FORUM.DOPALAMY.COM: Czesi apelują do premiera o zakazanie dopalczy na wzór Polski - FORUM.DOPALAMY.COM

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Czesi apelują do premiera o zakazanie dopalczy na wzór Polski siet, siet, siet

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   nocnybluzgacz 

• kozak
  • Grupa: Members
  • Opening hours:48/7
  • gg:
    Ú♀úű6♥5♂█▀█c111¸

Napisano 13 styczeń 2011 - 16:36

*
Popularny

Plaga działań antydopalaczowych pustoszy Europę ;/

Władze Czeskiego Cieszyna wystąpiły z apelem do premiera Czech Petra Neczasa o zakaz sprzedaży dopalaczy. Sklepy z syntetycznymi substancjami odurzającymi pojawiły się na polsko-czeskim pograniczu, gdy zakaz dopalaczy wprowadziła Polska.

Cieszyński ratusz zwrócił się do szefa czeskiego rządu o szybką interwencję, powołując się przy tym na przykład Polski, gdzie zakaz wprowadzono w zeszłym roku; wkrótce po tym sklepy z dopalaczami zaczęły funkcjonować w Czechach i jest ich coraz więcej.

"Tylko w grudniu pojawiły się cztery takie sklepy, a ich właściciele proponują zainteresowanym otwieranie dalszych oddziałów" - powiedział wiceburmistrz Czeskiego Cieszyna Stanislav Folwarczny.

"Sklepy legalnie oferujące narkotyki to poważny problem"

Neczas obiecał, że zajmie się problemem. Jego zdaniem sklepy legalnie oferujące narkotyki to poważny problem.

Premier nakaże opracowanie dokładnej analizy sytuacji i zbadanie rozwiązań, które sprawdziły się po polskiej stronie. Po tym będzie gotowy rozmawiać z ministrem spraw wewnętrznych o ewentualnych działaniach" - poinformował rzecznik rządu Jan Osuch.

Sklepy, oferujące dopalacze, oprócz Czeskiego Cieszyna działają też w Ostrawie. W ofercie jednego z nich specjaliści znaleźli m.in. mefedron, w Czechach wciąż legalny, a w Polsce oraz większości krajów UE - zakazany.

Inne sprzedawane substancje bada obecnie policja. Na razie nie informuje, czy znaleziono wśród nich narkotyki.

W Czechach posiadanie niewielkiej ilości narkotyków - heroiny, kokainy, metamfetaminy, marihuany, ecstasy i LSD - choć wciąż jest zabronione, faktycznie przestało być ścigane przez prawo. Przepisy jednak w żaden sposób nie odnoszą się do dopalaczy.

Źródło: Gazeta Prawna.

Spoiler
3

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   pablomoore 

• Zielarz
  • Telefon:0-700-WAL-SIE
  • LokalizacjaKraina Tehace

Napisano 13 styczeń 2011 - 16:48

Przypierdalanie sie do garbatego, ze jego dzieci sa proste... :P

Spokojnie... jest jeszcze Slowacja , jakby Czesi wprowadzili jakies zakazy, no i zawsze pozostaje wysylka z Holandii , ktora napewno nie zmieni przepisow. Gorzej jak cala sprawa dopalaczowa zajmie sie komisja europejska i wprowadza jakies popierdolone przepisy, ktore beda mialy obowiazywac we wszystkich krajach "wspolnoty " ...

Nie rozumiem, w Czechac narkotyki "walaja" sie po ulicy doslownie legalnie , a przypierdalaja sie do dopalaczy...hmmm dziwna jest ta nagonka na dopalacze.
Wszystkie moje posty i wypowiedzi to fikcja literacka oraz bujna wyobraznia mojego umyslu :D
0

#3 Guest_flash_*

• Grupa: Guests

Napisano 13 styczeń 2011 - 16:54

Jestem przekonany, że ten pierdolnik robią tak naprawdę polskie społeczniaki.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   NieOgarNiam 

• kozak
  • gg:
    .

Napisano 13 styczeń 2011 - 16:58

Holandia zawsze będzie miejscem gdzie będzie możliwa wysyłka/zakup. Jedyny - dla użytkowników, ze ceny paczek znacznie skoczą w górę (:
Get Rich or Die Tryin
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   cienki21 

• swojak
  • LokalizacjaChorzów

Napisano 13 styczeń 2011 - 17:14

Jeśli chcecie możecie mnie nawet zrównać z błotem...

Moim zdaniem robi się troszkę za głośno. To samo było u nas. Ile czasu się trzymały dopalacze. Ale jak zaczęły się otwierać co róg sklep to już było nie ciekawie. Jak tak dalej pójdzie i co parę dni będzie się otwierać kolejny sklep w necie to i z tym będzie krucho, Tusk i na to znajdzie sposób. To jest moje zdanie.

A co do czechów to się lekko dziwię, taki kraj (sprawa narkotyków), a dopalaczy się boją, dziwne
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   CinekMarcinek 

• Królik Doświadczalny
  • Grupa: Tester

Napisano 13 styczeń 2011 - 18:01

Ludzie czechy odpadna zostanie slowacja. odpadnie slowacja beda niemcy, uk itp itd.
KRajów unii jest sporo.

A co do czechów to ja sie wlasnie nie dziwie. Nagle w ciagu 2-3mc mają wysyp sklepów z narkotykami - mozna polemizowac czy narkotyki czy nie ale dzialajace jak dragi - i mlodziez chodzi i kupuje to.

