Nowy portal i forum!
Napisano 12 wrzesień 2010 - 01:56
Użytkownik Greenboy dnia 11 wrzesień 2010 - 21:58 napisał
Nie przeszkadza, ale uważam, że jeżeli ktoś ma ustawione autologowanie (więc korzysta z danego portalu/konta jedna osoba) baner nie musi być za każdym razem widoczny.
Sam dobrze wiesz, że byłem za tą inicjatywą
Know Your Source
Know Your Substance
Napisano 13 wrzesień 2010 - 21:37
Użytkownik Unforg1vable dnia 13 wrzesień 2010 - 19:28 napisał
Firefox.
U mnie o tyle lepiej, że pyta tylko dwa razy
Know Your Source
Know Your Substance
Napisano 17 wrzesień 2010 - 20:39
- kolorystyka jest fatalna, user design strony leży. Żeby to naprawić trzeba:
1) Sprawić żeby artykuły były bardziej czytelne
Mała czcionka i jasnoszary tekst na ciemnoszarym tle na prawdę szkodzą na oczy. Nawet białe tło byłoby lepsze.
Inspirację czerpać z http://www.csszengarden.com/
Do redesignu graficznego powinny pójść też inne nisko-kontrastujące i brzydkie elementy, jak pole gorące dyskusje.
Zdjęcie tygodnia powinno wyświetlać czarny overlay z białym albo fioletowym tekstem, żeby było czytelne przy każdym zdjęciu
2) Lista 5 najnowszych newsów nie powinna pojawiać się na stronie głównej - niepotrzebna duplikacja
3) Na lewo od menu kategorii (Produkty, Newsy, Kultura) powinna widnieć informacja że te guziki sortują newsy wg. kategorii. Np. "Nowości z:"
Tekst, foto i wideo zastąpić trzema małymi ikonkami z hoverem "Tylko tekstowe", "Tylko ze zdjęciem" itd.
Forum:
1) Kolorystyka jest spieprzona. Trzeba zrobić coś bardziej user friendly.
2) brak pykania na shoucie
3) shout ma flood protection
Napisano 17 wrzesień 2010 - 21:12
Ja bym na pewno zrobił coś z:
- mnożeniem wiadomości w "Polecane artykuły" (jest 3x art Niewinnego, a inne gdzie?)
- zrobić elastyczny ranking (tzn. stopnie moga tak wzrastać jak coś jest często przeglądane, jak i opadać gdy coś zatonie w otchłani - będzie bardziej sprawiedliwe [wiem Hihu co napiszesz])
- kolory... może tylko poprawić czcionki i tło forum (postów)
- edytor tekstu często zjada spacje
Chyba tyle... no i zaznaczę, iż... portal i forum wcale nie działają szybciej niż poprzednia wersja (i to nie wina mojego sprzętu
Napisano 17 wrzesień 2010 - 22:22
@Bolek, przy zmianach tego typu uwzględnimy to co napisałeś.
Moje wypowiedzi na tym forum to fikcja literacka ;)
Napisano 18 wrzesień 2010 - 00:48
Użytkownik A.K. dnia 17 wrzesień 2010 - 21:12 napisał
To nie błąd
Cytat
Ja bym ranking wypierdolił, obawiam się, że niektórym to trochę za bardzo siądzie na syndrom wyścigu szczurów, zresztą już to trochę wychodzi czasami.
Napisano 18 wrzesień 2010 - 15:00
Ranking 10 najlepszych autorów nie jest potrzebny. Wchodząc na rp.pl nie obchodzi mnie co napisał dany redaktor, interesuje mnie CO JEST W WIADOMOŚCIACH. Sortowanie po autorach jest z punktu widzenia użytkownika niepotrzebne.
Idąc dalej, cała idea poczekalni jest taka, żeby trafiały tam artykuły do zatwierdzenia. Użytkownik niezalogowany w tej chwili widzi co jest na poczekalni już na stronie głównej. Coś takiego likwiduje całą ideę poczekalni - jeżeli na pierwszej stronie niezalogowany użytkownik widzi i poczekalnie i wiadomości główne, to po co poczekalnia? Po to tylko żeby newsy przenosiły się z prawego boksa do lewego?
Poczekalnia nie powinna być widoczna na stronie głównej w postaci boksa. Niech będzie tylko u góry menu przycisk Poczekalnia (numer nieprzeczytanych) tak jak jest teraz, ale TYLKO dla zalogowanych użytkowników.
Po rozmowie z grungem wczoraj parę innych uwag:
-dodawanie przyjaciół na dopalamy to skrajny debilizm. Primo to nie nasza-klasa ani nasza-melina, więc ten cały mechanizm w praktyce nic nie daje. Ja wiem że jest modny, ale w kontekście tej strony nie ma sensu. Secundo jesteśmy nieformalną małą grupą i nie potrzebujemy odznaczać na liście kto jest naszym dobrym przyjacielem a kto jest dla nas anonimowym burakiem.
-komentarze pod profilami są niepotrzebne. Jedyne co może się z tego zrobić to albo bluzgi albo długie (może nawet i ciekawe) dyskusje które prowadzone byłyby zamiast na forum to na komentarzach profilu. Z resztą jak ten system w ogóle miał funkcjonować, co tam użytkownicy mieliby wpisywać? "Niezły artykuł, pozdrawiam", "Jesteś fajny gość", "sweet focie dAsH gg :*:***8"?
-blogi to dobry pomysł ale powinny być domyślnie WYŁĄCZONE. Dopiero po dodaniu pierwszego posta widać bloga użytkownika
-o blogach mówiąc obecny widok jest bardzo nieczytelny i pogmatwany. Zły user design. Muszę widzieć gdzie zaczyna się jeden blog, gdzie zaczyna a gdzie kończy się wpis - ja widzę tylko chaos. Da się z tego korzystać, ale jest niewygodne, nieergonomiczne i nieefektywne jak krojenie sera młotkiem.
W ogóle daj mi numer do designera tej strony. Programiści zrobili to OK, ale designer zasługuje na kopa w klatę i melę w pysk za ten portal.
Forum:
- po prawej stronie dać nowego boksa z "10 najnowszych odpowiedzi", z lub bez daty. Fajnie by było jakby 1 link zajmował 1 linijkę. Niech będzie między tymi boksami które już są. Zwijanie boksów bardzo fajna sprawa.
- rozwijanie całego menu i rozszerzanie widoku to ekstra opcje, ale guzik jest za mały i kiepsko wyeksponowany. Nie jest od razu jasne ze to guzik. X sugeruje ze menu sie zamyka, nie chowa.
Napisano 19 wrzesień 2010 - 14:04
Napisano 19 wrzesień 2010 - 14:32
- nieraz zdarza się, że wysyłam wiadomość na boxie a ona się nie pojawia
- gdy odpowiadam na czyjś post poprzez cytowanie jego wypowiedzi to po publikacji nie ma mojej wypowiedzi a sam cytat (dzisiaj 2x tak było)
- system oceny artykułów byłby także niezłym usprawnieniem
- newsy nie powinny w ogóle trafiać do poczekalni, a od razu na główną - jakby nie było to jest News, a jak przeleży kilka dni to nie widze sensu jego przenosin na główną
- trzeba zaktualizować regulamin
Napisano 19 wrzesień 2010 - 15:10
Napisano 19 wrzesień 2010 - 15:21
Napisano 19 wrzesień 2010 - 15:50
Napisano 25 grudzień 2011 - 18:15
Wybaczcie, że tłumaczę to jak dziecku, chciałem dokładnie opisać swój problem + 200 ml 40% czystej
Udostępnij ten temat:
Szybka odpowiedź