FORUM.DOPALAMY.COM: Czechy. Oskarżono polskiego właściciela sklepu z dopalaczami - FORUM.DOPALAMY.COM

Skocz do zawartości

• 3 stron +
  • 1
  • 2
  • 3

Czechy. Oskarżono polskiego właściciela sklepu z dopalaczami

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Tenihairu 

• uzależniony od forum
  • Grupa: Members
  • Lokalizacja7 Heaven
  • Opening hours:48h/24h

Napisano 25 sierpień 2011 - 17:24

*
Popularny

Polski właściciel sklepów Amsterdam shop, w których sprzedawane są dopalacze, został oskarżony o propagowanie narkomanii. Będzie odpowiadać przed sądem okręgowym w Ołomuńcu na wschodzie Czech - podała w czwartek agencja CTK. 25-letniemu Polakowi, aresztowanemu w końcu kwietnia, grozi do pięciu lat więzienia za popularyzowanie środków psychoaktywnych.

Dołączona grafika

Policja czeska od początku prowadziła przeciwko Polakowi sprawę z podejrzenia o propagowanie narkomanii, a nie z podejrzenia o nielegalną produkcję i handel narkotykami. Z pomocą ekspertów udało się jej udowodnić, że substancje oferowane przez Amsterdam Shop mają podobne działanie do narkotyków.

Amsterdam Shop zajmował się sprzedażą substancji uzależniających pod nazwą "przedmiotów kolekcjonerskich".

W kwietniu w Republice Czeskiej wszedł w życie zakaz sprzedaży dopalaczy. Znowelizowana ustawa o substancjach uzależniających zabrania dystrybucji 33 substancji syntetycznych mających działanie podobne do narkotyków naturalnych.

Czeski parlament zajął się zakazem sprzedaży dopalaczy w trybie przyspieszonym ze względu na coraz większy zasięg dystrybucji tych środków w Czechach, dokąd trafiły po zdelegalizowaniu ich w Polsce jesienią zeszłego roku.

Wiele firm sprzedających dopalacze w Czechach, także online, miało polskich właścicieli. Również klienci tych sklepów często przybywali z Polski. Sklepy oferujące te substancje najpierw pojawiły się na czesko-polskim pograniczu, a potem zaczęły powstawać w całych Czechach.

Źródło: PAP
Dołączona grafika
3

#2 Użytkownik jest zalogowany   Fiesta 

• uzależniony od forum

Napisano 15 wrzesień 2011 - 04:37

Do cholery, albo świat zwariował, albo przyszedł mi czas odejść z tego zwariowanego świata, bo jak to był paragraf? -za propagowanie narkotyków??? Nie za posiadanie, nie za handel, nie za udostępnianie, tylko za... propagowanie?!!! Czyli nie można pisać prawdy o narkotykach, czy propagować racjonalne opinie naukowe??? Czyli jeżeli ja na forum napisze coś rzeczowego o trawce czy opiatach, to zapuka do mnie CBŚ? A o alkoholu, czy papierosach, czy kawie można prawdę pisać? Za to nie ma paragrafu?
1

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   dziki 

• swojak
  • LokalizacjaTeksas kurwa

Napisano 15 wrzesień 2011 - 09:11

Bo światem, a przynajmniej jego większości nie rządzi zdrowy rozsądek tylko większość...

Dziwię się że to akurat w Czechach takie cyrki bo wydawało mi się do niedawna że to w miarę normalny kraj jak na Europę.

off: Mają szczęście że znieśli na czas przymusowy pobór do wojska bo obiecałem sobie że jak mnie tam wezmą i dadzą dostęp do broni to zabiję tyle osób ile będę w stanie (ostrzegłbym na komisji oczywiście). I to "oni", ci co by mnie wysłali, byliby za to odpowiedzialni. Już i tak czuję się wystarczająco niewolnikiem we własnym kraju...
Wszystkie napisane przeze mnie posty są wyłącznie wytworem mojej wyobraźni i nie posiadają jakiejkolwiek wartości użytkowej.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   BlindGuardian 

• kozak

Napisano 15 wrzesień 2011 - 09:32

Ale mi zaimponował Czech Goverment! Można jednak to załatwic legalnie i zgodnie z prawem a nie tak jak u nas! Jestem pod wrażeniem.

P.S.

Podobno jest projekt zeby słuzbę zasadniczą przywrócic bo jest za mało zołnierzy.
Na forum wchodzę i opisuję swoje marzenia senne.
0

#5 Użytkownik jest zalogowany   Fiesta 

• uzależniony od forum

Napisano 15 wrzesień 2011 - 09:50

Dziki, czy ty piszesz o Polsce, czy Czechach? Czy ty mieszkasz w Czechach? Jeżeli tak, to... Najpierw napisz czy w Czechach?
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   MagicMushroom 

• swojak

Napisano 15 wrzesień 2011 - 09:55

Teraz czechy.. Niech więcej kurwa na świecie tych delegalizacji.. To na pewno odciągnie młodych ćpunów od twardych..
Pozostaje tylko pogratulować, i czekać na koniec dopalaczy.. A później będzie 'Młodzi ludzie coraz częściej sięgają po narkotyki..', i Durczok 'Rurku kurwa jebni mi tu kreche..'.

