FORUM.DOPALAMY.COM: Paczka zatrzymana przez służby celne do sprawdzenia - FORUM.DOPALAMY.COM

Skocz do zawartości

• 33 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »

Paczka zatrzymana przez służby celne do sprawdzenia co się wtedy dzieje, wie ktoś?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   marcello 

• Advanced Member
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Members

Napisano 02 luty 2011 - 14:41

*
Popularny

Jak wyżej - Paczka zatrzymana przez służby celne do sprawdzenia - co wtedy się dzieje? Będą mnie pytać o to czy jak? Czy czepiać się ewentualnie będą tylko nadawcy?

Autorstwa: Merlin

UC przesłuchuje, bo wg naszego prawa tylko oni mogą paczkę zatrzymać (poza szczególnie niebezpiecznymi wyjątkami, jak bomba itp). Nawet urzędnik pocztowy nie może wstrzymać realizacji przesyłki. Mówię oczywiście o teorii, a nie o praktyce. Formalnie więc sprawę prowadzi Urząd Celny, ale że jest uzasadnione podejrzenie popełnienia przestępstwa z art. o którym Ci napisali, to zawiadamiają o tym fakcie prokuraturę. To również jest ich obowiązkiem. Ale sprawę nadal prowadzi UC. Co mogą?

* Na początku Cię wylegitymują, spiszą dane i będą dadzą karteczkę z Twoimi prawami do podpisania. KONIECZNIE PRZECZYTAJ TO DOKŁADNIE !!!
* Będą zadawać Ci wszelkie pytania, na które musisz odpowiadać. Jest jednak jedno ALE... nie musisz odpowiadać na pytania, na które odpowiedzi mogłyby Ci zaszkodzić (art. 183 KPK bodajże). Jednak nie przesadzaj i nie nadużywaj tego, ponieważ konsekwencje są bardzo przykre. Zazwyczaj, jeśli nie chcesz odpowiedzieć na jakieś pytanie, to osoba przesłuchująca nie ma prawa dochodzić odpowiedzi w inny sposób, ale to robi. Drąży temat na różne sposoby. I w końcu wk..wiona może zarzucić Ci świadome utrudnianie postępowania. Może też poprosić Sąd o zniesienie Twojego przywileju i wtedy (już przed sądem albo na dołku) będziesz musiał na wszystko odpowiedzieć.
* Teoretycznie powinno ich interesować cło i kwestie podatkowe, ale mogą też 'rozglądać się' w poszukiwaniu innych wykroczeń/przestępstw. Pamiętaj, że w UE nie ma cła - na nic. Ani na papierosy, ani na alkohol ani na nic. Jest natomiast akcyza, ale na pewno nie dotyczy to produktów kolekcjonerskich.
* Sugerowałbym nie robić z nich głupków i nie kłamać. Często mają więcej dowodów niż mówią, a jeśli urzędnik poczuje się urażony, to masz przeje...ane, bo wtedy jedynym jego celem będzie Cię udupić. Lepiej mówić prawdę, powiedzieć, że nie złamałeś żadnego prawa, wszystko było OK - zamawiałeś legalny towar. Tak Cię zapewniał sprzedawca, a przecież przez neta nie jesteś w stanie sprawdzić składu chemicznego towaru, który do Ciebie jest wysyłany. WAŻNE - ZAMAWIAŁEŚ TYLKO DLA SIEBIE - pamiętaj, że udostępnianie, albo zamiar udostępniania to min. 10.000 PLN (sanepid). Schowane w szafce pod kluczem, żeby nikt nie miał dostępu. TO WAŻNE !!!
* Pamiętaj, że Ty masz 17 lat, a urzędnik pewnie 40-50 i jest z definicji do Ciebie uprzedzony. W jego oczach jesteś młodocianym chuliganem, który pije w bramach, maluje sprejami po ścianach, pali papierosy w ubikacji i kradnie ze sklepu czipsy. Możliwe nawet, że sam ma dziecko w Twoim wieku. Jeśli będziesz grzecznym spokojnym młodzieńcem, który mówi grzecznie "dzień dobry" i jest przestraszony całą tą sprawą, to możesz urzędnika zbić z tropu i wybić z rytmu. Na pewno na Twój plus.
* I pamiętaj - zawsze, o każdą pierdołę najdrobniejszą możesz poprosić o podstawę prawną, czyli przepis. Jeśli powie, że posiadanie jest nielegalne, że zamawiać nie można, że były substancje zakazane itp itd, to GRZECZNIE powiedz, że wydaje Ci się, że jest inaczej i poproś o przedstawienie przepisu (podstawy prawnej), na podstawie której urzędnik twierdzi tak, jak twierdzi. Powinien Ci udzielić takiej odpowiedzi od razu, albo wstrzymać przesłuchanie do czasu jej udzielenia. Jeżeli będą jakieś nieporozumienia (np. nie będzie chciał udzielić takiej informacji), to nalegaj, aby zaznaczono to w protokole i wtedy poproś o odpis protokołu, albo spisz sygnaturę sprawy. Masz prawo do wpisania w protokole swoich uwag.

Plusy dla użytkownika Merlin tutaj: Click! :tulimy:

Użytkownik Kaktus edytował ten post 01 kwiecień 2011 - 09:21
Powód edycji Podpinam rzeczową wypowiedź pod pierwszy post.

5

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   telos 

• swojak

Napisano 02 luty 2011 - 14:43

w ciagu 48 masz wjazd na chate..
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Dooms 

• kozak
  • LokalizacjaSomwhere in Poland
  • Opening hours:24h/7 :)

Napisano 02 luty 2011 - 14:45

Ciężka sprawa, wydaje mi się że jako Handel towarem jest zakazany na rejonie Polski, klient zamawia na własną odpowiedzialność, acz kolwiek towar legalnie kupiony za granicą Państwa na własny użytek może spowodować iż cię nie zatrzymają a jedynie dostaniesz zawiasy, prawdopodobnie też karę pieniężną. Sam dokładnie nie wiem mnie nigdy nie trzepano także to są jedynie domysły, oczywiście moge się mylić, ale pewny nie jestem...

PS
właśnie jestem po barabarabacie i ciężko pcha sie bacie lacie ecie pecie :-D
Kilka słów na temat LSD, dla wielu ambrozją Bogów:

"..po prostu wsadź cały wszechświat do działa, wyceluj w mózg, STRZELAJ!" .

Doświadczenie z: THC, h@sh, grzybki, lsd, meta, feta, mefedron, bufedron, kurczaki, mitseezy, bardzo duża ilość dopoupalaczy.. :)
Ale to co piszę to oczywiście czcze gadanie, wszystko przecież jest wytworem mojej wyobraźni, jestem istnym bajkopisarzem :-D
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   telos 

• swojak

Napisano 02 luty 2011 - 14:47

mozliwe ze tylko cie postrasza i dostaniesz jakis mandat.. niekoniecznie sprawa, zalezy od prokuratura..
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   drmengele 

• kozak
  • LokalizacjaOne Kilo House

Napisano 02 luty 2011 - 14:49

Olej, to ja zamówiłem na twój adres bo mi mama nie pozwala :ok: wjazd to możesz mieć jak tam było 100g.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Kaktus 

• Człowiek Konewka
  • Grupa: Zasłużony

Napisano 02 luty 2011 - 15:41

Wyświetl postUżytkownik drmengele dnia 02 luty 2011 - 14:49 napisał

wjazd to możesz mieć jak tam było 100g.

Nieprawda.

Co do przechwycenia. Zapewne paczka pobraniowa ?
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   marcello 

• Advanced Member
  • PipPipPipPip

Napisano 02 luty 2011 - 15:46

nie pobraniowa
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Kaktus 

• Człowiek Konewka

Napisano 02 luty 2011 - 15:59

Może więcej szczegółów ? Skąd paczka, jaka zawartość?
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   marcello 

• Advanced Member
  • PipPipPipPip

Napisano 02 luty 2011 - 16:02

z k.nl - 0.5 g kokolino + 0.5 gratis
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   telos 

