FORUM.DOPALAMY.COM: Czechy. Oskarżono polskiego właściciela sklepu z dopalaczami - FORUM.DOPALAMY.COM

Skocz do zawartości

• 3 stron +
  • 1
  • 2
  • 3

Czechy. Oskarżono polskiego właściciela sklepu z dopalaczami

#41 Użytkownik jest zalogowany   Moonglum 

• uzależniony od forum
  • Grupa: Members

Napisano 03 styczeń 2012 - 22:48

Czechów łatwo skorumpować, a facet ma pieniądze i dobrego adwokata.
0

#42 Użytkownik nie jest zalogowany   HihU 

• pan Prezes
  • Grupa: Zasłużony

Napisano 04 styczeń 2012 - 00:20

Jasne, sąd wyższej instancji na bank został skorumpowany przez Polaka :]
"Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, dawka stanowi truciznę.."
Moje wypowiedzi na tym forum to fikcja literacka ;)

0

#43 Użytkownik jest zalogowany   Fiesta 

• uzależniony od forum

Napisano 04 styczeń 2012 - 06:16

Może i sąd łaskawie patrzył, ale na oskarżyciela, a nie na oskarżonego. Ludzie, miejcie rozum i go używajcie. Przecież to pokazówka, w której Polak jest rzucony na ofiarę tłumu, a tłum żąda kary jak najwyższej. Społeczeństwo czeskie krzyknie hura, gdy wyrok będzie maksymalny, a bohaterami zostaną prokuratorzy i sądy, że tak ofiarnie walczyli z mafią narkotykową i to z Polski! Który prokurator czy sędzia będzie się narażał i nie spełni oczekiwań tłumu? W Polsce w obronę dopalaczy, oraz w obronę właścicieli sklepów, to nikt palcem nie kiwnął, natomiast było wręcz przeciwnie
0

#44 Użytkownik jest zalogowany   Moonglum 

• uzależniony od forum

Napisano 04 styczeń 2012 - 15:56

Na razie (dzięki Bogu) Polak się odwołuje. Nie ma co rozpaczać, tak jak mówiłem, nawet jeśli nie ma korupcji, (tutaj się trochę zagalopowałem), to facet ma podobno świetnego adwokata w Czechach. Trzymam za niego kciuki.
0

#45 Użytkownik nie jest zalogowany   Domen 

• swojak

Napisano 29 luty 2012 - 13:14

Na trzy lata więzienia skazał sąd w Libercu na północy Czech Polaka, który prowadził tam sklep z dopalaczami, czyli syntetycznymi substancjami odurzającymi.

26-letniego Jakuba S. czeska policja zatrzymała latem zeszłego roku. Od tamtej pory mężczyzna przebywał w areszcie, gdzie czekał na wyrok sądu. W czasie rozprawy nie przyznał się do winy i złożył apelację.

Według aktu oskarżenia Jakub S. w swym sklepie Kokoland.cz zarówno w sprzedaży bezpośredniej, jak i w internecie, pod nazwą przedmiotów kolekcjonerskich sprzedawał syntetyczne narkotyki mające działanie podobne do ecstasy i amfetaminy. Policja zatrzymała go także na sprzedaży marihuany.

Wymiar sprawiedliwości uznał Jakuba S. za osobę niepożądaną w Republice Czeskiej i wydalił go z kraju.

W kwietniu 2011 roku w Czechach wprowadzono zakaz sprzedaży dopalaczy. Znowelizowana ustawa o substancjach uzależniających zabrania dystrybucji 33 syntetycznych związków, których działanie jest podobne do wpływu narkotyków naturalnych na organizm.

Czeski parlament uchwalił zakaz sprzedaży dopalaczy w trybie przyspieszonym ze względu na coraz większą liczbę sklepów z tymi substancjami w Czechach. Wiele firm sprzedających dopalacze trafiło do Czech z Polski, gdzie zostały zdelegalizowane jesienią 2010 roku.

Klienci tych sklepów również często przybywali z Polski. Sklepy z dopalaczami najpierw pojawiły się na pograniczu czesko-polskim, a później w całych Czechach.

Autor: RZ
Źródła: PAP
0

#46 Użytkownik jest zalogowany   CinekMarcinek 

• Królik Doświadczalny
  • Grupa: Tester

Napisano 29 luty 2012 - 14:15

@up

wiemy. http://forum.dopalam...awal-dopalacze/
Dołączona grafika

1) Wszystko co pisze na forum jest tylko wspomnieniem moich snów i fantazji.
2) Nawet jeśli zapomne dodać ,że jest to sen to patrz pkt 1.
3) Traktowanie moich postów na poważnie jest jak wierzenie w wielkiego potwora pod twoim łóżkiem ,który tylko czeka aż uśniesz. Czeka spokojnie. Ma czas :)

Pomogłem? Kliknij plusik na dole.
0

#47 Użytkownik nie jest zalogowany   Tenihairu 

• uzależniony od forum
  • Lokalizacja7 Heaven
  • Opening hours:48h/24h

Napisano 08 kwiecień 2012 - 10:50

Wyświetl postUżytkownik Tenihairu dnia 03 styczeń 2012 - 03:50 napisał

Sąd okręgowy w Ołomuńcu poinformował, że działając jako sąd wyższej instancji zwolnił z więzienia Polaka, właściciela czeskiej sieci sklepów Amsterdam Shop, sprzedających dopalacze, czyli syntetyczne substancje odurzające.

W listopadzie Artur K. został skazany na karę dwóch lat więzienia za propagowanie narkomanii. Sąd wyższej instancji dopatrzył się jednak błędów procesowych i zwolnił go, jednocześnie kierując sprawę do sądu rejonowego do powtórnego rozpatrzenia.

Werdykt sądu w Ołomuńcu zapadł na zamkniętej rozprawie jeszcze przed świętami Bożego Narodzenia, jednak opinię publiczną powiadomiono o nim dopiero teraz.

Informację o zwolnieniu Polaka z więzienia potwierdził obrońca oskarżonego Tomasz Sedlaczek. Dodał, że jego klient spędził Boże Narodzenie już w domu.

Sprawa trafiła do sądu wyższej instancji na wniosek skazanego. Arturowi K. za propagowanie narkomanii groziło nawet pięć lat więzienia. Oskarżenie argumentowało, że dopalacze sprzedawane w sklepach Artura K. jako "przedmioty kolekcjonerskie" to w rzeczywistości syntetyczne narkotyki. Potwierdzili to biegli, przyrównując działanie badanych substancji do marihuany, ecstasy czy amfetaminy. Dodatkowym argumentem prokuratury była agresywna kampania reklamowa, którą sieć Amsterdam Shop przeprowadziła w Czechach.

25-letni Polak twierdził przed sądem, że oferował wyłącznie przedmioty kolekcjonerskie, nieprzeznaczone do spożycia. Zdaniem jego obrońcy w przypadku Artura K. chodziło o pokazową karę. Wskazał przy tym, że mężczyzna nie jest jedyną osobą sprzedającą w Czechach podobne produkty.

W kwietniu 2011 roku w Czechach wprowadzono zakaz sprzedaży dopalaczy. Znowelizowana ustawa o substancjach uzależniających zabrania dystrybucji 33 syntetycznych związków, których działanie jest podobne do wpływu narkotyków naturalnych na organizm.

Czeski parlament uchwalił zakaz sprzedaży dopalaczy w trybie przyspieszonym ze względu na coraz większą liczbę sklepów z tymi substancjami w Czechach. Wiele firm sprzedających dopalacze trafiło do Czech z Polski, gdzie zostały zdelegalizowane jesienią 2010 roku. Klienci tych sklepów również często przybywali z Polski. Sklepy z dopalaczami najpierw pojawiły się na czesko-polskim pograniczu, a później w całych Czechach.

Źródło

Info z dnia 06.04.2012

Cytat

Sąd apelacyjny podtrzymał wyrok pierwszej instancji, który oprócz kary więzienia orzekł przepadek miliona koron oraz 10 tysięcy euro pochodzących z handlu dopalaczami. Ponadto Artur Sławomir K. otrzymał 6-letni zakaz wjazdu do Republiki Czeskiej.

Dołączona grafika
0

#48 Użytkownik jest zalogowany   Fiesta 

• uzależniony od forum

Napisano 08 kwiecień 2012 - 16:39

Już z tego nic nie wiem. Sąd apelacyjny podtrzymał wyrok? Czy Polak musi iść do więzienia?
0

#49 Użytkownik jest zalogowany   prison750 

• swojak

Napisano 08 kwiecień 2012 - 17:12

O co tu kurwa chodzi? Dziwne ze skoro handlował mj to dostał tylko jakiś smieszny paragraf "propagowania narkomanii", przecież wiadomo ze handel mj w Czechach dalej jest nielegalny, może własnie to sprowokowało czechow do tak radykalnych czynów,ale dlaczego w takim razie nie ma zarzutu handlu narkotykami,tylko o te dopalacze się srają? Nie rozumiem.
0

#50 Użytkownik jest zalogowany   Fiesta 

• uzależniony od forum

Napisano 08 kwiecień 2012 - 18:19

Ja nie daję wiary tym doniesieniom, że on niby handlował marihuaną! Gdy to była prawa, to wtedy sprawa była by łatwa i prosta, a tutaj są jakieś wątpliwości. Natomiasz wierzę, że niektóre rzeczy w jego sklepie, to na szybkich testach policyjnych dawały wynik dodatni, czyli że maczanki pokazywały marihune, a inne rzeczy wykazywały amfetaminę, ale przecież wszyscy wiemy, że te testy tak właśnie mylnie pokazują
0