Peace&Love
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   dziki 

• swojak
  • LokalizacjaTeksas kurwa

Napisano 15 wrzesień 2011 - 10:31

Piszę o Czechach w przypadku tematu newsa, a offtop o służbie wojskowej w Polsce (tzn. przymusu jeszcze tak niedawno).
Wszystkie napisane przeze mnie posty są wyłącznie wytworem mojej wyobraźni i nie posiadają jakiejkolwiek wartości użytkowej.
0

#8 Użytkownik jest zalogowany   Fiesta 

• uzależniony od forum

Napisano 15 wrzesień 2011 - 10:38

Szkoda że tam nie mieszkasz... Chciałbym mieszkać w Czechach.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   luccass_j 

• swojak

Napisano 15 wrzesień 2011 - 12:27

Ch*uj, że w Czeskim Cieszynie stacjonarny Amsterdam-Shop dalej ciśnie na pełnej kur*ie 24/h :D Właściciel, tamtego sklepu musiał jakoś podpaść :E
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   MagicMushroom 

• swojak

Napisano 15 wrzesień 2011 - 12:37

Pewnie sprzedawał coś 'spod lady':E
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   BlindGuardian 

• kozak

Napisano 15 wrzesień 2011 - 12:41

Myśle , że społeczniaki go ujebali.
Na forum wchodzę i opisuję swoje marzenia senne.
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   MagicMushroom 

• swojak

Napisano 15 wrzesień 2011 - 12:45

U nas to by mochery lub starzy małolatów prędzej zamknęli to, niż to by to zrobił rząd :E
0

#13 Użytkownik jest zalogowany   Fiesta 

• uzależniony od forum

Napisano 15 wrzesień 2011 - 19:24

Niestety jest na odwrót niż myślisz. Rząd to totalitaryzm i zamordyzm, więc jak będzie na to propagandowe zapotrzebowamie, to wtedy rząd nie zawaha się przed niczym i zacznie wprowadzać zakazy i nakazy, oraz zacznie zamykać ludzi do więzień, a prosty lud będzie wył z radości, jaki to Polska ma wspaniały rząd, co dba o ludzi i chroni dzieci przed narkotykami... Fajne, co?
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Tenihairu 

• uzależniony od forum
  • Lokalizacja7 Heaven
  • Opening hours:48h/24h

Napisano 22 wrzesień 2011 - 16:47

Proces właściciela sklepu Amsterdam Shop z dopalaczami

W Ołomuńcu rozpoczyna się proces właściciela sieci sklepów z dopalaczami Amsterdam Shop, którego punkty znajdowały się m.in. w Czeskim Cieszynie. 26-letniemu Polakowi za popularyzowanie środków psychoaktywnych grozi kara do pięciu lat więzienia.

Prowadzący sprawę zarzucają Arturowi K., że w swoich sklepach, które działały m.in. w Ostrawie, Ołomuńcu oraz Czeskim Cieszynie, sprzedawał "przedmioty i produkty kolekcjonerskie", które wywoływały takie same skutki jak substancje odurzające oraz popularne narkotyki.

- W tej sprawie zostało powołanych wielu świadków, pod uwagę wzięte zostaną również opinie ekspertów - mówi, cytowana przez olomoucky.denik.cz, sędzina Markéta Langerová.

Już teraz opinia tych ostatnich zdecydowała o postawieniu zarzutów Polakowi. Artur K. przekonany był, że za produkcję psychotropowych i odurzających substancji nic mu w Czechach nie grozi. W chwili zatrzymania nie znajdowały się one jeszcze na liście substancji zakazanych. Powodowały jednak podobne skutki jak substancje odurzające, dlatego policja oskarżyła go o propagowanie narkomanii.

Substancje, z których produkowano dopalacze, znalazły się dopiero w znowelizowanej 22 kwietnia przez czeski parlament ustawie o substancjach uzależniających. Wprowadziła ona zakaz sprzedaży dopalaczy oraz dystrybucji 33 substancji syntetycznych mających działanie podobne do narkotyków naturalnych.

Oprócz Amsterdam Shop czescy policjanci zlikwidowali również, należące także do Polaka sklepy sieci Kokoland, które działały w Ołomuńcu, Przerowie i Libercu.

- Sukcesem można nazwać w tej chwili to, że dla młodych ludzi nie są dostępne już niebezpieczne substancje, które można było nabyć w tych sklepach - powiedział zajmujący się sprawą Jiri Kubák z ołomunieckiej policji, którego cytuje portal olomoucky.denik.cz.

Arturowi K. za popularyzowanie środków psychoaktywnych grozi kara do pięciu lat pozbawienia wolności.

