-
5 stron
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »
NOWE USTAWY ANTYDOPALACZOWE
Napisano 09 październik 2010 - 18:44
Decyzją głownego inspektora sanitarnego (http://panczypani.pl...na%20Tajfun.png) rozporządzeniem został zakazany handel, produkcja "taifunem" oraz produktami podobnymi znanymi szeroko jako dopalacze. Głownym z powodów wycofania reszy produktów był źle podany skład lub jego brak.
Aktualnie wszystkie RC w tym MDPV są w pełni legalne, obrót jak i posiadanie. Pod warunkiem że jest podany prawdziwy skład, nazwa chemiczna i są one odpowiednio oznaczone.
Przygotowane są 3 ustawy które będą miały wpływ na przyszłość w/w środków:
http://orka.sejm.gov.../opisy/3444.htm
Zakaz reklamy skojarzeniowej typu "3 tabletki nawozimy i roślinka tańczy 2 godziny" "łodka bols" itp
http://orka.sejm.gov.../opisy/3442.htm
Wprowadzenie definicji "środka zastępczego" zakaz handlu i obrotem który zostanie uznany takim środkiem przez odpowiedni zespół na okres 12-18 miesięcy. Posiadanie legalne. Ustawa ma szanse wejść w życie w ciągu 3 tygodni. Wtedy też poprzez wydanie rozporządzenia mogą polecieć co bardziej popularne RC w tym MDPV
http://orka.sejm.gov.../opisy/3445.htm
Zmiana prawa farmaceutycznego. Definicja dopalacza jako każdego środka psychoaktywnego mogącego być stosowanym u ludzi. Ustawa ma wejść 3 miesiace po opublikowaniu w dzienniku ustaw. Przez ten czas środki takie jak alkohol, papierosy, kawa, kakao, gałka muszkatałowa i inne powinny byc wpisane jako wyjatki od ustawy inaczej za handel, zamierzenie wprowadzenia do obrotu bedzie grozic do 8 lat.
Ostatnia ustawa nie powinna miec zadnych szans na wprowadzenie...
Napisano 09 październik 2010 - 18:59
Napisano 09 październik 2010 - 18:59
Nagle zamykane sa wszystkie sklepy budowlane, apteki, stacje benzynowe, monopolowe i kioski. HA HA HA!

