FORUM.DOPALAMY.COM: NOWE USTAWY ANTYDOPALACZOWE - FORUM.DOPALAMY.COM

Skocz do zawartości

• 5 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »

NOWE USTAWY ANTYDOPALACZOWE

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Kaktus 

• Człowiek Konewka
  • Grupa: Zasłużony

Napisano 09 październik 2010 - 18:44

Tak w skrócie:

Decyzją głownego inspektora sanitarnego (http://panczypani.pl...na%20Tajfun.png) rozporządzeniem został zakazany handel, produkcja "taifunem" oraz produktami podobnymi znanymi szeroko jako dopalacze. Głownym z powodów wycofania reszy produktów był źle podany skład lub jego brak.

Aktualnie wszystkie RC w tym MDPV są w pełni legalne, obrót jak i posiadanie. Pod warunkiem że jest podany prawdziwy skład, nazwa chemiczna i są one odpowiednio oznaczone.

Przygotowane są 3 ustawy które będą miały wpływ na przyszłość w/w środków:

http://orka.sejm.gov.../opisy/3444.htm
Zakaz reklamy skojarzeniowej typu "3 tabletki nawozimy i roślinka tańczy 2 godziny" "łodka bols" itp

http://orka.sejm.gov.../opisy/3442.htm
Wprowadzenie definicji "środka zastępczego" zakaz handlu i obrotem który zostanie uznany takim środkiem przez odpowiedni zespół na okres 12-18 miesięcy. Posiadanie legalne. Ustawa ma szanse wejść w życie w ciągu 3 tygodni. Wtedy też poprzez wydanie rozporządzenia mogą polecieć co bardziej popularne RC w tym MDPV

http://orka.sejm.gov.../opisy/3445.htm
Zmiana prawa farmaceutycznego. Definicja dopalacza jako każdego środka psychoaktywnego mogącego być stosowanym u ludzi. Ustawa ma wejść 3 miesiace po opublikowaniu w dzienniku ustaw. Przez ten czas środki takie jak alkohol, papierosy, kawa, kakao, gałka muszkatałowa i inne powinny byc wpisane jako wyjatki od ustawy inaczej za handel, zamierzenie wprowadzenia do obrotu bedzie grozic do 8 lat.

Ostatnia ustawa nie powinna miec zadnych szans na wprowadzenie...
1

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   wielkikozak 

• Member
  • PipPip
  • Grupa: Members

Napisano 09 październik 2010 - 18:53

to rozumiem ze posiadac,uzywac i sprzedarz jest legalna i bedzie leglna bo nie przewdiuje sie ustawa to usunac.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Kaktus 

• Człowiek Konewka

Napisano 09 październik 2010 - 18:59

Wyświetl postUżytkownik wielkikozak dnia 09 październik 2010 - 18:53 napisał

to rozumiem ze posiadac,uzywac i sprzedarz jest legalna i bedzie leglna bo nie przewdiuje sie ustawa to usunac.

Aktualnie tak. Teoretycznie ma się to zmienić, praktycznie zobaczmy co z tego wyjdzie
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   CinekMarcinek 

• Królik Doświadczalny
  • Grupa: Tester

Napisano 09 październik 2010 - 18:59

hahahaha juz ja widze ta ustawe co definiuje pojęcie dopalaczy :)

Nagle zamykane sa wszystkie sklepy budowlane, apteki, stacje benzynowe, monopolowe i kioski. HA HA HA!
Dołączona grafika

1) Wszystko co pisze na forum jest tylko wspomnieniem moich snów i fantazji.
2) Nawet jeśli zapomne dodać ,że jest to sen to patrz pkt 1.
3) Traktowanie moich postów na poważnie jest jak wierzenie w wielkiego potwora pod twoim łóżkiem ,który tylko czeka aż uśniesz. Czeka spokojnie. Ma czas :)

Pomogłem? Kliknij plusik na dole.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Kaktus 

• Człowiek Konewka

Napisano 09 październik 2010 - 19:08

Wyświetl postUżytkownik CinekMarcinek dnia 09 październik 2010 - 18:59 napisał

hahahaha juz ja widze ta ustawe co definiuje pojęcie dopalaczy :)

Nagle zamykane sa wszystkie sklepy budowlane, apteki, stacje benzynowe, monopolowe i kioski. HA HA HA!

Tak jak napisałem, ta ostatnia, definiująca pojęcie dopalacza nie ma prawa bytu ;)
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   bolek_12535 

• ÜberMOD
  • LokalizacjaPolska
  • gg:
    tajny/poufny

Napisano 09 październik 2010 - 22:26

Wyświetl postUżytkownik Kwiatek dnia 09 październik 2010 - 18:44 napisał

http://orka.sejm.gov.../opisy/3445.htm
Zmiana prawa farmaceutycznego. Definicja dopalacza jako każdego środka psychoaktywnego mogącego być stosowanym u ludzi. Ustawa ma wejść 3 miesiace po opublikowaniu w dzienniku ustaw. Przez ten czas środki takie jak alkohol, papierosy, kawa, kakao, gałka muszkatałowa i inne powinny byc wpisane jako wyjatki od ustawy inaczej za handel, zamierzenie wprowadzenia do obrotu bedzie grozic do 8 lat.

Ostatnia ustawa nie powinna miec zadnych szans na wprowadzenie...

Tak właściwie to najbardziej na rękę byłaby ustawa trzecia. O ile zostałaby odpowiednio napisana stwarza bardzo ciekawe możliwości. Co prawda daje ona odpowiednim instytucjom możliwość zamknięcia każdej pracowni introligatorskiej, stacji benzynowej, hipermarketu, sklepu z kosmetykami, o jakichkolwiek dopalaczach już nie wspominając, o tyle z łatwością może się stać mieczem obusiecznym.
[...] für die Folter und Demütigung unseres Volkes Schwöre ich dem Feind Rache! Ich schwöre, dass ich eher im Kampf mit dem Feind sterbe, als mich zu ergeben!
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Kaktus 

• Człowiek Konewka

Napisano 09 październik 2010 - 23:24

Wyświetl postUżytkownik bolek_12535 dnia 09 październik 2010 - 22:26 napisał

Tak właściwie to najbardziej na rękę byłaby ustawa trzecia. O ile zostałaby odpowiednio napisana stwarza bardzo ciekawe możliwości. Co prawda daje ona odpowiednim instytucjom możliwość zamknięcia każdej pracowni introligatorskiej, stacji benzynowej, hipermarketu, sklepu z kosmetykami, o jakichkolwiek dopalaczach już nie wspominając, o tyle z łatwością może się stać mieczem obusiecznym.

Jeśli ta ostatnia ustawa wejdzie w życie to koniec z wolnością
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   cipcipbec 

• swojak

Napisano 10 październik 2010 - 09:17

Wyświetl postUżytkownik Kwiatek dnia 09 październik 2010 - 23:24 napisał

Ja myślę, że niekoniecznie - stanie się dokładnie to samo co z SANEPiD-em, ŻADEN lokal w Polsce nie odpowiada wszystkim jego przepisom, dlatego też inspektorzy tej instytucji olewają się na większość rozporządzeń i jeśli czymś nie podpadłeś, dałeś łapówkę i nikt cię nie zakablował to masz spokój na rok. Przepis ponieważ jest zbyt ogólny pozostanie przepisem martwym. Jakie siły państwo musiałoby zaangażować aby wykonywać te przepisy? Policję, GiS, laboratoria, antyterrorystów - nikt tego nie ogarnie i wątpie by komuś się chciało.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   bolek_12535 

• ÜberMOD
  • LokalizacjaPolska
  • gg:
    tajny/poufny

Napisano 10 październik 2010 - 12:08

Wyświetl postUżytkownik Kwiatek dnia 09 październik 2010 - 23:24 napisał

Nie wyobrażasz sobie wydarzeń, jaki mogą wywołać legalne, przemyślane i zorganizowane działania które staną się możliwe dzięki tej ustawie.

[...] für die Folter und Demütigung unseres Volkes Schwöre ich dem Feind Rache! Ich schwöre, dass ich eher im Kampf mit dem Feind sterbe, als mich zu ergeben!
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   starykoń 

• uzależniony od forum
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 20 październik 2010 - 19:34

Ja tam zachodzę w głowę, czy Sanepid odwiedził już dworce PKP, kible na tych dworcach i kible w ich wagonach, przez k...a, ostatnie 21 lat choćby raz postawił nogę w w/w miejscach?
Ludzie, którzy próbują uczynić ten świat gorszym, nie biorą sobie wolnego dnia. Bob Marley
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   CinekMarcinek 

• Królik Doświadczalny

Napisano 20 październik 2010 - 23:38

A możesz mi udowodnić ,ze jakikolwiek zgon w ciągu ost 21 lat miał miejsce przez stan sanitarny kibli na drowcu PKP? :)

heheheheheh mam faze sorka :D Poprostu jak juz człowiek traci siłe to poczucie humoru mu dopisuje :D

Ja nadal czekam co będzie z moim pierwszym w zyciu narkotykiem - czyli bita smietana w sprayu. Jak wjedzie ustawa to cukiernie zbankrutuja :D
3 takie śmietany na 1 noc w lodówce zeby smietana osiadła a gaz poszedł do góry i byłem w 7 niebie :D

Z reka na sercu było to moje pierwsze w zyciu ekcperymentowanie. Wtedy myslalem miedzy podtlenkiem azotu z bitej smietany a aviomarinem z apteki :D
Dołączona grafika

3) Traktowanie moich postów na poważnie jest jak wierzenie w wielkiego potwora pod twoim łóżkiem ,który tylko czeka aż uśniesz. Czeka spokojnie. Ma czas :)

-1

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Kaktus 

• Człowiek Konewka

Napisano 14 listopad 2010 - 21:25

Ustawa została opublikowana w dzienniku ustaw: http://dziennikustaw...10213000001.pdf

