytoniu to alko jak nie alko to coś innego i tak w kolko
a tak na poważnie to UC nic Ci nie powinno zrobić tak jak to powiedzieli moi przedmówcy .. nie masz się co obawiać i panikować po prostu miałeś małego pecha i tyle niestety
jak sprawa się zakończy daj znać
ale myślę ze to nie powinno Ci narobić jakichś problemow to tylko tytoń
)
a tak na poważnie to UC nic Ci nie powinno zrobić tak jak to powiedzieli moi przedmówcy .. nie masz się co obawiać i panikować po prostu miałeś małego pecha i tyle niestety
jak sprawa się zakończy daj znać
Napisano 14 październik 2011 - 14:25
Dodam jeszcze, że zapłaciłeś, a paczki nie ma. Na Twoim miejscu kontaktowałbym się z nadawcą. W tej sytuacji to nie Twój problem, że paczka została przechwycona. Niech wyślą taką, która dojdzie.
"Jesteśmy ofiarami totalitarnego systemu!"
Fiesta

Fiesta
Spoiler
Udostępnij ten temat:
Strona 1 z 1
Szybka odpowiedź