• swojak

Napisano 02 luty 2011 - 16:03

stara receptura?
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   mef 

• uzależniony od forum

Napisano 02 luty 2011 - 16:04

jeśli w paczce nie ma substancji zakazanych nic ci nie grozi jeśli jednak będzie tam coś nielegalnego to zostaniesz pociągnięty do odpowiedzialności karnej jakie? nie wiem na forum pewnie gdzieś coś jest napisane a może wypowie się ktoś inny kto wie co w takim przypadku grozi, zapewne zawiasy i grzywna nie sądzę że do paki cię wsadzą :tulimy:

kokolino z kolekcjonera w wysyłkach jest w nowym składzie więc nie ma się czego bać tylko przy odbiorze osobistym można kupić stare dobre kokolino na mefie
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   735i 

• swojak

Napisano 02 luty 2011 - 16:06

a amfibia , greenzone , goodstaff i love weed jest legal w polsce?? czy jest tam cos juz z czarnej listy Tuska ;/
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Cichy Bob 

• Odszedł
  • Opening hours:0/0
  • gg:
    -

Napisano 02 luty 2011 - 16:07

Skoro paczka nawet do niego nie dotarła to nie wszedł w posiadanie potencjalnie nielegalnych substancji - nic mu nie grozi ;)
Ile ludzi podniosłoby rękę, że znało mnie - że znało takich setkę..

MOJE DOŚWIADCZENIE:
Spoiler
2

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   marcello 

• Advanced Member
  • PipPipPipPip

Napisano 02 luty 2011 - 16:08

tak wiem że substancja w sumie legalna, ale z drugiej strony sprzedaż dopalaczy jest nielegalna, więc nie wiem co myśleć
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   NieOgarNiam 

• kozak
  • gg:
    .

Napisano 02 luty 2011 - 16:08

Wyświetl postUżytkownik Cichy Bob dnia 02 luty 2011 - 16:07 napisał

Skoro paczka nawet do niego nie dotarła to nie wszedł w posiadanie potencjalnie nielegalnych substancji - nic mu nie grozi ;)

Co jak co gdyby było tam coś nie tak jest to próba przemytu!
Get Rich or Die Tryin
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   marcello 

• Advanced Member
  • PipPipPipPip

Napisano 02 luty 2011 - 16:09

Cichy Bob - a sam fakt, że zamówiłem coś, czego w Polsce nie wolno sprzedawać?
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   drmengele 

• kozak
  • LokalizacjaOne Kilo House

Napisano 02 luty 2011 - 16:09

Wyświetl postUżytkownik marcello dnia 02 luty 2011 - 16:08 napisał

tak wiem że substancja w sumie legalna, ale z drugiej strony sprzedaż dopalaczy jest nielegalna, więc nie wiem co myśleć

W polsce jest nie legalna, jak masz odpowiadać za coś co zamówił twój sąsiad ? Musieli by mieć logi z serwera sklepu i udowodnić ci że to z twojego komputera było zamawiane, takich uprawnień nie mają.
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Reaktor 

• swojak
  • LokalizacjaPripyat

Napisano 02 luty 2011 - 16:10

Wyświetl postUżytkownik Cichy Bob dnia 02 luty 2011 - 16:07 napisał

Zgadza się, kupno nielegalnej substancji nie oznacza posiadania, przekonałem się już na własnej skórze. :)
Jakiś post Ci pomógł? Nie bój się dać plusa!
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   mef 

• uzależniony od forum

Napisano 02 luty 2011 - 16:11

Wyświetl postUżytkownik NieOgarNiam dnia 02 luty 2011 - 16:08 napisał

Co jak co gdyby było tam coś nie tak jest to próba przemytu!

dokładnie to, że to nie dotarło do niego nie oznacza że nie chciał sprowadzić na terytorium Polski substancji która jest nielegalna tak czy inaczej był by w jakiś sposób pociągnięty do odpowiedzialności
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   NieOgarNiam 

• kozak
  • gg:
    .

Napisano 02 luty 2011 - 16:11

Sprawa jest prosta!!! Zależy co tam było, jak substancja KTÓREJ POSIADANIE jest nielegalne na terenie RP to masz kłopoty. Jeżeli każda inna to nie masz się czego obawiać.

To tak jak na przykład przemyt Kokainy. Nie musisz być kurierem, kierowcą tira itd. Jeżeli Koks był adresowany do Ciebie lub miałeś z tym cokolwiek wspólnego - odpowiadasz jak za przemyt.
Get Rich or Die Tryin
2

Udostępnij ten temat:

• 33 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »

Szybka odpowiedź