Zródło: link
Dołączona grafika
1

#15 Guest_flash_*

• Grupa: Guests

Napisano 22 wrzesień 2011 - 20:38

Wyświetl postUżytkownik Tenihairu dnia 22 wrzesień 2011 - 16:47 napisał

Substancje, z których produkowano dopalacze, znalazły się dopiero w znowelizowanej 22 kwietnia przez czeski parlament ustawie o substancjach uzależniających. Wprowadziła ona zakaz sprzedaży dopalaczy oraz dystrybucji 33 substancji syntetycznych mających działanie podobne do narkotyków naturalnych.

Jane, zwłaszcza na przykład bardzo naturalnego narkotyku, jakim jest amfetamina. Wszyscy przecież wiemy, że amfetamina naturalnie występuje w truskawkach. :fp:
0

#16 Użytkownik jest zalogowany   A.K. 

• Inkwizytor
  • Grupa: Administrators
  • LokalizacjaPolska
  • gg:

Napisano 28 wrzesień 2011 - 16:45

Tak czytam, czytam... Czesi zarazili się naszą paranoją. Ciekawe czy w ich kraju nastąpi fala prostestów, a panika zajmie miejsce logiki? Co by nie było, sprzedawcy muszą się pilnować.
"Oto i On, boski prototyp, mutant który nigdy nie wszedł do masowej produkcji. Zbyt pokręcony by żyć, zbyt rzadki by umrzeć." - Hunter S. Thompson

Spoiler

0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   słonecznik 

• Advanced Member
  • PipPipPipPip

Napisano 28 wrzesień 2011 - 18:13

jestem pewien że większość z was to hipokryci i kiedy zostaniecie z pustymi łbami na lodzie a np. pinwin z 5milionami zł to już go lubić nie będziecie :)
0

#18 Użytkownik jest zalogowany   Moonglum 

• uzależniony od forum

Napisano 28 wrzesień 2011 - 18:52

"jestem pewien że większość z was to hipokryci i kiedy zostaniecie z pustymi łbami na lodzie a np. pinwin z 5milionami zł to już go lubić nie będziecie :)"

Uprzejmie proszę o nie generalizowanie. Przede wszystkim każdy odpowiada osobiście za swoje czyny. Tak czy inaczej nie można mieć za złe, iż ktoś dostarcza towar na który jest zapotrzebowanie. Ja osobiście podjąłem decyzję, że używam środków psychoaktywnych, ja osobiście decyduję o podjęciu ryzyka wykolejenia się. Pretensje i zazdrość - to takie niskie uczucia, babskie wręcz. No i gdybyś sprawdził statystyki, to wódka powoduje o wiele więcej psychoz korsakowa niż amfa, koka, hera i inne razem wzięte... Państwo jakoś nie ma skrupułów, żeby sprzedawać chemię dla celów rozrywkowych i nikt jakoś Państwa nie winie za wypalone mózgi (nawet sądy nie biorą tego pod uwagę). Ja podejmuję decyzję.
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   słonecznik 

• Advanced Member
  • PipPipPipPip

Napisano 28 wrzesień 2011 - 19:25

ok zgodze się , ale nie pałam jakąś namiętnością dla sklepów a nie ma sie co oszukiwac że przy łatwym dostępie część osób bierze a by nie brała.Pozatym nawt granica 18 lat moim zdaniem jest niska bo świadomość w tym wieku często kuleje u niektórych , pomijając że teraz sprzedają każdemu.A najbardziej mnie ,,boli,, to że niewiem jak mieszanki (tego czasem używam) działają na moją pamięć ,gdyby sie urwała moja pamięć lub znacząco pogorszyła to mam niezły kłopot bo na moich studiach miałbym pozamiatane.Jeśli działa jak mj na głowe to ok ale niewiadomo co i jak.
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   HihU 

• pan Prezes
  • Grupa: Zasłużony

Napisano 28 wrzesień 2011 - 19:38

*
Popularny

Wyświetl postUżytkownik słonecznik dnia 28 wrzesień 2011 - 19:25 napisał

ok zgodze się , ale nie pałam jakąś namiętnością dla sklepów  a nie ma sie co oszukiwac że przy łatwym dostępie część osób bierze a  by nie brała.Pozatym nawt granica 18 lat moim zdaniem jest niska bo świadomość w tym wieku często kuleje u niektórych , pomijając że teraz sprzedają każdemu.A najbardziej mnie ,,boli,, to że niewiem jak mieszanki (tego czasem używam) działają na moją pamięć ,gdyby sie urwała moja pamięć lub znacząco pogorszyła to mam niezły kłopot bo na moich studiach miałbym pozamiatane.Jeśli działa jak mj na głowe to ok ale niewiadomo co i jak.

To po cholerę palisz skoro boisz się o swoją pamięć? Czy ktoś Cię zmusza bądź choćby bezpośrednio namawia? Mówisz, że często 18latkowie mają kulejącą świadomość, a sam prezentujesz logikę na poziomie upośledzonego psa.
"Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, dawka stanowi truciznę.."
Moje wypowiedzi na tym forum to fikcja literacka ;)

3

Udostępnij ten temat:

• 3 stron +
  • 1
  • 2
  • 3

Szybka odpowiedź