#51 Użytkownik jest zalogowany   prison750 

• swojak

Napisano 08 kwiecień 2012 - 22:30

Fiesta,czyli możliwe jest,ze jak psy znajda u mnie mieszankę z legalnym kanna,to test wykaże obecność mj i będę odpowiadał jak za posiadanie narkotyków? Wierzyc sie nie chce.
0

#52 Użytkownik jest zalogowany   Fiesta 

• uzależniony od forum

Napisano 09 kwiecień 2012 - 01:54

Tak właśnie będzie! Pierwsze szybkie testy policyjne wykażą marihuanę, a wtedy policja wszczyna przeciwko tobie odpowiednią procedurę, tzn przeszukanie mieszkania, przesłuchanie itd. Dopiero następne, dokładne testy laboratoryjne wykażą, że jest to substancja legalna i dopiero wtedy psy się od ciebie odczepią. Jednak do tego czasu musisz odmawiać zeznań i ze spokojem znosić wszelkie poniżające szykany glin i prokurw.
0

#53 Użytkownik jest zalogowany   prison750 

• swojak

Napisano 09 kwiecień 2012 - 12:40

Ciekawe rzeczy mówisz będę musiał to dokładnie zweryfikować, ponieważ mam na karku już wyrok w zawieszeniu własnie za posiadanie narkotyków i nie chciał bym pójść do wiezienia za dopalacze.Dotychczas uważałem dopalacze za bezpieczna alternatywę i nie słyszałem żeby ktoś miał takie problemy. Czy ktoś na forum miał podobna sytuacje? Czy policja może w takich sytuacjach zastosować sankcje na danej osobie(chodzi mi o "areszt tymczasowy")?
0

#54 Użytkownik jest zalogowany   jury 

• swojak

Napisano 09 kwiecień 2012 - 12:47

Jeśli masz zawiasy to zapewne poszedłeś na super świetny, służący jedynie do podbicia policji statystyki i przybliżający do awansu prokuratora, układ który Tobie zaproponowali. NIGDY, absolutnie NIGDY nie idzie się z nimi na układy. Idz do sądu i wnioskuj o umorzenie sprawy z powodu na niską szkodliwość społeczną. Praktycznie nie ma szansy abyś w sądzie dostał więcej ( czyli gorzej ) niż to o co wnioskuje prokurator, a w rzeczywistości to wygląda tak że, nie pamiętam dokładnie ale conajmniej 80% albo i 90% takich przypadków jest umarzana przez sąd. Właśnie z powodu NISKIEJ SZKODLIWOŚCI SPOŁECZNEJ. Policja ma Ciebie w dupie, prokurator też, oni tylko myślą o tym jak sobie popodbijać co tylko się da, więc sąd, sąd i jeszcze raz sąd.
I poczytaj sobie załącznik stąd:
http://forum.dopalam...sumenta-konopi/
Znów zobaczyłem kawałek nieskończoności :)
0

#55 Użytkownik jest zalogowany   prison750 

• swojak

Napisano 09 kwiecień 2012 - 12:59

Tak właśnie dobrowolnie poddałem się karze, ponieważ znaleźli u mnie blisko 8 gram i gadali ze za taka ilość mogą mi nawet handel przybić.
0

#56 Użytkownik jest zalogowany   jury 

• swojak

Napisano 09 kwiecień 2012 - 13:06

Oni Tobie NIE MOGĄ NIC ( słownie NIIIIIIC ) przybić! Oni NIE SĄ I NIGDY NIE BYLI od przybijania!!!!! TYLKO SĄD MOŻE ostatecznie coś przybić!!!!! Ludzie nie dawajcie się!!! A i oczywiście że tak będą gadali. Oni będą stosowali WSZYSTKIE możliwe chwyty, nawet takie które są niezgodne z prawem, czego sam doświadczyłeś, bo oni NIE MAJĄ PRAWA NIC przybijać, a wszystko tylko po to abyś poszedł na układ z nimi. Jeśli chodzi o mnie to nie nazwę tego inaczej niż skurwysyństwo w wykonaniu stróżów prawa :( bo jak inaczej to nazwać? 8g to gówno nie handel :) a nawet jeśli to niech SĄD zdecyduje czy to handel czy nie.
No cóż, dałeś się raz zrobić, to teraz przeczytaj ten załączony podadnik z linka który dałem i nie dawaj się im! ;)
Znów zobaczyłem kawałek nieskończoności :)
0

Udostępnij ten temat:

• 3 stron +
  • 1
  • 2
  • 3

Szybka odpowiedź