Wchodzi w życie 27.11.10
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   CinekMarcinek 

• Królik Doświadczalny

Napisano 14 listopad 2010 - 22:59

aha 27..... no to sobie złoże zamówienie w tym tygodniu ostre zeby miec zapas jakiś :P Zobacze jak paka z timpli i zdecyduje czy upalacze czy timpal wybiore ;P
Dołączona grafika

0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   cipcipbec 

• swojak

Napisano 14 listopad 2010 - 23:45

Wyświetl postUżytkownik CinekMarcinek dnia 14 listopad 2010 - 22:59 napisał

aha 27..... no to sobie złoże zamówienie w tym tygodniu ostre zeby miec zapas jakiś :P Zobacze jak paka z timpli i zdecyduje czy upalacze czy timpal wybiore ;P

Ustawa nie zakazuje posiadania - kundle mogą się zesrać ze złości i gówno zrobią.
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   K_kkonKret 

• Member
  • PipPip

Napisano 14 listopad 2010 - 23:46

Obiecuję że jeżeli ustawa 3 (w pierwszym poście) wejdzie w życie to pierwszy rzucę kamieniem, i wyjadę za granice np Hiszpania gdzie prawo nie pisane ma większe znaczenie niż prawo spisane.
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   cipcipbec 

• swojak

Napisano 15 listopad 2010 - 01:36

Wyświetl postUżytkownik K_kkonKret dnia 14 listopad 2010 - 23:46 napisał

Obiecuję że jeżeli ustawa 3 (w pierwszym poście) wejdzie w życie to pierwszy rzucę kamieniem, i wyjadę za granice np Hiszpania gdzie prawo nie pisane ma większe znaczenie niż prawo spisane.

Nawet jak wejdzie to nikt nie ma środkow do jej egzekwowania - pozostanie prawem martwym.
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   kokolinka26 

• bywalec
  • PipPipPip
  • LokalizacjaBerlin , Germany
  • gg:
    1442237

Napisano 15 listopad 2010 - 01:41

sklepy pozamykane,a ja tam mam nowosci typu koko exotic ciekawe kurwa skad haha nie sa w stanie zlikwidowac dopkow tak jak im sie nie udalo z nielegalami ... Moglo zarobic panstwo,ale sa za glupii na to żal mi ich
KIEDYŚ LUDZIE ZBIERALI ZNACZKI,ALBO W KLASERACH MOTYLE,A DZIŚ... WSZYSCY KOLEKCJONUJA JEDNO...DOPALACZE! Jacy Ci ludzie nagle zgodni wzgl.hobby sie zrobili
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   mef 

• uzależniony od forum

Napisano 15 listopad 2010 - 08:41

tzn że nawet przez internet z zagranicy nie będzie można kupić dopków?
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   cipcipbec 

• swojak

Napisano 15 listopad 2010 - 10:50

Wyświetl postUżytkownik misza dnia 15 listopad 2010 - 08:41 napisał

tzn że nawet przez internet z zagranicy nie będzie można kupić dopków?

Będzie można - polska psiarnia nie będzie ścigac podmiotów zagranicznych jeśli substancje jakie wysyłaja nie są na indeksie (czyli mef i bzp odpada), nawet jeśli są to nie mają takiej możliwości - mogą jedynie rekwirować towar i wyciągnąć konsekwencje wobec zamawiającego który chciał obejść prawo (co jest i tak naciągane jeśli osoba zamawiająca była przekonana o legalności precederu nie wiedząc o zawartości nielegalnych substancji, zamawiała na własny użytek i w małej ilości).

Ale powiedzmy sobie szczerze - gdyby polska policja miała prześwietlać każdą paczuszkę to musiałaby mieć budżet wojska polskiego - urządzenia, ekspertów, laboratoria, szkolenia. Nikt nie ma na to szmalu bo państwo jest biedne - czasem jakiegos pojedynczego ludzika złapią, albo się najwyżej skompromitują bo wezma na świecznik dopy które nie mają substancji zakazanych.

Dlatego pisałem już wcześniej - albo wylot za granicę albo sprzedawać kadzidełka i sole do kąpieli.
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   mef 

• uzależniony od forum

Napisano 15 listopad 2010 - 11:15

no dokładnie nie będą każdej paczki sprawdzać tylko wydaje mi się że mogli by te dopki wysłać w jakiś lepszych kopertach lub jakiś pudełkach bo ja dostałem paczkę z Czech w kopercie gdzie prześwitywało czarne opakowanie Pupila każdy głupi by się domyślił o co kaman :lol: poza tym zwiększyła się liczba paczek z Czech czy Słowacji wszyscy wiedzą o co chodzi na poczcie :E chyba tylko listonosze nie do końca są świadomi (jeszcze) co roznoszą :-P dlatego tak jak napisałem wcześniej te koperty powinny być grubsze lub jakieś małe pudełeczka.
0

Udostępnij ten temat:

• 5 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »

Szybka odpowiedź