1) Wszystko co pisze na forum jest tylko wspomnieniem moich snów i fantazji.
2) Nawet jeśli zapomne dodać ,że jest to sen to patrz pkt 1.
3) Traktowanie moich postów na poważnie jest jak wierzenie w wielkiego potwora pod twoim łóżkiem ,który tylko czeka aż uśniesz. Czeka spokojnie. Ma czas :)
Pomogłem? Kliknij plusik na dole.
Napisano 09 październik 2010 - 19:08
Użytkownik CinekMarcinek dnia 09 październik 2010 - 18:59 napisał
Nagle zamykane sa wszystkie sklepy budowlane, apteki, stacje benzynowe, monopolowe i kioski. HA HA HA!
Tak jak napisałem, ta ostatnia, definiująca pojęcie dopalacza nie ma prawa bytu
Napisano 09 październik 2010 - 22:26
Użytkownik Kwiatek dnia 09 październik 2010 - 18:44 napisał
Zmiana prawa farmaceutycznego. Definicja dopalacza jako każdego środka psychoaktywnego mogącego być stosowanym u ludzi. Ustawa ma wejść 3 miesiace po opublikowaniu w dzienniku ustaw. Przez ten czas środki takie jak alkohol, papierosy, kawa, kakao, gałka muszkatałowa i inne powinny byc wpisane jako wyjatki od ustawy inaczej za handel, zamierzenie wprowadzenia do obrotu bedzie grozic do 8 lat.
Ostatnia ustawa nie powinna miec zadnych szans na wprowadzenie...
Tak właściwie to najbardziej na rękę byłaby ustawa trzecia. O ile zostałaby odpowiednio napisana stwarza bardzo ciekawe możliwości. Co prawda daje ona odpowiednim instytucjom możliwość zamknięcia każdej pracowni introligatorskiej, stacji benzynowej, hipermarketu, sklepu z kosmetykami, o jakichkolwiek dopalaczach już nie wspominając, o tyle z łatwością może się stać mieczem obusiecznym.
Napisano 09 październik 2010 - 23:24
Użytkownik bolek_12535 dnia 09 październik 2010 - 22:26 napisał
Jeśli ta ostatnia ustawa wejdzie w życie to koniec z wolnością
Napisano 10 październik 2010 - 09:17
Użytkownik Kwiatek dnia 09 październik 2010 - 23:24 napisał
Ja myślę, że niekoniecznie - stanie się dokładnie to samo co z SANEPiD-em, ŻADEN lokal w Polsce nie odpowiada wszystkim jego przepisom, dlatego też inspektorzy tej instytucji olewają się na większość rozporządzeń i jeśli czymś nie podpadłeś, dałeś łapówkę i nikt cię nie zakablował to masz spokój na rok. Przepis ponieważ jest zbyt ogólny pozostanie przepisem martwym. Jakie siły państwo musiałoby zaangażować aby wykonywać te przepisy? Policję, GiS, laboratoria, antyterrorystów - nikt tego nie ogarnie i wątpie by komuś się chciało.
Napisano 10 październik 2010 - 12:08
Użytkownik Kwiatek dnia 09 październik 2010 - 23:24 napisał
Nie wyobrażasz sobie wydarzeń, jaki mogą wywołać legalne, przemyślane i zorganizowane działania które staną się możliwe dzięki tej ustawie.
Napisano 20 październik 2010 - 19:34
Napisano 20 październik 2010 - 23:38
heheheheheh mam faze sorka
Ja nadal czekam co będzie z moim pierwszym w zyciu narkotykiem - czyli bita smietana w sprayu. Jak wjedzie ustawa to cukiernie zbankrutuja
3 takie śmietany na 1 noc w lodówce zeby smietana osiadła a gaz poszedł do góry i byłem w 7 niebie
Z reka na sercu było to moje pierwsze w zyciu ekcperymentowanie. Wtedy myslalem miedzy podtlenkiem azotu z bitej smietany a aviomarinem z apteki

3) Traktowanie moich postów na poważnie jest jak wierzenie w wielkiego potwora pod twoim łóżkiem ,który tylko czeka aż uśniesz. Czeka spokojnie. Ma czas :)
Napisano 14 listopad 2010 - 21:25
Wchodzi w życie 27.11.10
Napisano 14 listopad 2010 - 22:59

Napisano 14 listopad 2010 - 23:45
Użytkownik CinekMarcinek dnia 14 listopad 2010 - 22:59 napisał
Ustawa nie zakazuje posiadania - kundle mogą się zesrać ze złości i gówno zrobią.
Napisano 15 listopad 2010 - 01:36
Użytkownik K_kkonKret dnia 14 listopad 2010 - 23:46 napisał
Nawet jak wejdzie to nikt nie ma środkow do jej egzekwowania - pozostanie prawem martwym.
Napisano 15 listopad 2010 - 01:41
Napisano 15 listopad 2010 - 10:50
Użytkownik misza dnia 15 listopad 2010 - 08:41 napisał
Będzie można - polska psiarnia nie będzie ścigac podmiotów zagranicznych jeśli substancje jakie wysyłaja nie są na indeksie (czyli mef i bzp odpada), nawet jeśli są to nie mają takiej możliwości - mogą jedynie rekwirować towar i wyciągnąć konsekwencje wobec zamawiającego który chciał obejść prawo (co jest i tak naciągane jeśli osoba zamawiająca była przekonana o legalności precederu nie wiedząc o zawartości nielegalnych substancji, zamawiała na własny użytek i w małej ilości).
Ale powiedzmy sobie szczerze - gdyby polska policja miała prześwietlać każdą paczuszkę to musiałaby mieć budżet wojska polskiego - urządzenia, ekspertów, laboratoria, szkolenia. Nikt nie ma na to szmalu bo państwo jest biedne - czasem jakiegos pojedynczego ludzika złapią, albo się najwyżej skompromitują bo wezma na świecznik dopy które nie mają substancji zakazanych.
Dlatego pisałem już wcześniej - albo wylot za granicę albo sprzedawać kadzidełka i sole do kąpieli.
Napisano 15 listopad 2010 - 11:15
Udostępnij ten temat:
-
5 stron
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »
Szybka odpowiedź