DO tego w polsce pojawiaja sie materialy z komentarzami wlascicieli sklepow ktorzy mowia polskim mediom ,ze polakom to prawie wcale nuie sprzedaja tylko sami czesi kupuja a to co polacy w necie to ułamek. więc.....

Ja im sie nie dziwie. Zdepenalizowali MJ aby młodzież nie musiala siegac po inne srodki a tu nagle pojawiaja sie sklepy gdzie mozna kupic rzeczy mocniejsze od amfetaminy na przykład....
Dołączona grafika

1) Wszystko co pisze na forum jest tylko wspomnieniem moich snów i fantazji.
2) Nawet jeśli zapomne dodać ,że jest to sen to patrz pkt 1.
3) Traktowanie moich postów na poważnie jest jak wierzenie w wielkiego potwora pod twoim łóżkiem ,który tylko czeka aż uśniesz. Czeka spokojnie. Ma czas :)

Pomogłem? Kliknij plusik na dole.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Runner 

• eks Admin
  • Grupa: Zasłużony
  • Lokalizacjadopalaczowo

Napisano 13 styczeń 2011 - 18:18

Myślałem, że w Czechach jest dozwolone prawnie posiadanie niewielkiej ilości narkotyków...

Sądzę, że jak przeanalizują czesi polskie metody na walkę z dopalaczami na pewno jej nie poprą...
Poza tym jeśli u nich nie ścigają za dragi to nie wiem czy będą ścigać za dopalacze.

W Czechach posiadanie niewielkiej ilości narkotyków - heroiny, kokainy, metamfetaminy, marihuany, ecstasy i LSD - choć wciąż jest zabronione, faktycznie przestało być ścigane przez prawo.

A tutaj artykuł, który wyraźnie mówi, że posiadanie niewielkich ilości narkotyków jest dozwolone.
http://www.twojaeuropa.pl/1232/czechy-legalizacja-narkotykow

Nie popieramy zażywania substancji zabronionych przez polskie prawo ani substancji nie przeznaczonych do tego celu. Nie propagujemy narkotyków. Moje wypowiedzi na forum.dopalamy to nadzwyczaj wybujała fantazja.
Nie odpowiadamy za wypowiedzi użytkowników.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Kaktus 

• Człowiek Konewka
  • Grupa: Zasłużony

Napisano 13 styczeń 2011 - 18:30

Jak coś może być zabronione prawem karnym i nie ścigane ? Posiadanie jest legalne, sprzedaż już nie. No ale przecież nie będą tego pisać, bo jak to tak może być ? Narkotyki legalne ?!?!

Polski czytelnik mógłby wpaść w zakłopotanie przecież dobrze wie że za kilka gram marihuany ludzi wsadza się do więzienia.

To jest manipulacja która ma ukazać że zakazanie dopalaczy to jedyne słuszne wyjście ! Ma pokazać że premier Donald Tusk jest pod tym względem przykładem dla innych krajów i to że inne nacje są przeciw ! Ludzie nie lubią być w błędzie, lubią wiedzieć że ich przekonania podzielają też inni. Wyprane mózgi ITI muszą zostać utwierdzone w przekonaniu że dopalacze to zło !

ITI GO HOME !
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   pqnk 

• kozak
  • Grupa: Zbanowani
  • Lokalizacja...

Napisano 13 styczeń 2011 - 19:44

Czesi to przyjazny naród pomimo tego, że jak grzybów po deszczu posrało tych kramów nastawionych na ezakup to teraz takie eldorado
Oni nie lubią szumu więc to załatwią po cichu to tylko w Polsce robi się z tego zamęt...
Tam przede wszystkim mają trzeźwy rząd w miarę logiczny w postulatach...

Rząd Tuska działa po omacku na granicy prawa w Czechach zaś prawo jest sprecyzowane bardziej cywilnie.
...
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   szu420 

• swojak

Napisano 19 styczeń 2011 - 12:50

Z tego co się orientuję czeskie prawo zabrania posiadania niewielkiej ilości narkotyków. Z tą małą różnicą, że myślenie Polaka jest takie, że skoro jest zabronione to grozi za to kara pozbawienia wolności. Otóż nie. W Czechach posiadanie jest zabronione, ale w przypadku znalezienia przy danej osobie narkotyków czeska policja może za to wlepić mandat. Tak jak u nas np. za spożywanie alkoholu w miejscach publicznych, co jest u nas nielegalne. W praktyce jednak wygląda to tak, że w np. w takiej Ostrawie w jednym z barów który znajduje się w sąsiedztwie posterunku policji bez problemu można kupić towar od przesiadujących tam dilerów. Policja zwyczajnie nie ingeruje w te sprawy o ile nie wiąże się to ze szczególnym łamaniem prawa (kradzieże, rozboje, sprzedaż na dużą skalę itp.).
Zarówno w Ostrawie jak i Pradze nie miałem najmniejszych problemów paląc lolki w centrum miasta mijając raz po raz patrole straży miejskiej i policji. Kręcenie lolków na ich oczach też nie sprawiało im problemów. To po prostu zupełnie inny naród jest...

EDIT: tak swoją drogą to jestem na 99% pewny, że czescy dilerzy zaopatrują w MJ w ogromnej większości turystów. No bo kto chciałby kupować towar z ulicy mieszkając w kraju w którym można na parapecie mieć dwa krzaki swojej własnej roślinki? :)
2

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź